Saturday, January 31, 2009

Agar-Agar Lapis Pelangi

Pencuci mulut arini agar-agar lapis pelangi…. tergoda tgk yani buat agar-agar nih punyalah mengancammm… terliur weeiiii… apa lagi den torai la buat… nah amik ngko “terancam” nyawa dibuat nyerrr… wakaka… x dapek wat kek lapisss… agar-agar lapis jadikkkk laaa… muhahaha… first melapis nih… ok x ??... hehehe… terancam kan... kan.. kan... Nanti nk tnya ostazah Azie lulus x??? kalo lulus… lenkali leh wat lagi kalo x, pencen jo lah yo dr melapis-lapis nih… thanks azie… akak C&P jer lah yo…

Bahan2nya:-
Bhn A
2sudu makan serbuk agar2
1200 ml air
200 gram gula
Pewarna- hijau, merah dll
Bhn B
2 sudu makan serbuk agar2
400 ml santan
800 ml air
200 gram gula
1/2 sudu teh garam

Cara-caranya:-
1. Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna
2. Kemudian tapiskan..letak dlm mangkuk. biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil
3. Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam
4. Dh masak..masukkn santan dan garam..didihkan sekejap shaja. Buat spt bhn A - tapis letak dlm mangkuk..biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil
5. CARA MELAPIS: Sukat 250 ml agar2 (A) letak pewarna..masukan dlm loyang..biarkan dlm 5 minit @ agak keras
6. Lapisan pertama dh agk keras.lorek2 permukaan agar2 yg dh agak keras td dgn garfu supaya lapisan akan melekat.sukat lg 250 ml agar2 (B) tuang dlm loyang..biarkan dlm 5 minit
7. Ulangi langkah 5 & 6...hingga habis..tp setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nk letak warna apa..TAPI jgn lupa setiap lapisan yg dh keras mesti dlorek2 dgn garfu. agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...ala2 mcm kek lapis
8. Sapa2 yg tak suka manis sgt blh adjust rasa dia...

Pecal @ Janganan

Ni jugak menu lunch Pecal, kalo wong jowo ngomong Janganan … adoooiiiii… tgk dak Hana buatt… kemenceerrrr…. Fiza pon ader buat w/pon kuahnyer ready made tp tetapppp kecurrr… slluurrrppp… hb blk dr pasar dia ckp.. yang masak semua lauk lebih nk kasi bapak… bapak mungkin dh lama x mkn sedap2 camni… okiesss.. demi wak parno… akanku buat yg terbesstttt… utk wak sahaja tawww… resipi sambal pecal byFidadaud… thanks fidaaa… mabelesssss… C&P gak yerrrr...



Bahan-bahan ( Boleh dimakan untuk seisi keluarga )
300 gm kacang tanah
10 biji bawang merah
10 biji bawang putih
6 biji cekur @ kencur
30 gm asam jawa
1 1/2 inci persegi (@ sebesar ibu jari) belacan
100 gm cili api
150 gm gula
1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
Minyak masak untuk menggoreng



Cara-caranya:-
1.Terlebih dahulu : Goreng kacang tanah sehingga keemasan (betul-betul masak) dah kisar sehingga benar-benar halus. Ketepikan dahulu
2.Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
3.Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
4.Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)
5.Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)
6.Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air 3/4 panas. (Air bergantung kepada kepekatan pencicah yang diinginkan. Tp, kalau cair, rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)
7.Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan di tempat sejuk tp kering (peti ais ler). Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.
8.TIPS: Sambal pecal ini biasanya untuk dicicah dengan sebarang ulam-ulaman seperti timun, pucuk ubi rebus dan kacang panjang.

Asam Pedas Ikan Pari

Menu lunch arini asam pedassss…. Ni bukan hasil hb memancing semlm terrr… ni pangcing kat pasar pg td… wakakaka… nk tergelak pon ader tgk ikan dia wat blk hasil mincing mlm td… ikan duri alahai… wakakakaka.. x yah tunjuk la kat sakit usus yer gelak… sambil aku perli dia dpt ikan apa?? nk msk nih.. alah ikan kecik jer… x yah la… wat kasik kucenn jerr… wakakaka… aku siap ckp lg nk snap gambo nk boh kat sini kengkwn nk tgk… dia senyummm jer.. x yah la wat malu jerr… haaa pandai ponnnn.. panncing kat pasar lg bagusss… layannnn…


Bahan2nya:-
bahan kisar *
* 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
* 1 labu bawang besar
* 4 bawang putih
* 2 inci halia
6-8 keping isi ikan pari - di bersihkan
segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawam air
1 sudu besar halba
1 sudu besar lada hitam- ditumbuk halus
1 batang serai - diketuk
daun kesum - ikut suka banyaknya
1 biji tomato - di belah empat
1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara-caranya:-
1. panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
2. masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
3. masukkan ikan, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula, garam dan bahan perasa secukup rasa
* masam dan pekat atau cair kuahnyer ikut selera masing2*
siap untuk di hidang dan dimakan

Friday, January 30, 2009

Mee Kuah Lada Hitam

Menu Dinner arini yg kene masak secepat mungkin…pasal En Hb nk kuar pi memancing ngan sepupu dia… nyammmpaaaaahhhhhhh… dah siap kuarkan lauk masa balik td, ingat nk siang sayur ler… kuarkan sayur dari gulungan sok kabar… sambil tuh bacalah apa yg ader tulis kat dalam tu… terjumpalah resipi nih… orait gak bhn2 pon mudah dn mmg ader, try lerrr.. not bad, sedapppp… dn ader gak la yg ditokok tambah untuk menyedapkan lg resipi yg sedia sedap nih…





Bahan2nya:-
400gram mee kuning
1 biji bawang besar- ditumbuk kasar
3 ulas bawang outih – ditumbuk kasar
4 tangkai cili padi – ditumbuk kasar
15 ekor udang/sotong
Fish ball/Fish cake ( optional ) – saya letak
1 sudu besar lada hitam – ditumbuk kasar
2 sudu besar sos tiram
80ml-100ml kicap pekat manis
½ sudu besar tepung jagung – saya letak
400ml-500ml air
Sayur2an
Bahan perasa n garam jika perlu – saya x letak

Cara2nya:-
1. Panaskan minyak dan tumis sebentar bhn2 yg ditumbuk kasar tadi dan masukkan udang/sotong n fish ball/cake.
2. Masukkan sos tiram n kicap, kacau sebentar dan masukkan air biarkan sehingga mendidih
3. Masukkan tepung jagung, mee n sayur2an. Kacau lg sehingga kuah sedikit pekat dan sehingga masak. Siap.

Thursday, January 29, 2009

Lontong

Menu lunch hari nih.. penat sket la nk buat nyer… tp teringin nk makan punya pasal layan kan jugak… lontong. Aduuiiii… sedapnyer lama x pekene lontong nih last makan masa raya hari tu… kalo nk ikutkan kat bp nih… lontong x yah nk tunggu raya.. bersepah ader jual lontong ni.. sarapan pg… malam x kira masa, ada jer jual bersepah… tapi x terhengen lak nak makan.. arini teringin laksss…

Sambal Goreng @ Sambal Goreng Jawa

Dah ader lontong mesti ader lauk sampingan kan.. kan.. kan… ni lah lauk sampingan yg menjadi kegemaran kami… dpt2 jawa sorang kat umah nih ngan bini dia yg jawa celup tuh… mertua lalu kompom x terlihat… ehehe… kalo msk nih mcm 2 kuarga leh mkn… mana x nyer jawa sorang ni kejenyer meratah jer… ekeke

Bahan2nya:-
2 keping tempe - dihiris n digoreng
2 keping tauhu - dihiris dadu n digoreng
2 biji kentang - dihiris n digoreng
tauhu kering n suun ( ikut suka nk bnyk mana ) - direndam n digunting
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
5 tangkai lada kering, segenggam udang kering, 1 inci halia n lengkuas - di kisar
2 biji lada merah n hijau - dihiris
1/2 cawan isi udang
hati ayam n pedal - dihiris n digoreng
1/2 cawan kicap pekat manis - yg nih ikut suka kalo nk gelapkan sambal, biasa sambal org jawa ireng2... ekeke
1/2 cawan santan pekat
garam n gula secukup rasa n jika perlu

Cara2nya:-
1. Tumiskan bhn kisar sebentar n masukkan udang kacau.
2. Masukkan kicap, gaul rata n kemudian masukkan bahan yg telah digoreng terlebih dulu td bersama bwng besar, putih, tauhu kering n suun, kacau lg sehingga semua bhn2 bergaul rata.
3. Akhir sekali masukkan santan pekat, kacau sebentar hingga rata n akhir sekali perasakan dgn garam dan gula.

Ni salah satu sampingan gaksss… alah dh banyak sangat la weiii… tgn ader sepasang jer… ekeke… x pedas x syiiookkk laksss…. Jemput la mkn yerrr…layannnn….

Wednesday, January 28, 2009

Donut Cik Lela

Jom mkn donut… ni lah bendanyer wat kunyah2 ptg td… donut by Lelayong… walalalala… lelaaaa… oh… lelaaa..lelaaa… hetti ko lelaaaaa… kihkihkih… naper la ngko x letak resipi nih awal2 lela ooiiii kalo x dh kayo akak jg tokey donut… sedap banggeeetttt… cop jempol untuk lela…Donut nih 1st time buat… lembut, gebussss.x sangka kentang memainkan peranan gak wat donut ni erkkkk… lela give me 5… akak bg 10 bintang tuk resipi donut mu iniii... uisskkkk… rasa nk berenti koje jer nk jual donut laksss…



Bahan-bahan:
1/2 kilo tepung gandum
3/4 cawan susu suam (kitorang gunasusu pekat campur air suam)
2 biji kuning telur
1 sudu besar yis (mauripan)
4 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
3 biji ubi kentang (rebus, kemudian lenyek)



Cara-cara:
1.Tepung gandum digaul dengan marjerin dan kentang sehingga sebati
2.Telur dipukul sedikit & dicampur dengan susu berserta yis
3.Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh
4.Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda
5.Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bentukkan doh anda mengikut citarasa masing-masing
6.Panaskan minyak dan goreng.

Yang nih setelah di derhakakan style buat dh malehhh nk terap..... wakakakakaka... eeerrrr... derhaka kat style x per jgn derhaka kat resipi... ehehehe

Rendang Ayam

Ayam lagik... ayam lagik.. lagik2 ayam... hehehe.selagi ayam tuh x abis msk ayam jer la... wakaka... arini terhengen nk mkn rendang ayam... dh lama x mkn rasa last mkn raya kottt... jgn muntah yer kalo n3 asyik ayam jer.. huahahaha.. almaklum lah stok ayam ada lagi tuk 2 hari... hahahaha... jemput mkn...




Bahan2nya:-
1 ekor ayam/1kg daging
*1 biji bwg besar
*5 ulas bwg putih
*2 inci lengkuas
*2 inci halia
*1 inci kunyit hidup
*1 btg serai
*15-20 tangkai cili padi
kisar bahan-bahan diatas yg bertanda*
1 sudu besar rempah kari
1 keping asam keping
2-3 sudu besar kerisik
1 sudu gula
200ml pati santan
garam dan bhn perasa secukup nya
daun kunyit dan daun limau purut dihiris seperti bunga rampai

Cara-cara:-
1. sediakan bhn untuk dikisar yg tertera diatas
2. masukkan semua bahan2 yg dikisar tadi ke dlm kuali baserta pati santan rempah kari,daun kunyit, daun limau purut dan asam keping
3. masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit
4. masukkan ayam dan kacau rata
5. tunggu sehingga sedikit kering dan masukkan pula kerisik dan gula
6. akhir sekali masukkan pula garam dan bhn perasa secukup rasa
** klu sesiapa yg suka kering masak sehingga kering dan pada yg suka sederhana kering pun boleh ikut selera memasing **
selepas siap di masak matikan api dan siap untuk dihidangkan

Tuesday, January 27, 2009

Talam Tokyo

Talam Tokyo menu minum petang hari ni… bukan talam dari Tokyo tawww… nama saja talam Tokyo… terkejut gak masa skodeng MyR ada resipi nih… ingatkan jepun mari… hehehe… apa2 pon yessss… jadik… pasal x derhaka kat tuan punya resipi… x mcm dak jiya tuh… derhaka kat resipi nih… muhahahaha…Thanks Ruhie kerana ada idea tuk wat resipi camne... sedappp... alangkah nikmatnya kalo dpt layan perasaan mkn kuih talam ni dpn tokyo tower... hahaha..




Bahan2nya:-
• Lapisan bawah:
• 1 cawan sagu biji
• 1 peket kecil suhun -rendam hingga lembut
• 1/2 cawan kelapa parut-ambil putih sahaja
• 1/2 cawan santan cair
• secubit garam

• Lapisan atas:
• 4 biji telur
• 1 cawan gula pasir
• 2 1/4 cawan santan
• 6 sudu besar tepung gandum
• 2 sudu besar tepung kastad
• sedikit pewarna hijau dan kuning


Cara-caranya:-
1. sapukan loyang dengan sedikit minyak masak.
2. untuk membuat lapisan bawah,rendam sagu biji dan tus kan.campurkan kesemua bahan dan kukus selama 10 minit.
3. apabila lapisan bawah sudah masak,tekan lapisan tu dengan sudu supaya mampat.sama kaedahnya dengan kuih serimuka.
4. untuk lapisan atas pula,campurkan kesemua bahan dan kacau rata supaya tak bergentel.tapi kalau nak lebih mudah blender aje.lebih halus...
5. bahagikan adunan kepada 2 bahagian.satu bahagian di warnakan kuning dan satu lagi di warnakan hijau.kalau nak bagi warna hijau tu cantik campurkan sedikit warna kuning.
6. kukus lapisan yang bewarna kuning dahulu selama 10 minit.kukus dengan api sederhana.
7. Bila lapisan kedua sudah masak masukkan lapisan yang bewarna hijau.sebelum tu lorekkan sikit dengan garfu supaya lapisan yang hijau tu melekat kat lapisan yang kuning
8. kukus hingga masak.slalunya setiap lapisan ambil masa lebih kurang 10 minit jer.Jangan lupa alas penutup kukus dengan kain bersih bagi mengelakkan air wap jatuh kat kuih.nanti tak cantik pulak kuih talam tu.tapi saya guna aluminium foil jer.boleh juga...

Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken

Lauk lunch arini senang dan simple… Memang x buang masa lah… sonang koje pasal bnyak kain yg menggunung dah memanggil n menunggu nk dilipat… kalo hb ngan wak parno blk dri kebun, x yah la kelang kabut nk masak… senang dah siap… mana bole tahan tgk umah hana n kak jun buat… meleleh air liur… ikut hana n kak jun goreng dulu ayamnya… mmg mabelesss… tp buat x ler kering sangat ada kuah sket kalo x tercekik lak nk mkn… thanks Tulip… resipi ceduk bulat kat Myr… 5 bintang weeiiii… lazatttt…. Hana aku dh beli ayam.. amik ngko sampai 3 ekor sekali beli murah punya pasal masa nk Chinese new year aritu se kg RM 2.88… pasni bantai lauk ayam jer la…. wakakaka



Bahan2nya:-
• 3 keping isi ayam, potong saiz kecil2- saya goreng dulu ngan garam n kunyit.
• 3sb gula
• 2sb minyak masak
• 3sb sos ikan
• 3btg serai - ketuk
• 1sb cuka
• 1sb sos tiram
• 1bj bawang besar - potong dadu
• lada merah & lada hijau - potong menyerong


Cara-cara nya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
2. Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
3. Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.

Monday, January 26, 2009

Cendawan Goreng


Dah beberapa hari x n3 pasal pergi berfoya-foya nun kat melaka umah BIL n My Sister.. balik jer dh kepenatan.. sampai jer terus membuta, pehtu mendobi... dinner x mkn pasal dh kenyang lunch td kat kadai kari kepala ikan... so, ada lak kirim akak candawan tiram nih... apalg goreng jer la... kalo ikut akakku yg ajar nk goreng.. sangat sempoi & sedap gaul tepung ready made kentucky or adabi yg x dibancuh dgn air then cendawan yg dibersihkan n dilap ngan towel terus golek2kan cendawan n digoreng... aritu jengah umah fida dia ader wat aritu.. alahai terbayang-bayang dia punya cendawan pasal lama x mkn… apalg ikut la style dia nyer goreng…ekekeke… rangup… sedapppp n ader ditokok tambah sket resipinyer… ampoonnn fida…kekeke hasil double triple sodappppp… bersih sekali hadap dpn tv sambil layan citer cino.. hehehe.. kong she nee.. kong she neee.. hah layannn…

Bahan2nya:-
200gram candawan tiram – dibersihkan, dilap dgn towel n disiat sederhana kecil ( optional ) x nk pon bole tp saya siat.
3 sudu besar tepung gandum
1 ½ sudu besar tepung beras dan tepung jagung
2 sudu besar tepung Kentucky - ready made ( optional )
180ml air
Sedikit air kapur
Sedikit garam
Minyak secukupnya utk menggoreng

Cara2nya:-
1. Basuh dan bersihkan cendawan dan lap menggunakan towel bersih, satukan kesemua tepung diatas bersama garam dan air kapur. Sementara itu panaskan minyak didalam kuali.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehinggan bancuhan sebati.
3. Setelah itu celupkan cendawan didalam tepung ( jgn direndam cendawan didalam tepung ) dan masukkan kedalam minyak panas.
4. Goreng sehingga keemasan dan kekuningan… ulang 3 sehingga habis. Siap

Saturday, January 24, 2009

Kuih Dadar Gulung @ Ketayap

Menu bekpes arini kuih dadar gulung @ ketayap dn adee beberapa nama lg suka hati nk sebut apa yg penting benda yg sama… kesian lak tgk En Hb pepagi dh tertonggeng kat depan membelek n menukar tanah pokok2 yg dh nk mula pupus… ekekeke … memandangkan cuaca skunk panasss n kemarau nih… dpt lak bini dia masih lg tergolek-golek atas katil lg… syiiiookkkk nyerrr…. Sebelum kene kompang baik bodek dulu ngan kuih nih pasal kuih nih mmg salah satu peberet dia…. Huahahahaha… jemput ngombe…

Thursday, January 22, 2009

Muffin Prunes

Arini x masak dinner pasal malassss... hb pulak balik dari surau ada bwk nasi tomato, ada tahlil katanya... balik jer dia terus tnya bini dia yg sedang bersenang lenang goyang kaki... sarapan esok nk buat apa???... huhuhu... baru nk bermalas2an... jadikkk... ni jer lah tuk bekpes dia esokkk... muffin prunes... waiting list dh nk berkulat pasal dh kenyang mkn kak zana punya... dia dh wat dulu... resipi dari kak Rinnchan... thanks kak... den kopipes yoooo...


Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 tsp baking powder
1/3 cawan gula castor
Secubit garam
2 biji telur, dipukul seketika
1 cawan susu segar
60g butter, dicairkan
130g pitted prunes, dihiris kasar



Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200 darj cel. Sediakan paperliners dalam muffin tray.
2. Ayak tepung naik sendiri, bakingpowder dan secubit garam ke dalam sebuah mangkuk.
3. Campurkan gula dan prune ke adunan tepung tadi. Gunakan whisker utk menggaulnya sebentar sahaja.
4. Di dalam bekas yang lain, campurkan telur, susu dan butter cair. Kacau seketika.
5. Tuang bahan basah ke bahan kering dan gaul sekadar kedua-dua bahan bercampur.
6. Sudukan adunan ke dalam paperliners dan bakar selama 20min - 30min.

Wednesday, January 21, 2009

Paratha Puff

Sempoiii jer dinner mlm nih.. dlm hati masa tgh mengelim puff nih… Ya Allah… melekek-lekek ketawa… nk tau pasal apa???... penah dgr x tart cina + india??? … ader hamba Allah tuh duk mengidam mkn tart cina + india… wakakakaka… x bole tahan gelak… x caya tnya hana yg dh dok terguling-guling gak tuh…siapa agaknyer erkkk??? dlm hati berdetik Ya Allah … engkau permudahkan lah aku masa nk buat puff nih… Aminnn… semuanya berjalan dgn lancarrr… berkat x nyakat n usik orang... hehehehe... resipi dr ein lg.. tp inti kentang jer... kecur tgk kak zana nya puff gaint n hana nyer epok2... utk tgk step by step cara buat...di sini... thanks ein...





Bahan-bahan:-
•roti canai segera-i use brand "Kawan"
•1 tin tuna in water/oil
•*6-7 tangkai cili kering
•*bawang putih,bwg merah,halia n serai
•garam,gula n sedikit kiub ikan bilis
•1 biji telur-pukul sikit
•butter utk menggris
•minyak utk menumis
•air asam jawa

Cara-cara :-
1.inti:blend bhn * hingga halus.boleh tambah belacan jika mahu.tumiskan hingga garing
2.masukkan air asam jawa.biar pekat then bolehlah di tambah garam,gula n kiub secukup rasa.biar pekat lagi.tutup api.
3.satukan sambal dengan tuna(w/o water)hancur2 kan gaul rata
4.potong paratha kepada 3@4 bhgn
5.letakkan inti di atas lipat n tutup rapat.guna garfu utk tekan

rajin sket nk mengelim

6.susun atas tin yg telah dilenser
7.sapu telur rata2 hiris2 atasnyer dgn pisau n bakar pd suhu 170c selama 15-20min

Tuesday, January 20, 2009

Roti Coklat & Kismis

Roti… roti… rotiii… lg… hehehe… ni la penyakit kalo dh start menguli… sebenarnya roti nih request hb lg ptg tadi masa dia balik sekejap ptg td… apa dia x jemu2 lg ker… lantak la dia… dia suruh buat tu tanda dia suker la kan… kali nih wat roti resipi Ein… kecur laksss tgk roti dia tuh… tima kasih ein... walaupon resipi tu ein wat sendiri... mmg besttt... x sia2 akak buat... 5 bintang ein... sayang diaa...



Bahan2nya:-
230g tpg roti
3 sb koko
1/4 st bread conditioner-optional
1/2 st garam
3 sb gula perang
1 st yis
2 sb susu tepung
1/2 biji telur
-*air suam + 1/2 bj telur tu jadikan 150ml
1 sb butter
30g choco chips
50g kismis

Cara2nya:-
-ayak tepung,koko dan bread conditioner. masuk dlm bowl. masukkan susu tepung,gula dan yis. gaul rata. masukkan garam. gaul.
-buat lubang ditengah. tuang cecair.adun sebati sampai jadi adunan yg lembut(kalau keras tambah air)masukkan butter. uli sampai dapat adunan yg bila ditarik boleh nmpk jari kat bawah.
-bulatkan dan letak dlm bowl utk mengembang
-setelah kembang tumbuk kelurkan angin. masukkan choco chips dan kismis. uli sekejap supaya choco chips dan kismis serata dgn adunan
-gulung dan letak dlm mini loaf pan yg digris
-biar mengembang
-panaskan oven 170c-ikut suhu oven masing2
-sapu permukaan roti dgn susu segar
-bakar lebih kurang 20-25min
selepas masak sapu permukaan dgn butter
-boleh juga dibulat kecil2 utk jadikan bun.kalo wat bun kurangkan waktu membakar


panasss dari oven

Monday, January 19, 2009

Sugar Ball Bun

Suspen jerk ekkk nama resipi ni... cam hebat jerrr kan bunyik dia... mesti teruja nk skodeng apa bhn2nyer kan...kan..kan. Sebenarnya roti nih namanya Roti Bebola Bergula... saja jer nk sebut cenggini ... tipah tertipu bang... tipah tertipuuuu... hahaha.... wakenabeb!! Request dr hb semlm suh wat roti, tp bini dia malessss... jd bila dia blk keje nanti x ler kempunan nk sapederkkk... Resipi dari Choppy kat MyR... alahaiiiii.... sedapnyerrrr... lembutttt... gebuuuuu... cam tuan yg buat nyerr... hehehe... makan pon sekali ngap jerrrr.... thanksss Choppy... ni bukan bdk2 pon sukaaa... mak bapak budak pon sukaaaaa gakkk...


Bahan2nya:-
* 200g tepung roti
* 4g yis kering
* 20g gula halus
* 3g garam
* 10g skim milk
* 20g shortening
* 130cc air
mentega dan gula halus secukupnya

Cara-cara:-
1. Masukkan semua bahan-bahan bertanda * ke dalam breadmaker.
2. Pilih menu untuk buat kulit roti. Tekan butang 'ON'
3. Bila dah siap, keluarkan dari breadmaker.
4. Tekan adunan untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 26.
5. Buatlah bentuk bulat.
6. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
7. Bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 12-15 minit.
8. Bila dah masak, sapukan dengan mentega dan taburkan dengan gula.


Sunday, January 18, 2009

Bubur Kacang Hijau

Buat nun petang... sambil mkn sambil tgk citer tamil... wakakaka... ngan keadaan cuaca yg panas2 ni... sesekali kene bubur kacang sedap gak. Nih nk bg petua sket pada sapa yg x der preasure cooker cam sayer nih... nk bg kacang hijau cepat empuk semasa masak bubur ni dan x payah tunggu berjam-jam... goreng kacang hijau nih tanpa minyak terlebih dahulu dalam 5-10 minit, pehtu baru masak cam biasa... masa pon jimat gak berbanding x goreng dulu... ok, jemput mkn la yer...

Award beserta Tag Kak Ita n Zaliana


Adehhh.. baru nk releks2 dr wat tag dh kene lg... ni la baru sempat buat Apa2 pun mekasih yer kak Ita n Zaliana untuk award tag nih. Tapi cute blogger award ni ada syarat la pulak... huhuhu... sambil nangis buat nih...

Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.
Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda - award ni saya terima dari Kak Ita dan Zaliana yg kiut miut iteww...
Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta / hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).

Hobi.. errrr... apa erkkk....
1.Suka membaca - x kira apa2 bacaan xpecially novel cintan cintun, majalah sokkabar apa2 je lah..
2. Suka menonton cerita Tamil - ekeke... yg ni mmg x leh ckp apa dh... 1 hari x tgk cam nk demam jer.. heheh.. x caya try tgk citer tamil.. kalo dh tgk... industan dh x lalu...
3. Suka bercuti - x kira ar dekat ker jauh ker tmpt tuh... janji jalan.. pantang ader public holiday n fulus cukup, mesti jalannnn...
4. Suka tido - hehe ni dh semestinyer kalo nmpk bantal... tp dh x bole nk tido sesangat siang2 hari nih... kalo nkkk... tido terus suka hati nk bngun kul berapa... jgn dh bangun tido balik habis kene kompang nanti...
4. Suka memasak- boleh dikategori suka pasal masa ank dara kira bole masak kalo mak x de... tp malassss jerrr... biasa la nk manja2 ngan mak dulu... tp skunk ni suka sangat bila org mkn hasil air tgn kiter puji n bertambah-tambah mkn...
5. Suka surf tenet - ini lg satu benda yg 1 hari mesti kene buat... kalo x? cam rindu jerrrr... tp dgn syarat semua kerja dh buatttt... nk tido ngan laptop, nk peluk... lantak laaa.. kalo x habisss kene hempuk laptop nih... tp x bole lelama sngt.. bole muntah darah dibuatnyerrr... sakit pale n mata... pasal kat tmpt keje mmg kene hadap.
6. Suka giler ngan orkid - x kira la.. apa sekali jenis orkiddd... mmg suka.
7. Suka buang duit beli kain ela - heheh.. ni 1 lg tabiat kalo pg mana2 tmpt yg ader jual kain ela.. menti sambar w/pon 1 helai... ppssstttt... yg belum berjahit jer nk dkt 7-8 helai... tu thn lepas nyer tuh.
8. Suka ngan barang yg berunsur kayu - ni mmg suka tahap mega nih... sampai semua benda kat umah nih kayu n x de kayu warna cekelat mesti ader... huahuahua... dh terikut perangai hb... x leh tgk kayu yg bole recycle kene bakar... sayyyyyyaaannnggggnyerrrr... kita yg rasa panasssss... hehehe
9. Suka mkn sambal goreng - sukaaaa bangeeettt mkn sambal goreng wong jowo nih sejak kawen ngan wong jowo, kalo dakkk tempe tuh kureenggggg sket.
10. Suka pd kecantikan - x kira apa2 yg cantikkk.... tp kalo nk mencantikkan diri ( bersolek ) mmg berejammm... boleh angin org yg tunggu dibuatnyerrrr... ekekeke

** x mo tag sesapa.. pasal cam ramai jer dh kene... kalo sesapa rajin nk buat.. amik ler la ye..**

Masak Lemak Siput Sedut

Nyott.. nyott.. nyoottt… sedapnyer menyedut siput sedut nih… eerrrr… jemput makan yer semua… sempoi ajer menu lunch arini… masa zaman2 muda belia… rasa siput sedut nih cam x der rege jerrr… 1 bungkus 50sen – 80sen jer…kenyang 1 korga…la nih bila nk mkn… makk aaiii.. 1 bungkus kecik x sampai 1kg dah 3 henggit… 1 bungkus tuh 1 org jer leh sekali hadap… dah la nk sambung sedut nih… meh lah join… nyottt.. nyott… nyoottttt…


Bhn2nya:-
2kg siput sedut – dibersihkan n dibuang sedikit hujung ekornya
15-18 tangkai cili api – kisar
1 biji bwg besar – kisar
3 ulas bwg putih – kisar
1 inci halia n kunyit hidup
1 btg serai – diketuk
1 keping asam keping
1 cawan air
2 cawan santan
Garam n gula secukup rasa.

Cara2nya:-
1. Kisarkan semua bhn2 kisar dan masukkan kedlm periuk bersama dgn siput, air, asam keping dan serai, masak sehingga sedikit kering.
2. Masukkan santan, masak lg sehingga mendidih dgn menggunakan api yg sederhana.
3. Akhir sekali perasakan dgn garam dan gula secukup rasa. Lg pekat lg sedappppp... Siap

Apam Yogart

Sebelum nk komen lebih lanjut pasal apam ni nk tnya sket pd yg dh penah try apam yogart by Yani nih... sat... sat... jadik ker x apam ni erkk... klako pon yer pasal kedut2 ketuaan jelas terpampang...ker tgk umur tuan yg buat gak, muda ker tua.. ahak.. ahak.. muhahahaha... tp rasa mantain sedappp... Kalo betul jadikk.. 10Q yani... bekpes paling ringkas yg nk disediakan...



Bahan2nya:-
2 biji telur
50g gula
100g plain yogurt
sedikit esen vanila
1 sudu besar minyak masak
150g tepung gandum
2 sudu kecil baking powder

Cara-cara:-
1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang
2. Masukkan yogurt, minyak masak dan esen vanila, pukul lagi
3. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati
4. Ceduk masukkan ke dalam acuan yang sesuai.
5. Akhir sekali kukus sehingga masak selama 20-25 minit

Saturday, January 17, 2009

Kuih Sago

Kuih sago yg menjadi peberet kalo masa bln puasa… hari2 makan pon x perr… suka sangat makan kuih nih x tau la kenapa… biji2 sagu mana yg x berapa kembang kalo digigit2 dihujung gigi aduuussss sedapnyerrrr… buat ptg td… kasi mak sket… resipi mama vogue yg makin jelita dan rupawan… Kak Rrozie17… kak, mekasih yooo.. den nk koba ngan ekau selero kito samo laaaa… I lap u…Kalo ekau makan kuih ni kat UK ekau ingat den yooo.. Ekau kek sano jgn sodih2 lg tauu... eden kan adoo.. hehehe.. eden kopipes jugak yoooo... lg 1 den nk kobakan, den pon panggil kuih ni kuih sagoo, den pon x yau mano sobona ee.. Hahaha….

Bahan2nya:-
1 cwn biji sago
1 cwn gula
2 cwn airpewarna
Kelapa parut muda + sedikit garam – den kukus sokojap x mo bg copek basi

Cara2nya:-
1. Didihkan air bersama gula, titiskan pewarna.
2. Cuci biji sago, toskan airnya.
3. Masukkan ke dalam air gula yang mendidih tadi. kacau hingga pekat dan berkilat.
4. Masukkan ke dalam loyang acuan.
5. Sejukkan sebelum dipotong.
6. Salutkan dengan kelapa parut sebelum dihidangkan
Siap!

Mee Rebus

Mari makan mee rebus tgh hari nih… mee rebus bini dak wahid buat, bukan mee rebus hj wahid yg glamer kat johor tu taw… hahaha… kebetulan nama lakss sama ngan my hb… tunggu punya tunggu… dak Hana hantar depan pintu x sampai2… doraemon dia sesat agaknya… last2… sesudah subuh pi skodeng umah dia cilok resipi nih… teruk tul perangai skodeng umah org pepagi buta… nk wat Za punya mee rebus… eheheh… hb blk keje pon x siap2 lg pasal meriah sakan bhn2nya… hanya Puspawangi ( bini musang berjanggut ) jer leh buatttt.. wakakakaka… last2 resipi yg amik kat umah dak Hana yg menjadik pilihan hati… thanks Hana mmg best giler, bila dh mkn mee nih rasa mee rebus yg kat luar dh x besttttt… tengkiu… cayang… halal yer nk kopipes resipi...

Bahan-bahan :-
mee kuning - celur n toskan.
1/2 biji bawang besar (kat sini susah nk dpt bwg merah)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 batang cili kering - nk pedas leh tmbh lagik
segenggam udang geragau- blend (hana tmbh udg kering skit)
300g daging - direbus then potong nipis.air rebusan ketepikan
5+ ekor udang segar - direbus separuh msk n air udang ketepikan
2 sudu sos tomato - leh ganti ngan air asam jawa.
2 biji keledek sederhana - rebus then blend
garam
gula

Cara-cara:-
> bwg besar n bwg putih, lada kering potong2 then goreng sekejap.
> blend bwg n lada kering td masukkan juga halia.
> panaskan minyak. tumis bhn blend hingga pecah minyak. masukkan sos tomato n udang geragau.
> masukkan air rebusan daging,rebusan udang, daging n keledek.perasakan ngan garam n gula. then didihkan.kuah mestilah pekat baru kaww! last sekali baru masukkan udang. tutup api.
> dah siap! hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, taugeh (tk ltk pon coz hb tk suka), limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng, jeruk chili. pergh! nyum nyumm... ehehehe

Friday, January 16, 2009

Kuih Bom @ Onde2

Ooo mak aiiii… kuih bom meletup… itulah ayat spontan yg kuar bila masa testing goreng seketui kuih bom ni pulak tuh meletup… muhahahaha… mmg ngeri ar kalo goreng kuih yg berasaskan pulut nih… pastu terus ingat petua Kak Noreen goreng dgn minyak yg penuh… hahahaha… baru lah x meletup… kalo x tau mmg mau pakai topeng keselamatan… hehehe… dh 2 ari mlm x mkn nasi… kunun2 nk diet heheh.. tgk la sampai bila… masa jln2 carik mkn umah Kak Noreen adalah ternampak kuih bom nih lawa yer posing cam bola goft yg tgh tunggu dipukul jer… cantik jer bulat nyer.. Jadi… mlm ni buat … sedapppp… lama x makan… Kak Noreen 10Q yer… eerrr.. halal yer resipi, pasal nk kopipes jer… Ehh.. ehhh.. rasa2 mcm nk baling seseorng jer ngan kuih “BOM” nih… sapa agaknyer erkkk… jaga diaaa... kihkihkih





Bahan-bahan:-
Bahan2 untuk doh:-
200gm tepung pulut
1 camb tepung gandum
1 camt air kapur
200ml air
secubit garam
bijan secukupnya
minyak untuk menggoreng
Bahan2 inti:
1/2 biji kelapa parut
60gm gula melaka/gula merah
20gm gula pasir
50ml air

Cara-cara:-
cara membuat inti:-
1. jerang gula melaka, gula pasir dan air sehingga larut
2. kemudian tapiskan ke dalam kuali dan masukkan kelapa parut
3. kacau di atas api sederhana panas sehingga inti agak kering
4. angkat dan biarkan sejuk sementara membuat doh

cara membuat doh:-
1. masukkan kedua2 tepung dan garam ke dalam mangkuk adunan, kacau rata
2. kemudian masukkan air kapur dan air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh dan tidak melekat ditangan
3. bahagikan doh kepada 15 biji dengan setiap satu seberat 30gm (saiz bergantung pada masing2) dan bentukkan menjadi bulat
4. setelah itu ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan dan isikan 1 camt inti kelapa, tutupkan semula doh tadi supaya menjadi bulat
lakukan proses ini sehingga habis doh tadi digunakan
5. ambil satu doh golekkan ke atas bijan supaya elok melekat menutupi keseluruhan
lakukan sehingga habis
5. panaskan kuali dengan minyak yang banyak dan gorengkan sehingga masak dan
keperangan angkat dan hidangkan

**jika tidak mau digoreng kesemuanya bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara tanpa digolekkan dengan bijan**

note: petua untuk kuih bom tidak meletup dan merekah - minyak mesti banyak dan biar digoreng terendam, minyak jangan terlalu panas, jangan digoreng terlalu lama, terus menggoreng selepas siap dibuat dan jangan dibiarkan pada suhu bilik.

Thursday, January 15, 2009

Kuih Pau

Pau... Pau... Pau Goreng pon ader... lelong... lelong... ni lah dinner sempoi kami mlm nih dan merangkap bekpes tuk esok... sedap, lembut dan gebu dn buat 2 versi kukus dan goreng... Resipi asal dari Kak Ton... tapi rembat resipinyer kat umah hana... 10Q kak ton bessttt sesangat 4 ketui dak wahid sekali hadap... mekaceh....tp x leh lawan kak ton punya yg x de kedut2 ketuaan... hehehe....







Bahan-bahan:-
250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
3g (3/4 sudu teh) yis kering
2g (1/2 sudu teh) baking powder
50g (4 sudu makan) gula castor
20g (1 sudu makan) lemak sayuran
2g (1 sudu teh) bread softener
1/2 cawan air suam

Cara-caranya:-
1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
4. Biarkan doh naik 2 kali ganda. Letak adunan pd suhu yg suam2..
5. Tumbuk2kan bg kuar angin. bulatkan kecik2 n masukkan inti pilihan.
6. Biarkan lagi naik pau tu barulah masukkan ke dalam kukusan. Pastikan air kukusan sudah mendidih. Alaskan tutup periuk dengan kain supaya air kukusan tidak jatuh.
7. Kukus lebih kurang 10minit.


Jem Rosalle

Ehehe.. kesinambungan dari jus rosalle semlm... ni la dia projek di ambang senja nan merah... buat jem rosalle... ingat x semlm buah rosalle tuh dpt nk dekat 1kg, nilah hasil lepas tapis pati jus rosalle.... kelopak yg hancur diblender... dn masukkan 2 sudu besar pati roselle... sedappppp. dijamin selamat dan tanpa bahan pengawet kebersihan terjamin... hehehe. Sedap kalo mkn ngan roti... harap2 biji roselle yg nk ditanam tuh hidup ngan subur.


Award 'N' Card dari Hana, Ela, Farah, Doc Inahar n Iza

Terima kasih...TQ... Arigato.. Shukrann... pada Hana Jepun, Ela Qatar, Farah @ Mummyotai Ganu kiter, Doc Inahar KL n Iza Owang B. Bapaht yg duk kat Perlis... kerana sudi bg award ni pd saya... alahai terharunya... sob... sob.. sob.... Semoga perkenalan kita walaupon di alam maya ni jer.... dah rasa cam kenal lama... mmg ikhlas cakap ni ... teringin sesgt nk jumpa korang semuaaaa... x kira ler yg kat luar negara ker dlm negara ker... kalo dpt jumpa rasa nk peluk cium jer... ekekeke. I really... really... love you all... muah.. muah....muaaahhhh....tenkiu very much....



Yang ni jugak dr Ela n Farah... cantik riben tuh... i like... mekasih yer... walaupon perkenalan kita hanya di dunia tenet jer diharap ikatan persahabatan kita akan berkekalan seperti kukuhnya simpulan riben itu... mekasih yer... adik2ku sayang... i lap u all..



Dari hati yg tulus ikhlas sesiapa yg sudi singgah.. sudi2 lah kiranya angkut award nih bwk balik... jgn malu2... yg bagi award nih pada saya, kalo terbaca, jgn lupa amik juga tau... nk sebut satu persatu x larat nk menyebut, tp ikhlas tuk semuaaaaa... dgn ucapan semoga berkekalan hingga akhir hayat silaturrahim kita... amiiinnnn...

Wednesday, January 14, 2009

Jus Rosalle

Jus Rosalle.. nyaman nyaaaaa bila minum jus nih… apalg dh kekenyangan makan ikan terutup dh beberapa hari lalu lalang pegi balik keje nmpk pokok buah rosalle nih dpn umah makcik siti ni… adussss kalo dpt buat jus bestnyerrrr… terasa-rasa kat anak tekak ni … masam-masam manis.. ekeke cam citer P.Ramlee la pulak…. Citer la ngan hb nmpk x pokok rosalle makcik siti tgh masak ranum… sayang kalo gugur… dlm hati kalo dpt petik bestnyerrr… a’ah dia jwb nanti nk mintak benih la… Dgn x disangka-sangka blk yer hb dari keje dia bwk n tnya dia mana dpt, dia kata mintak mak siti… muhahahaha… amik ko… nk dekat 1kg dpt.. Apalg terus skodeng umah Jiya yg tgh main ngan ank kucing tuh kidnap dia nyer resipi… Ni lah hasilnyaaa… Thanks Jiya busyukkkkk… toce…toceee.. yerrr.. sedappppp… teringat zaman kanak2 minum air rabena. Apalagi bukan buat jus ajer... terus buat pati rosalle... Halal yer resipi n nk kopipes sekali…


Bahan-nya:-
Beberapa kuntum buah rozel- saya guna 400gram kelopak
Gula (ikut citarasa) - saya guna 1 kg gula
Air secukupnya - saya guna 1 jug air
Cara-cara:-
Buah rozel dibuang biji (tengah), ambik kelopaknya sahaja.
Rebus rozel, air dan gula sehingga air bertukar warna (merah gelap).
Boleh diminum ketika panas atau sejuk.
*Mengandungi Vitamin C, Vitamin B1, B2, Niacin dan Vitamin D. Antara khasiatnya : mengurangkan tekanan darah tinggi, merendahkan suhu badan, membersihkan darah, memperlancar buang air , stress atau Sukar tidur (Insomnia), demam panas/selesema dan memulihkan tenaga.

Cencaru Masak Terutup

Cencaru masak terutup.. menu dinner.. ader jgk yg sebut kerutup apa2 aje la… mkn ngan nasi panasss… panassss… lazatnyaaaaa… memang sesuai ngan ikan jaket nih… bertambah-tambah… ni aje la yg dpt disediakan tuk dinner…jemput makan yer….

Bahan2nya:-
4 ekor ikan cencaru – digoreng terlebih dahulu bersama garam n kunyit
10 tangkai lada kering – dikisar
1 biji bwg besar- dikisar
4 ulas bwg putih - dikisar
1 inci kunyit – didkisar
2 inci halia – dikisar
2 inci lengkuas – dikisar
2 batang serai dikisar
Sedikit air asam jawa
2 sudu besar gula melaka – dicincang halus
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar madu – ( Optional )
Air secukupnya
Garam n Pak Aji secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara2nya:-
1.Panaskan minyak didalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing n jikalau agak kering tambahkan air sedikit.
2.Setelah garing, masukkan air asam gula melaka, gula pasir masak lg sehingga garing.
3.Perasakan dgn garam dan pak aji secukup rasa dan akhir sekali masukkan ikan yg telah siap digoreng kacau rata sehingga semua ikan terlasut. Siap

Bayar Hutang Tag

Adehhhh... seharian menyiapkan tag dari kak ina nih... wawawawa.. mau melekat rasanya punggung nih bila watttt... adehhhhh.... sib baik arini line clear.... tenet pon cepat... tu yg buat tertangguh jer nk wat tuh... pasal line tenet lembab... diharap kak ina berpuas hati ngan jawapan dn x nk tag sesapa lg... ekekeke... rasa ramai yg dh kene...


"The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tagged 5 people."

1. Next year i'm.... ekeke...

2. I really want to go...


3. My favourite place....




4. My favourite thing...



5. My favourite drink


6. My favourite food



7. My favourite colour


8. I live in...



9. I was born in

10. My nickname i had
Glitter Words

11) My College Major

12) My Bad Habit

13) My Hobby



14) I Wish