Sunday, May 31, 2009

Sweet Sour Guava Juice

Ni laks air tuk orang2 yg dah sihat yahoooooo.... sapa lg kalo bukan air cik abe yg dh sihat demam, batuk, sakit tekak n selsema dia tuh.... senang citer sakit complate dia lahhhh...... nih dia yg buat... bini dia yg pale tgh ting tong nih dok nonton jer... hehehehe... sesekali nk gak rasa air tangan dia yg balik weekend jer tuh... hehehehe... 2 minggu lg tuuuuuuu.... huhuhuhu... Alahaiiiiiii... tekak tgh x mengizinkan nih kecundang jugak akhirnya tgk air jambu batu nih... lakss2 ader buh asam boi.... waweeeeyyyyy... x bole tahan nakkkkk!!!!!... buat ubat!!!... dapat laks cuaca... panasssnyaaaaaaaa...nyamannnnnn... hilang sakit.... hehehe.... sedap weeiiiii x tipu buh asam boi duoble triple sedapnya dr original jus tanpa asam boi...




Bahan2nya:- ( 1 jug plastik besar )
2 biji jambu batu tanpa bijik ( yg jenis berkedut tuh )
2 liter air
1 1/2 - 2 senduk gula pasir
sedikit pewarna hijau
Asam boi serbuk/asam boi tanpa biji dihiris - secukupnya
Air batu secukupnya

Cara2nya-
1. Jambu batu dibersihkan dan dipotong dadu, ambil jambu yg telah didadu dan masukkan kedalam blender dan ditambah air,gula dan asam boi sesukupnya. Blander hingga hancur.
2. Ulang 1 sehingga habis.Kacau sebati dan titikkan sedikit pewarna hijau untuk mencantikkan warna jus ini. Masam n manis jus ini bergantung pada kehendak masing2. Tambahkan air batu siap untuk diminum. Sedapppppp

Air Barli

Heheh... ni air org x sihat, air barli... org sihat pon bole kalo nk minum... huhuhuhu... ni lah air yg minum sepanjang demam nih... tuk sejukkan badan bole, tuk cuci kencing bole n tuk cuci buah pinggang pon bole... adoiiii nyamannya kalo minum air nih suam2... errmmmm.... sedapppppp!!!!!... tuk sesiapa yg minat la yer... ekekekke



Bahan2nya:-
1 cawan beras barli - dicuci bersih
400gram gula batu - manis bergantung pd masing2
2 1.5 liter air
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan - disimpul

Cara2nya:-

1.Masukkan kesemua bahan2 ke dalam periuk kecuali gula batu, masak dgn api sederhana sehinggan mendidih n beras barli kembang.
2. Setelah mendidih n kembang, masukkan gula batu dan dimasak sehinggan gula larut. Siap. Sedap di minum suam dan sejuk.

Keria Kentang

Salam Hujung minggu semua, menu bekpes selepas 1 minggu dapur x berasap akibat keadaan x mengizinkan pasai x sihattt.... huhuhuhu.... dh dekat seminggu satu baik satu muncul... huhuhu... la nih demam dah kebah sket tekak lak sakitttt n batuk laksss.. huwaaaaaa... Terima kasih pd kengkawan yg mengambil berat tuk diri ini... tq... Oke layan jer la bekpes arini... ntah la teringin sangat nk mkn kuih keria sejak dh sihat sikit nih... stok keledak tadak... camne erkkk... jd, hasil skodeng kat saji online jumpa lah resipi yg bole menggantikan keledek.... adooooiiii!!!!... ikut resipi n wat la 1 1/2 adunan pasal ikut resipi 1 adunan cam sikit jerkkkk... huhuhu oke2, sedap2.... tp... keras sket laaaaa pulakkkkk... akan datang kalo nk wat mmg nk kene kurangkan tepung or lebihkan kentang lerrrr... hehehe... layan jer la menu org lum sihat betul nih....


BAHAN-BAHAN:
100 gm ubi kentang
1/2 sudu kecil marjerin
130 gm tepung gandum
150 gm gula
Sedikit garam

CARA MENYEDIAKAN:
1. Rebuskan ubi kentang bersama garam sehingga empuk dan lecek ketika masih panas.
2. Kemudian gaulkan bersama marjerin dan tepung gandum sehingga sebati.
3. Ambil doh dan bentukkan bulat seperti donut.
4. Ulang langkah yang sama sehingga habis adunan.
5. Goreng sehingga kuning keemasan dan ketepikan.
6. Selepas itu, masakkan gula bersama sedikit air hingga cair dan pekat.
7. Kemudian masukkan semua kuih yang digoreng tadi dan gaul sehingga semua kuih disaluti air gula.
8. Angkat dan hidangkan.

Saturday, May 23, 2009

Hati Masak Rempah

Nilah menu lunch n dinner arini baru sempat nk letak, pas n3 pasal kene terjah tuh, tenet terus mengong… terus kuar carik barang dapur yg dah ellek… ni jugaklah menu tuk tetamu arini, mmg x tau dia nk terjah ni ajer la yg sempat dihidangkan selain dr ikan n sayur goreng n sambal kicap… heheh…. Ok la yer Jiya dari mkn biskut /roti kering… kihkihkih!!!... x kira la hati ayam ker lembu ker mmg suka masak mcm nih…. Sodapppp compom licinnnnn… betulll x tipuuuu… hehehe… puji diri sendiri nampakkk hehehe… layannnnn…



Bahan2nya:-
½ kg hati ayam/lembu – dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam - saya guna hati ayam
( * bahan kisar )
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
* 1 sudu besar ketumbar
* ½ sudu besar jintan manis
1 batang serai – diketuk
2 pelepah daun kari
1 sudu besar penuh rempah kari daging
2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
1 sudu besar kerisik
Air secukupnya
Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara2nya:-
1.Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
2.Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
3.Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
4.Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. Siap!

Serimuka Comel

Ni salah satu kudap2an tuk tetamu arini sapa lg kalo bukan dak Jiya… mmg dh bancuh masa dia lum call lg… hehehe… ingat nk wat minum petang n anta umah mak sket… teringin sangat nk mkn memula tuh tgk Ika tayang, peh tu Kak CT lak dan yg terbaru Kak Nor pulakkkkk… terus terang cakap nih mmg 1st time wat… mmg peberet kuih nih dari zaman anak dara heheh…sebelum nih tau makan jer… Resipi kuih yg comel n sedap nih amik kat myr, resipi Kak Yatiezaini… 10Q kak sedappppp… kurang manis tu yg suka tu kak Yati oiiii… Tima kasih banyak2 yer kak… amik ngan resipi sekali kak tau…




Bahan-bahan - Bahagian atas
•5 sb tepung gandum (penuh2)
•1 sb tepung jagung / tepung ubi (penuh2) /
•2 biji telur (dipukul)
•2 1/2 cawan santan
•5 sb gula pasir
•sedikit garam, esen vanila dan pewarna hijau

Bahagian bawah
•1 cawan beras pulut dibersihkan dan direndamkan bersama 1 cawan santan cair + sedikit garam selama 30minit
•Bekas acuan lompang (size ikut suka.. saya gunakan yg paling kecil)




Cara-cara:
1. Panaskan kukusan .... kemudian sediakan bahagian bawah dulu.. masukkn 1/2 sudu kecil beras pulut kedlm acuan lompang bersama dgn sedikit santan.. santan hendaklah menutupi paras pulut.. tidak mahu terlalu banyak santan nanti pulut akan menjadi terlalu lembik & dikukus
2. Sementara pulut dikukus.. sediakan bahagian atas pula.. Satukan bahan 1 - 4 .. kacau dan di tapis agar tidak berketul..kemudian masukan gula ,garam,pewarna + esen
3.Adunan dimasakn sekejap diatas api perlahan.. kacau sentiasa supaya tidak berketul / berbiji2...
4.Kemudian blhlah dimasukn adunan ke dlm acuan pulut .. (letakan keatas pulut ) dan dikukus lagi dalam 20-30 minit dgn api sederhana..
5.Angkat & sejukan dulu .. baru dikeluarkan dari acuan...sedia utk dingap..ngap


Diterjah... OoO... Diterjah....

Hari ni masa tgh masak tuk lunch terima panggilan dari seseorang yg rupawan... kata nya umah akak kat mana kita dah sampai Batu Pahat ni ( sebenarnya penah usik call bdk nih saja usik dia kata dh sampai dpn rumah dia... terkejut katak dia dibuatnya siap selak langsirr..hehehe ... )... elerrr... tipuuuuuuu... betul la kak!!! orang dah sampai BP nih... rumah akak kat mana????... Bohong laaaaa???... terkojot beruk sekejap dibuatnyaaaaaaa... Oke, kalo betul, dah sampai BP Mall call... ingatkan dia main2... dlm 15 minit dia call balik kata dah sampai BP Mall... lagi sekali terkejut cipan dibuatnyerrrr... hehehehe...

Weeeiiii mana aci main tutup muka ngan bantal!!!! x aci!!!.... ekekekeke

Cuba teka????... sapa yg rupawan nih!!!.. ehehehe... Sori yer cayang umah akak tadak topeng... wakakakakaka... ader ker dia mintak topenggg.. mmg gonjeng bdk nihh!!!

Akak!!!! cepat laaaaa!!!.. akak amik gambo kita, kita amik gambo akak!!!... hehehe... mana la x kene kata gonjeng... kihkihkih...

Jelitawan Mutiara Rini@Jiya@14sept dan tuan rumahhhh!!!... wakahkahkahkah... haaaaaa... pandai pon tutup muka sendirik yerrr... Apsalll!!!! x nak kene jadi otomen pasni ker... wakahkahkah

Hallo bossss!!!!.... apa kesss... hehehe


Sib baik masa dia call nk dtg hb ada kat umah, pasal weekend dia bole balikkk... sok petang balik Selangor semulaaaa.... 10Q Jiya a.k.a 14 Sept kerana sudi datang teratak buruk akak nih... jangan serik yerrr walaupon terjahan ngko x menjadi pasal mintak alamat umahhhh... jadi akak dpt tau ngko nk dtg... hehehehe... ingatkan bln depan nk terjah rumah minah nih bila hb blk dr kursus nanti nk buat suprise cam Hana terjah umah dia... tp dia dah terjah kita dulu... Apapun yg pastiiiiii.... x der roti kering n biskut kering tuk diaaaaa... apa yg ada jer la Jiya yerr.... hehehehe... Weiii Jiyaaa... ngko tunggu jer bulan depan.... Insyaallah... akak terjah betul2 tau pasal alamat ngko akak ader, sampai dpn pintu rumah akak call... hehehe

Tuesday, May 19, 2009

Bun Kentang

Sejak 2 menjak kene tinggal nih, mood nk masak merundum... huuhuhuhu... tp bila hb call dia leh balik 1 minggu sekali masa weekend... terasa dunia ini ana yg punya... hahaha... projek mlm ni tuk bekpes sok... 1/2 lg jap lg nk blk umah mak bagi jer dia... bior dia bekpes hasil air tgn anak dara dia nih... Pada IKA MENTEL!!!!... dah siapp!!!!... sib baik x bentan roti nih...wakahkahkah... tu lah ngko banyak membebel nyer, kan dah bentan roti ngko... tu la wat ketupat lg.... muhahaha... x per chaiyokkk!!!!... chaiyokkk!!!.. esok akak nk tgk roti ngko, tp ingat bukan yg meroyan n bentan yer... wakakakaka... ROS!!!!!... i lebiu... 10q very much for the delicious potato bun... pass or fail teacher Rosss... hehehe kalo pas, Ya Allah hepinyaaaaa... 5 bintang tuk resipi nih... 10Q Ros, ok la kan kalo nk banding ngan cikgu Ros punyaaaa yg gebus montok itewww... 10Q..10Q... Resipi... meh tgk kehalusan kerja Ros kat sini n kat sinun... heheh...



Bahan-bahan ( dpt dlm 10-12 bun kecil )
250 gram tepung roti/tepung high protein
70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
120ml susu segar ( klu takde leh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya.)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
1 biji telur (dipukul sedikit)
(untuk bancuhan sos kastard ) 2 sudu besar tepung bird custard
1 cawan susu segar
2 sudu besar gula


Cara-cara:
1. Buat bancuhan kastard dulu- Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau sentiasa supaya tak bergentel, klu jadi terlalu pekat boleh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan akan di piping atas bun nanti.
2. kemudian buat doh roti pula, kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
klu guna tangan untuk menguli, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10-12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .
4. Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan nye perang. 5. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin supaya berkilat. Anda akan dapat doh yang lembut dan gebu walaupun bun ini tidak menggunakan bread softner, Ok dah siap Selamat Mencuba...

Saturday, May 16, 2009

Kembung Masak Kuali

Ikan Masak Kuali, menu lunch merangkum dinner sekali… ntah la… cam x de mood jer nk masak arini… nape erkkk… nk n3 pon alahhhh… malasnyaaaaa…nape erk???... ader sesapa leh tolong jawap???… hehe… Pehtu lak cuaca arini mendung jer… sekejap2 lak cam nk ujan lebat, pehtu x jadikkk… ok la, layan jer la resipi dr Che Iza lg, ramai yg dh mencuba mesti tau rasanya camne kan… so, thanks Iza, best sesangatttt…. Meh intai resipi resipi kat sini....



Bahan-bahan ( 3-4 org )
1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
4 sudu besar lada boh / cili giling
* 3 biji bwg merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 btg serai
1 sk halba
1/3 cwn santan pekat
2 sb air asam jawa
garam, gula and perasa

Cara-cara
1..Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
2. Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
4. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji.
5. Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.

Sambal Sotong Cili Padi II

Again!!!... masak lg lauk nih arini… pasal request dr my laling… ntah la tetiba jer dia suh buat lauk nih padahal dia x bule mkn seafood… katanya dia nk kuah jer, sotong ayang mkn!!.. hehehe weeeiiii hepi tul dpt melantak sotong ni secara solo… Resipi kat sini n tuan asal nyer resipi oleh Mek Yong Hana… thanks yaaaa… dgn ucapan Selamat Hari Guru…

Friday, May 15, 2009

Fruit Jelly

Salah satu projek mlm tadi gak...pas petang dh kenyang mkn kat luar... ni kes beli jiwa nih pasai nk kene tinggal.. muhahahahaha... jd menu pencuci mulut jer la yer... sebelum orange pemberian Ah So sebelah rumah ni kecutttt n tergolek sepi dlm bakul buah tuh, harus dikorbankan heheheh... malas nk citer banyakkk.. jom layan sama2... kalo sapa berhajat n x sabar bole cuba buat, kalo nk yg ni gakkk meh mai umah ptg nanti pas balik keje ler... ada lg 2 bijik lum potong2 lg... Resipi Yani lagi.. thanks Yani oiii... simple n sedapppp...



Bahan-bahan: ( 2 orang )
2 biji limau- large size
4g serbuk agar-agar
500ml air + jus limau
50g gula
secubit garam



Cara-cara:
1. Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
2. Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
3. Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
4. Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)

Coffee Ice Cream

Rabu malam Khmmis aritu hujan punya lah lebat... selebat-lebat tidakkkk... ni lah salah satu projek masa hujan lebat mlm rabu aritu... pastu paginya dh start panas terik... ni lah ubatnya time cuaca panasss!!! nih... Mlm td baru dapat menikmati sepenuhnya eskrim nih wahhhh... cam x caya jer leh wat eskrim sendirikkkk... tp wat eskrim coffee...x tau la nape suka sangat mkn eskrim berperisa coffee nih, pehtu campur lg ngan coklat chips... walalalahh.. sedapnyaaaa.. masih terkenang-kenang lg mkn eskrim kat Johnny suatu masa dulu hehehe... pastu apalagi kekenyang terbongkang ler sampai ke pagi.. wakakakaka!!!... Resipi dr Cik Mat Gebu lg... base sama tukar flavour jer... 10Q Cik Mat... Jom Makan!!!




Bahan-bahannya:-
270 g coffemate
500 ml susu segar - saya guna Air kotak Ducth Lady Coffee Flavour
100 g gula halus (gula kastor)
1 sudu kecil coffee paste
Coklat Chips secukupnya




Cara membuatnya:-

1. Satukan coffemate, susu segar dan gula kastor dalam satu bekas, kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati.
2. Simpan dalam freezer 4 jam atau hingga 3/4 beku.
3. Keluarkan adunan ais krim dari freezer dan masukkan ke dalam mixing bowl, pukul pada kelajuan tinggi selama 10 minit. Kemudian masukkan coklat chips dan putar lagi utk 2 - 3 minit.
4. Alihkan ke dalam satu bekas (seperti tupperware) dan simpan dalam freezer kurang lebih 8 jam atau 1 hari...

Thursday, May 14, 2009

Marble Chesse Brownies

Menu buat tuk bekpes kat opis arini, projek malam dan dh tgh hari dan selepas licin dibedal bdk2 kat sini baru nk update... Brownies yg pernah bertiup kencang kat umah blogger2 yg ader nih... hehehehe... dn saya adalah yg diantara yg ketinggalan keretapi... muhahahaha... Harap maaf yer dh tinggal 1/4 loyang jer tuk hb pasal balik nanti dia nk melantak lg... dan macam biasa resipi brownies yg lazat dan sedap nih, amik kat rumah Kak Rinnchan yg rajin memasak tuh... Terima kasih kak...



Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.




Sebelum dibakar


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.



Wednesday, May 13, 2009

Apam Gula Melaka II

Salam di hari selasa yg cerah dan dah mula panas terikkk!! ( pinjam trademark mek siam muhahaha...) hehehe... selepas puas berjalan-jalan weekend pi servey resort kat Kota Tinggi pasal nk pi coti2 pd cuti sek nanti, ni lah n3 yg pertama nk panas injin balik... tp apakan daya harapan berkecai pasalll!!!!!!... weekend nih dh kene tinggallll!!!!... adusss... sedey di buatnyaaaa... tu yg malas jerr tuhhhh... sedey x abis lagi nihhhh... mood x dak... kalo sekejap x per nih 1 bln... huhuhuhuhu... disebabkan sedey punya pasal meh mkn apam... sapa lum bekpes meh bekpes sama2, makan apam jerr resipi kali ni dr Iza... sedap mmg sedappppp!!!...kalo nk cuba yg lain kat sini yer... Thank Iza... resipi cam biasa C&P lg...



Bahan2nya
* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam


Cara-cara
1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
5. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
6. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
7. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

Friday, May 8, 2009

Puding Susu Coklat UHT

Salam Pembukaan menu tuk hari nih, wat mlm td... pasal meleleh ayaq liur tgk yani nyer... huhuhu comel la pulak tgk mould dia... hehehe... mmg sedap, senang, simple !!!!!.... yg penting sukaaaaaa!!!!... mmg betui kata yani, mmg kene mkn ngan susu cair tu... ni ajer la muold yg ader kat umah nih!!!... hehe.... Resipi dr Love2Cook Myr.... sedap bangettt!!!... try 1/2 adunan dulu bnyak gak dpt... malam td jer dh abis separuh nyaman jer lalu kat anak tekak...layan ngan koktail gak ermmm sedappp pastu nk update dh kekenyang apa lagi terbongkang jer la... nih pg2 dh mula panas... hb pun dh melantak lg pg ni... kata nya nk sejukkan badan... kihkihkih!!!... apa2 ajer laaaaa... thanks love mmg mabeles... Pssttt... puding lep.. lep nih.... kikiki... yg kat atas bertenggek tuh lep lep patah hati masa nk kuarkan tuh terkucil sket... hahahaha



Bahan-bahan ( Untuk sekeluarga... )
10gm serbuk agar2
350ml air
650ml susu perisa coklat UHT
100gm gula pasir
secubit garam
3/4 sk coklat emulco - saya ganti milo 2 sudu besar bumbung
Susu cair Ideal




Cara-cara:-
1.Didihkan air bersama serbuk agar-agar dan gula. Kacau hingga larut.
2. Tuangkan susu coklat UHT. Masukkan garam dan coklat emulco.
3. Kacau selalu hingga didih sedikit. Padamkan api.
4. Tuangkan ke dlm acuan pilihan sendiri. Biar suam dulu dan masukkan ke dlm peti sejuk. Biar betul2 sejuk.
5. Curahkan susu cair ke atas puding sebelum disajikan. Selamat mencuba! ;)
Kalau nak buat puding susu strawberry, gantikan aje susu perisa coklat ngan perisa strawberry dan tambah strawberry emulco.

Thursday, May 7, 2009

Serunding Kelapa

Yang nih gak bawak tuh bekpes pagi... mmg suka sangat mkn serunding kelapa nih... nk buat malas Ya Rabbiiii!!!!... arini nih dh nk punya pasal rajin la pulak pg2 nih... sabo jer laa... hehehe... ingat lg kalo mak masak mesti ader letak daging cincang or hiris nipis2... wohohoho lg mabelessss... kalo mkn nasi ambeng, serunding nih kalo sikit mmg x cukup melantak... kuikuikui... masa wat nih, daging mlm td lupa nk kuarkan hehehe... x do pon sodappp!!! kalo ader daging lagi laaa... sedapnyaaa... mekasih mak, i lebiuuu... Pada Mak Yong Fida... nah amik resipi nih!!... harap anak ngko x ngencesss nanti... hehe




Bahan2nya:-
1/2 biji kelapa parut
150gm daging- di cincang ( optional )

Bahan Kisar (*)
*1/2 cawan udang kering
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*sehiris lengkuas
*1 batang serai
*1 inci halia
*6-7 tangkai cili kering - pedas ikut suka
* 1/2 cawan ketumbar
1/2 cawan air asam jawa
1 helai daun limau purut (optional)
Gula & garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara2nya:-
1. Panaskan kuali,tumis bahan2 yang telah dikisar, setelah naik minyak dan bau masukkan daging dan daun limau.
2. Masukkan garam gula & air asam jawa, setelah daging empuk masukkan kelapa. Gaul hingga rata dan agak kering. Siap.

Sambal Bawang Ikan Bilis Kicap

Apakebende la yerrr... lauk cam gini pon nk n3.... wakakakaka... hentam saja labu pasal nih lauk peberet... kalo mkn ngan nasi panas2 mau berpinggan - pinggan... Menu bekpes arini yg asalnyer nk buat mkn bekpes akhirnya mkn tuk lunch... kenyang!!!... kalo wat bekal g kojo, bekal mesti lauk yg kering2 jer x mo berkuah... hehehe... Resipi nih sama mcm rumah Hana punya tp yg style ku ini ader letak air asam jawa pehtu bawang kene lebeyyy... sedapppp weiiiii!!!... x tipu... hehe... layannn... haaa, mkn ngan bubur pon sodappp.... Hana, resipi C&P yooo.. maleh nk taip... halal tawww... kehkehkeh..



Bahan-bahan
1 biji bawang besar holand - potong bulat/ring - saya letak 2 biji
segenggam ikan bilis - saya letak 1 genggam besar lebih sket.. hehe
2+ btg lada merah dan lada hijau - nk pedas ltk cili padi- potong bulat/ring
kicap - saya letak 1/4 cawan
1/4 cawan air asam jawa
sedikit minyak utk menggoreng

Cara-cara
> goreng ikan bilis sampai garing. ketepikan.
> goreng bwg dan lada pula. sekejap jerk jgn layu sgt nnti tak rangup ms makan.
> masukkan air asan jawa kacau sebentar, satukan ngan ikan bilis tadi. curahkan kicap.
> dah siap! heeeeeeeee....

Tuesday, May 5, 2009

Mini Garden

Nilah projek petang ahad aritu... projek petik Buah Rosalle yg dah mendatangkan hasilnya... yahoooo... yabedabeduuuu... x sangka baru paras lutut dh berbuah... wahhh.. mmg betul2 subur tanah nih... Yanggg!!!... amik besen kecik... petik Rosalle kat depan tuh dah besauuu... Baikkk!!! bosssss... Seblum nih dlm 4-5 hari yg lepas mmg tau dh kuar munger tp x sangka begitu cepat buahnyerrr.. Alhamdulillah x payah nk mintak2 lg Makcik Siti Buah Rosalle lg pasai ni lah hasil benih yg mintak kat umah makcik aritu dah menjadikkk... tima kasih daun keladi....


Ni lah ghupa batas Rosalle ku itewwww... sambil En Abe wat bersihkan Mini Garden n buat perun tuk halau nyamuk bini dia kutip hasil.. muhahaha...

Tengok lahhhh.... hepinyaaaaaaaa.... cantiknya munger @buah rosalle itewww... ada lg yg semai tuh....


Canteeekkkkk..... nih kalo la bole wat hadiah bg orang cam bunga ros ka, lily kaaaa.... kan bestt!!

Haaaaa... yg nih lum bole petikkk... tunggu kembang betul baru bole, lam 2-3 hari lg....

Siap!!!!... ni lah hasilnya.. kalo bnyk cam gini jer pon dh bole wat kordial... Aminnnnn... Pasni x payah nk mintak benih n beli lagi buah rosalle nih...

**Psttttt.... Sib baik idup ngan subur pokok ku ini... pasai ader yg sowang bdk tuh dengki nk pijak benih yg masih kecik aritu... wakakakaka... sapa erkkk??? dia dengki pasai dia kalo nk buah nih dia kene beli.... wahahahaha

Award Dr Ros @ Onigiri Lagiii...



Terima Kasih Rosss!!!!... sori baru sempat angkut award... almaklum la bz meronda... pehtu Keluangman sesat jalan muhahaha... timo kasih banyak2... rosss.. bila nk balik sini coti2 terhengen nk jumpa lakssss... rosssss... 10Q... i lebiuuuuu..

Monday, May 4, 2009

Muffin Coklat

Entah la pg nih matanya tercelik awal lakkkk... terus x bole tido... mengenangkan laki aku masih dlm cuti lg hari nih... wat ler bespes tuk dia... mmg dh selalu wat muffin cekelat Yani yg sedap nih... dia kalo mkn mesti nk cicah air milo... hehehe klako la pulaksss... Yani mekasih yoooo.. x tau nk ckp camne lggg... dlm bnyk2 muffin yg pernah di torai n error... semua sedap!!! tp muffin cekelatmu yg menjadi pujaan hati lakiku itewwww... tahnkssss yaaaa...






Bahan-bahan ( 10 biji )
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Cara-cara:-
1. Antara bahan-bahan yang diperlukan
Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
2. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
3. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
4. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
5. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
6. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
7. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

Sunday, May 3, 2009

Sambal Sotong

Menu simple tuk lunch n dinner sekali... penat berjalan x hilang lg... pehtu tambah penat lg ngan mengemas n mendobi n mcm2 laaaaaa.... so... layannn!!!


Jejalan Desa Sri Jenaris

Hallo semuaaaa... dah puas berjalan, meh dgr cerita pulak yer... 1 Mei hari tuh... pepagi dah bertolak gi Nilai 3... nk g tebus voucher yg hampir tarikh luputnya tuh... peh tu dlm kul 12.30 tgh hari siap soping moping kat situ... dah tuh ada la janji temu ngan akakku tersayang nih kat umah dia... sampai sana dah kul 1 lebih.... terkejut x kak!!!... alih2 dah sampai yo kat depan pintu... sesat tuh jgn ckp laaaa... masuk kawasan penjara kajang pon ado... wakakakaka... haaaa cuba teka??? sapa kah kakakku sayang yg dimaksudkan tuh....MAMA ROCK!!!!... you rock babe!!!!... KaaKKKK!!!!.. lawo rumahmu kakkkkk!!!.. ngko jgn serik kak.. pasni dh tau Insyaallah tiap2 tahun bole sampai sana.... Setelah ditapis oleh Lembaga Penapis Filem... meh la layan gambo yer.... dah ditapis pon masih nmpk ke "blur" an gambo nih... yg nih kira ok yer... muhahaha mana x nyer berdekah-dekah tgk posing cameraman ambik gambo tuh... mcm2 pesen ada... kahkahkah...





Kakakku yang ROCKKKKK!!! n Bini dak Wahid...


En Wahid n En Din... gendang gendut tali kecapi... konyang perut sambung citer lagi!!!....

Sesi berbual berlanjutan dari kul 2pm hingga kul 6pm lebih ader.... peh tu lak dia sibuk berbual kita lak sempat gi memborong brg2 baking... hehe... bang ooo bang... bila nk stop bual tuh... laki aku nih kalo jumpa regu jgn ckp laaaaa... x sedar masa berlalu...


Haaaaa.... nilah rupa jurukamera x bertauliah kami tuh!!!... kenal x ngan budak montel nih... tgk tuh... ibu dia sibuk nk posing... dia pong sibuk jugak!!!... kahkahkah.... Pada Kak Masz Sekorga... terima kasih banyak-banyak diatas layanan anda sekeluarga dan jugak mknan yg sedap2 tuhhh... sampai jumpa lg...