Tuesday, April 27, 2010

Homemade Popcorn

Salam bersiaran langsung sekali lg mlm ni... :D Pop.. plopop... plopop... pop.. pop... perghhhh... punyalah xcited bila bertih jagung ni berbunyikkk masa lam piuk... hohohoho.. patotlah ada pepatah, kalo dh bercakap mulot cam bertih jagung... heheh... memula tu x confident gak takot x jadik mcm mek siam wat masa 1st time tu... muhahahaha... ampun ika!!!!... hahaha... adoi laaaa... dgr pop yg per1, ke2, ke3 dan seterusnya.. syukur yg teramat sangat... pastu xcited kemain lg... wahahahaha... oke settle!... 2nd time lak, masa nk wat caramel... heheh... adoila... seram kemain lg, takot kene tgn... so, hati2 yer pd yg nk wat tu... melecur kang tgn tu... huhuhu... aku x per, ada cover ins.. ahakss... Alhamdulillah, jadikkk!!!.... tpkan terlebih perang sket jer karamel aku tu.. sikitttt.. jer... sikitttttttttttttttt... jer... tah apa yg aku berangankan masa tu... huehuehue... adoyaiiii.... tp, rasa mmg dh x pandang yg kat kedai or panggung wayang nyer da.... Thanks AludraMyResipi best sesangat... 2 thumbs dear.... amik resipi sekali yerrr... thanks again!!.... Popcorn dh siap dh leh layan ngan Asmaradana nanti... heheh... pop... pop... pop... pelopoppppp...

Bahan-bahan ( Ikut suka.. )

1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnya
garam secukup rasa
Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
Tambah Coklat [Optional]
60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Amik ngkooo!!!... 1 piuk popcorn ni sebelom di makeup...
Cara-cara:-
1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)

Untuk Karamel [Optional]
Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.

Untuk Coklat [Optional]
Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

Sunday, April 25, 2010

Bubur Terigu @ Gandum

Selamat malam semua, selamat bersiaran kembali, dan terima kasih buat tetamu yg masih sudi mengunjung rumah ni walaupon masaknya dh suam2 kuku... selamat menjamu apa yg ada yer... panasss!!! ... bubur panasss... panasssss... biasanyakan org wat bubur ni tuk minom petang, tp aku wat malam... kehkehkeh!... apa bole buat, ngidam nk mkn nyer pasal... dah tu sampai termimpi bubur ni ngn orang yg biasa jual bubur ni... ekekeke... jan salah paham erkkk... mimpi mkn bubur ni di tepi beskal org yg jual bubur ni la, jadiknya... dlm erti kata lain, org yg jual ni jadik pelakon tambahan... heheh...




Hah!... lg 1, masa duk bercerita ngan bdk2 opis teringin nk mkn bubur ni, depa suh buat lebih tuk bwk gi opis... heheh... jadi, siaplah bubur ni... sapa nakkk... ngangaaaaaa molot besar2... kalo rajin masok dapor, turunkan periuk... heheh


sapa nakkk!!!.... nganga molot besar2... ekekeke

Resipi nanti lah yer tunggu aku rajin nk bubuh, dh ngantuk nih... alah, x buh pon x per erkkk.. korang mesti pandai wat nyer... jan malas2 buat yer kalo teringin, aku malas x per... kehkehkeh...