Sunday, May 23, 2010

Jus Rosalle

Cuaca arini panasssss... wahhhh....mmg sedap dapat minom ari batu ni.... berhasil lagi rosalle ni.... mmg x putus2 bunganya.... ermmmmm... best dpt wat jus... hehehe... jemput minom semuaaaaa.... kehkehkeh... Bak kata jiya, sapa ada masalah susah tido, rajin2 la minom jus nih... betol laaaaa.... lena tido cek nih tiap2 malam.... hahahaha.... layan jer laaaaa... Resipi leh skodeng kat sini n kat sinun yer... Thanks Jiyaaaaaa.... heheh


Jagung Manis

Jagung2... jagung manisssss... jagung rebussssss... tu bunyik org lalu kalo jual jagung naik moto kat taman nih... kikiki... tp aku nyer jagung ni, jagung manis cawan, wat kudap2 tuk ptg hari sambil nonton, ishhhh... sian jagung aku ni kat lam esbok yg dah naik kecutttt... huehuehue... sib baik, masih senang nak kutil sebijik-sebijik... kalo x, x tau la apa terjadik lam ini filem... hahahaha... makan jagung, terhengat kat seorang adik manis yg dok jepon sana, yg kg nya kat sejagong, sri medan... muhahahahaha... ampon hana... hehehehe... Resipi Utazah Azie, yg baru abis pantang itewwww.. azie, nak jagung x, best whoohoho...?????... hehehe... ok, thanks azie, best... besttt... resipi bole skodeng sini yer...


Terung Udang Kering

Hah, yg ni sayurnyer laksss... heheh... terung udang kering, aku sbnrnya, terung2 ni mmg kurenggggg... tp kalo yg kek gini aku terjatuh chinta la pulak... kehkehkeh... memilih tol aku bab2 sayur ni, camner nk kulit gebu, mulus camni... hehehe... Resipi ni aku main belasah jer pasal aritu aku ada mkn kat satu restoran kat sini, org belanja, ada la menu terung ni, perghhh!!!.. bestttt... wa cakap luuuu... bila rasa... cam senang dan mudah jer bahan2nya... apalg... aku pon try n error... hah, jadikkkkk!!!!... terus suka ngn cik terung niiii... Cubalah, x caya, tanya saya... ekekeke...


Bahan2nya:-
3 biji berung- dipotong dan digoreng sebentar terlebih dahulu
3 sudu lada kisar ( lada kering+bawang besar+bawang putih )
2 sudu udang kering- ditumbuk
4 tangkai lada kering- digunting halus dan dibersihkan
garam, gula secukup rasa
1/2 cawan air- jika perlu

Cara2nya:-
1. Goreng terung sebentar terlebih dahulu hingga separuh layu, dan angkat.
2. Panaskan minyak, masukkan lada kering goreng sehingga garing, dan masukkan pula, lada kisar dan udang kering, tumis sehingga betul2 garing.
3. Masukkan gula dan sedikit air, tumis lg sehingga garing dan masukkan terung yg telah digoreng td.
4. Akhir sekali, perasakan dgn garam. Siap.

Sotong Hitam Manis

Menu arini ni... hehe... sian nya tgk dpur aku ni yg dah makin suam2 kuku nih.. hahha... tp x per la, janji x teruk sangat ropanya yer dak... Hasil mencandat soton di pasar, kemain besar soton nih... hehehe... errr... x de berar lg ke bang???... Ni la yg paling besar... heheh... apa leh wat, terhengen nk mkn nyer pasal... layan kan ajer la soton ni, pasal aku yg belasah sorang2... cik abe x belo mkn soton2 ni... Arini aku teringin nk mkn soton dakwat... hah!!!... apsal namanya dakwat erkkk... cam x best jer... so aku kasik tukar namanya, bg manis dn org x takot n tekojot nk try n error... hikhikhik... Sotong Hitam Manis, cam tuan nya gak, yg hitam maniss.... hehehehe... huh!... perasan tol aku... kehkehkeh!!!... so, layan jer la yer... :)


Bahan2nya:-
1/2kg sotong- dibersihkan ( amik 3 dakwat sotong sahaja dr 1/2kg sotong, nk lebih pon bole, jgn sampai pecah )
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih- diketuk
1 inci halia - diketuk
lada merah/hijau- dihiris
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam- tumbuk kasar
sedikit serbuk kunyit
garam, gula secukup rasa

Cara2nya:-
1. Panaskan minyak kedalam kuali, dan tumis, bawang besar, putih, halia, lada, lada hitam, serbuk kunyit dan 3 dakwat sotong tadi hingga naik bau. Setelah naik bau, masukkan sos tiram.
2. Masukkan sotong, gaul rata dan masak sehingga masak sotong itu td, sotong jgnlah dimasak terlalu lama jikalau tidak mahu ianya liat.
3. Akhir sekali perasakan dgn gula dan garam. Siap.


Cara2