Tuesday, August 31, 2010

Biskut Samperit

Selamat tgh hari semua, salam merdeka yg ke-53 dari dapor saya… hehehe… diam x diam lg sekali dh nk dekat sangat raya, org lain dh berlumba2 tayang sekut raya, aku masih terkial2 lg… muhahaha… 1st sekut raya haku tuk tahun nih… biskut samperit… wahhhh!!!!!... salah satu sekut peberet aku ngn korga aku… nostalgia tol sekut samperit nih… tiap2 thn x penah mis wat kuih ni, dr jaman ank dara hinggalah jaman kakak dara!... ahaks!2… jan muntah yer… batal posa nanti.. hokhokhok!... :p
Ni sekut resipi mak aku, aku mmg x penah nk adjust resipi mak aku tau, bg aku resipi mak aku ni mmg dh terbaekkkk dr dapo mak aku…Cuma aku mencantikkan lg jer sekut nih… heheh… lain org lain resipinya kan… kan … kan… Haha… banyak2 sabar ye, makcik/pakcik/adik/kakak kalo nk menyamperit sekut ni, pasal bahan doh mudah keras… lain la x posa… hahaha… Oke la, layan resipi kat n step by step kat sini pon ada, kat bawah pon ada… selamat hati raya semua… hehe



250 gram butter/margerin
1 cawan gula halus/icing/kastor - nk kurangkan pon bole
1 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung ubi
2 titik pewarna kuning
1 sudu teh esen vanilla
* ekstra tepung gandum & ubi 1/2 cawan*
colour rice utk hiasan (optional)



Cara-cara
1. pukul telur dan gula halus/icing sebentar dan masukkan pula butter, esen vanilla dan pewarna kuning dan gaul kesemuanya hingga rata
2. masukkan tepung ubi dan tepung gandum dan uli sehingga menjadi doh
3. jikalau doh masih lembik tambah ekstra tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi sederhana lembik ( lembut ) agar mudah di terap
4. sebelum menerap doh tadi tutup doh dengan tuala basah.**doh mudah keras dgn sendiri kerana tepung ubi sentiasa tutup dgn tuala basah agar lembut** jgn biar doh terdedah.
5. picit/terap doh memanjang di dalam dulang pembakar setiap satu barisan potong kepada 4 bahagian
6. ulangi menerap doh sehingga selesai, kalalu nk hias dgn colour rice, tabur diatas doh yg telah diterap...
7. bakar didalam oven pada suhu 150c selama 15 minit-20 minit, bergantung pd oven masing2. Siap

Panas2 dr oven... hikhikhik!

Saturday, August 28, 2010

Nasi Ayam Kepak vs Ayam Kepak Madu III

Salam kembali semua, diam x diam dh 18 Ramadhan arini... ishhhh... rasa mcm baru seminggu jer puasa... hehe... terima kasih la ye pd korang yg masih sudi singgah kat umah yg suam2 kuku nih... haha... makin dh nk penghujung ramadhan, malasnyaaaa.. mak aiii... makin menjadik2... haha... :D... menu arini, nasik ayam kepak je... tgklah... kalo rajin mesti berderet2 entry aku nih.. Ni lah nasik yg selalu aku wat kalo teringin nk mkn nasik ayam... mmg selalu buat yg ni jer resipinya, senang, cepat yg penting sedap!... arini 1 jerk!... haha... adoi laaaaa... mana nk pikir ngemas rumah, ngemop lantai, ngelap tingkap, dn segala jenis nge lahhhh senang citer... tu semua lom berusik pon... huhu... jom la tgk, kalo ada sapa2 nk jamu mata atau ada yg sudi ngetes nasik ayam nih... hehehe... yo yo oooo je aku ni erk!... alah sama je ngn nasik2 ayam korang... hahaha... layannnn...




Bahan2nya :-
- 4 pot beras - dibasuh bersih & direndam 1/2jam dan ditoskan
- 4 pot air - guna pot yg sama
- 2 ketul kiub pati ayam MAGGI
- *4-5 biji bawang merah & putih - dihiris
- *1 inci halia - dihiris
- garam & pak aji secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
1. Tumiskan bhn2 yg bertanda * dgn sedikit minyak sehingga naik bau dan setelah itu masukkan kesemua bhn2 td dgn minyak sekali kedalam periuk berisi beras yg telah dibersihkan terlebih dahulu beserta air.
2. Masukkan kiub pati ayam Maggi, garam & pak aji secukup rasa, gaul sebati kesemua bahan dan masak seperti memasak nasi putih biasa ( guna rice cooker jer senang). Siap!


Kalo nengok tajuk n3 kemain seram erk???.. ayam kepak madu III... hahaha... yg sebenarnya, aku dh buat 3 kali... hehehe, bukan madu yg gitu2 yer... ekekeke... Ayam Kepak Madu... haaaaaa... ayam kepak madu ok!... haku mmg suka!... ayam madu ok... bukan bermadu yer... heheh... itu aku x suka... ada yg nk kene tahanan reman kalo buat lagu tu... hiks!... kalo dh namanya kepak... 1 kilo pon lom tentu cukup, mana nk makan, ratah lg... hahaha... ada sapa2 berkenan... haaaa.. kalo ada, pi cuba, try, test sana... mmg mabeles!!!... ai x tipu oke!... hahaha... *masok lip, tekan naik... kehkehkeh!... *... aku tayang jugak la resipi yg x seberapa ni ya... hehehe... ok!... slamat beristirehat!.... ;)




Untuk Ayam Kepak Madu
Bhn2nya:-
- 1kg kepak ayam@ 1 ekor ayam- dibersihkan
- 3 sudu besar sos tiram*
- 3 sudu besar kicap pekat manis*
- 3-4 sudu besar madu*
- 2 sudu besar minyak bijan*
- 1 sudu besar lada hitam* - ditumbuk halus
- minyak untuk menggoreng ayam
1. Bersihkan Kepak atau ayam dan toskan sehingga kering airnya dan gaulkan kesemua bhn2 yg bertanda * keatas ayam tadi dan perap selama 1/2 jam ( lg lama perapan ayam lg bessstttt...)
2. Goreng ayam tadi seperti menggoreng ayam biasa dan pastikan api tidak terlalu besar agar ayam itu tadi masak sekata dan tidak mentah didalamnya.
Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama sup dan sos lada dan yg lain.

* eh.. eh.. ehh... aku baru perasan la, n3 aku pasal nasik ayam ni, tiap kali posa jer aku wat... hahaha... adoi laaaa... tgk la, kemain rajin aku erk!... muhuahuahua... *

Sunday, August 22, 2010

Puding Karamel Lapis Coklat

Pencuci mulut mlm ni, puding karamel lapis bercoklat... ermmm... sedapppp!!... memang sedap... yg ni buat semalam ok, buah tangan tuk buka posa kat umah akak ipar semalam, aku buat 2 adunan satu utk aku... 1st time buat nih, tergoda tgk kat umah Hana itewwwww.... cantik dia punya lapisan, x mcm aku punya nih... huhuhu... Baru arini sempat mkn, nyaman wehhhh... sejuk jerrrrrr anak tekak nih... heheh... Resipi asal dr Maklang, thanks maklang, mmg best maklang... hehehe... amik resipi yer maklang wat rujukan akan datang... ;)



Bahan-bahan
4 biji telur gred B
410ml susu cair @ 1 tin susu cair

4 sudu besar gula
1/2 sk esen vanila
2 sudu besar serbuk koko / 1/2 sk nescaffe + 1/2sk pes coklat >> campurkan dengan sesudu air panas supaya serbuk koko tidak berketul2.
Karamel

5 sudu besar gula
4 sudu besar air panas
Cara-cara

Untuk membuat karamel - Hanguskan gula sehingga perang. Masukkan air panas dan kacau hingga cair dan gula agak pekat. Tuang terus ke dalam loyang@bekas. Ketepikan.

Mangkuk lain, satukan telur dan juga gula. Kacau menggunakan whisk hingga gula larut. Jangan sampai berbuih.Masukkan susu cair. Kacau kemudian tapis.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian masukkan pes koko tadi.
Panaskan periuk kukusan. Tuang secawan@setengah cawan ke dalam loyang karamel tadi dan kukus hingga masak lebih kurang 5-7min. (bergantung ketebalan lapisan). Buat sehingga habis secara berselang seli. Pastikan penutup pengukus diikat dengan kain supaya air tidak menitik ke atas puding.

Angkat dan sejukkan terlebih dahulu. Sisipkan tepi loyang dan telangkupkan. Potong dan hidangkan.

Pecal @ Janganan II & Sambal Pecal

Menu ke2 tuk malam ni, Pecal @ Janganan... wahhhhh... mmg bertambah2 aku meratah pecal ni... huahuahua... mmg best, puasnya mkn kalo buat sendirik kan.. kan.. kan.. jap lg, lam 1-2 jam lg aku nk sambung makn lg... hahahaha... sabarrr... tggu mendak dlu tangki nih... hehehe... biasa la, tangki kecit jer, walaupon badan beso... hahaha... Resipi cam biasa by Fidadaud yg tgh begitu gigih menjadi pertani berjaya kat FB tuh... muhahahaha... Fida!!!... mmg jempol resipi kuah ngko ni fida... akak mmg dh jatoh chenta ngn resipi sambal pecal ngko nih... thanks yaaa...



Bahan-bahan ( Boleh dimakan untuk seisi keluarga )
• 300 gm kacang tanah
• 10 biji bawang merah
• 10 biji bawang putih
• 6 biji cekur @ kencur
• 30 gm asam jawa
• 1 1/2 inci persegi (@ sebesar ibu jari) belacan
• 100 gm cili api
• 150 gm gula
• 1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
• Minyak masak untuk menggoreng



Cara-cara
1. Terlebih dahulu : Goreng kacang tanah sehingga keemasan (betul-betul masak) dah kisar sehingga benar-benar halus. Ketepikan dahulu
2. Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
3. Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
4. Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)
5. Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)
6. Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air 3/4 panas. (Air bergantung kepada kepekatan pencicah yang diinginkan. Tp, kalau cair, rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)
7. Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan di tempat sejuk tp kering (peti ais ler). Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.
8. TIPS: Sambal pecal ini biasanya untuk dicicah dengan sebarang ulam-ulaman seperti timun, pucuk ubi rebus dan kacang panjang.

Asam Pedas Ayam

Salam ramadan yg ke 12 hari.. hehe... arini dapor berasap lg, biasalah... kalo malas tahap mega mmg camni, celam celup je la post entry. Arini menu berbuka tok arini, Asam pedas ayam, jan muntah ye kalo menu aku manjang bln posa ni asyik ayam jerkkk... muhahaha... bkn nya apa, laki aku tu, kalo 1 bln posa, kalo bole 1 bulan nk mkn ayam... hahaha... padahal dia peminat tegar tok ikan sebenarnya... x pe la, janji perut kenyang, ye x???... hehehe... Ok!... layan je la lauk aku ni, kalo nk resipi, sama jer resipi aku ni cam resipi asam pedas ikan aku tuh, cuma tukarkan ngn ayam jer... :)



Bahan2nya:-
bahan kisar *
* 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
* 1 labu bawang besar
* 4 bawang putih
* 2 inci halia
6-8 ketul ayam - di bersihkan
segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawam air
1 sudu besar halba
1 sudu besar lada hitam- ditumbuk halus
1 batang serai - diketuk
daun kesum - ikut suka banyaknya
1 biji tomato - di belah empat
1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-caranya:-
1. panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
2. masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
3. masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula, garam dan bahan perasa secukup rasa
* masam dan pekat atau cair kuahnyer ikut selera masing2*
siap untuk di hidang dan dimakan

Sunday, August 15, 2010

Cucur Udang II

Hah!.. ni pulak menu yg aku sediakan tuk morih mlm ni kat surau, kali ni mmg turn taman aku yg kene hantar kat surau... morih, tarawih... tarawih, morih... mmg dh cukup sinonim kalo bln2 posa kat sini, tempat lain aku x tau la ada ke tak morih ni, panggil morih jugak ker atau ada nama lain... hehe... apa nk buat yer dok berpikir2 dr mlm semalam, last2 cik abe request tuk buat cucur udang jer... heheh... Iyolah.!!.. dh lama jugak aku x pekena cucur udang ni... adoi laaaa... mau patah pinggang mokcik berdiri tepi dapor dok menggoreng cucur nih.. pehhhhhhh!!!!.. dugaannnn... cobaannnnnnn... yolah tu... layan je lah... :)


Bahan-bahan ( 4-6 org makan )
250gm tepung gandum
150gm udang
1 sudu kecil yis kering
1 biji telur
1 biji bawang dihiris
taugeh secukupnya
daun kucai-potong2 secukupnya
air dan garam secukupnya
sedikit pewarna kuning @ serbuk kunyit (optional)
Minyak secukupnya

Bahan untuk sos:-
1 sudu besar cili boh
3-4 ulas bawang putih-cincang @ ditumbuk
50gm cili sos
20 gram tomato sos
2sudu besar rata gula
100ml air


Untuk cucur:-
1. Satukan tepung dengan yis. Masukkan taugeh, daun kucai, garam, pak aji, pewarna kuning dan air. Bancuh hingga rata dan pekat. Saya rehatkan paling kurang 1/2 jam hingga 40 minit sebelum menggoreng.
2. Panaskan minyak. Celupkan senduk besar kedalam minyak panas. Tuang adunan kedalam senduk, 3/4 penuh. Letak seekor udang dan masukkan kembali kedalam minyak panas, biar terendam senduk dan cucur akan tertanggal dari senduk. Goreng hingga masak. Hidang bersama sos.
3. Pastikan minyak betul2 panas, kalau x cucur akan serap banyak minyak. tp jgn terlalu panas..nnti hangus..

Cara-cara Untuk sos:- satukan semua bahan, masak atas api hingga pekat. Ketepikan.


Laki aku ni kan, x penahnya bg can aku amik gambo ngn aman, ada jer yg dia nk buat n kacau... huh!... :)

Sambal Sotong Cili Padi III

Salah satu menu tuk berbuka arini jugakkk... kali ni aku turutkan aje apa yg tuan tanah request... x nk citer panjang.... hahahaha... padahal dia bukannya makan sotong, aku jer yg makan, kalo dia makan mau rompong idung dia tu nanti... aku cakap la, ai kan x makan sotong, dia kata nk kuah nya ajer.... hahahah... karepmu la lekkkkk.... hahaha.... jom layan resipi yg best ni, resipi Hana.... tah la, aku pon dh naik lupa dh berapa bnyk kali aku buat resipi ni... thanks Hana ;)



500g sotong - potong bulat2
* 20-25 biji cili padi - leh campur ngan lada merah jika tk thn pedas
* 5 biji bwg merah
* 2 ulas bwg putih
* 2 sudu mkn ikan bilis - ikan bilis abis!!! saya guna 1/2 kiub ikan bilis
1 biji bwg besar - dihiris
minyak utk menumis - lebihkan skit dr tumis biasa
air - jika perlu
garam
gula

Cara-cara :-
> cuci sotong n toskan.
> tumbuk bhn yg bertanda *. panaskan minyak. tumis hingga lada betul2 msk n naik minyak.
> masukkan sotong n bwg hiris. gaul rata. klu kering leh tmbh air skit. tp biasanya sotong akan kuarkan air.so tk yah letak pon tkpe...nnti banjir kang ngan air lada! muahahaa
> perasakan ngan garam n gula.jgn msk lama2 nnti sotong liat!
> dh siap!

Singgang Serani

Singgang serani ikan kerisi untuk juadah berbuka untuk hari ke 5 nih... ini lauk peberet laki aku, kalo masak lauk ni, kuah mesti buat lebih pasal dia nk hirup... hehehe... tah la, apa yg best agaknya lauk ni aku pon x tau la... aku x berapa suka lauk ni... aku panggil lauk orang sakit!!... hehehe... dalam ayat lain, lauk pantang bersalin... muhahahaha... tp, klao sesekali layan lauk ni best jugak wooooo... satu family aku mmg suka lauk ni, kecuali aku, bole nangis aku kalo dulu2 mak masak lauk ni... hehe... nostalgia tol lauk ni bg aku dolu2... dah la, layang jer gambo... resipi x yah la, semua tau buat kan... hehe


Sayur lak sayur togeh je la... ok la tu... hahaha

Bloglist Ben Ashaari


Salam semuaaaa.. permulaan entry mlm ni, ai nk bgtau yg ai x nk jugak ketinggalan tok join tuk masok lam Bloglist Ben Ashaari... Alahai, org lain semua dh kebulan, aku jer masih terkedek2 kat bawah... hahaha... maklom la, orang lain semua naik roket, aku jer naik beskal... hahaha... TAPI... yg penting aku x nk ketinggalan join bloglist nih!!... Bole Ben kan... kan... kan....!!!... :D
Kategori yg aku nk pilih tuk bloglist ni ialah M.A.S.A.K.A.N~~

Saturday, August 14, 2010

Bronok @ Kuih Sagoo

Menu bole dikatakan pedas jer arini... x dak yg manis2 pon... last2 minit teringin sangat nk makan kuih sagoo ni, aku biasa panggil kuih sagu... kuih ni diantara kuih peberet tahap panatikkk... panatikkkkk!!!... sesangatttt!!!. Aku paling suka mkn kuih ni masa bln posa jer, hari2 ada pon x per... kuih lain x layan. Kali ni aku try wat cara Mama Kastam Tioman dr Myresipi itu. Selalu aku main masak jer atas api, kacau, masuk bekas, sejukkan, siap!!!... kali ni aku try cara mama kastam, kukus sekejap!!!.. Pehhhh... mmg best la!!!... jempol!!!... tip top!!!!... putih2 sagoo tidak kelihatan langsung, hanya jernih berkilauan jer... hahaha... sebutir2 jernih sagoo tu.... cantikkkkkkk!!!!... Aku suka n puas ati laaaa... Thanks Mama Kastam Tioman, share resipi... ;)

Sebelom Make-up ( baru intro jer ni )

Bahan-bahan ( Loyang 22 cm )
1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose

Selepas Make-up... hehe


Cara-caranya:-
- Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
- Masukan sagu, kemudian kacau rata.
- Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang.
- Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.

Kari Ikan Tenggiri

Siyes cakap, arini dh masok ari ke3 aku demam+selsema+batok+sakit tekak ( 1 package ala carte... huhuhu... sian aku... dn ini menu tuk hari ke4 berbuka aku arini... Aku x sampai hati x nk masak pasal cik abe pas subuh jer dia kemain berkobar2 dh kuar gi beli lauk pauk tok dimasak... haishhhhhh!!!... x sanggup rasanya kalo x masak... kan... kan... kan... cukup la semlm off 1 ari x masak, kalo bole arini nk jugak tp????... hehehe... hatiku x kesampaian, kugagahi turunkan kuali, piuk belanga, sudip, senduk tok siapkan menu arini... hahaha... Kari Ikan Tenggiri jer... ok la tu ye x???... kari ni versi aku, bg aku mmg dh turun temurun guna resipi ni... sedap mmg toksah nk cakap... pikir sendirikkk.. hehehe... layan... :D


Bahan2nya:-
5 keping ikan tenggiri – dibersihkan dulu bersama asam garam
- 1 biji bawang besar*
- 4 ulas bawang putih* ( * bahan hiris )
- 1 inci halia*
- 1 sudu besar halba campur
- 1 tangkai daun kari
- 1 biji tomato – dibelah empat
- 2 - 11/2 senduk rempah kari ikan – pilihan terbaik semestinya BABAS
- 5 sudu besar jus asam jawa
- 400ml air
- 100ml santan
- garam, gula & pak aji secukup rasa
- minyak untuk menumis

Cara2nya:-
1. Panaskan minyak, tumis halba campur & daun kari, kacau sebentar dan masukkan bahan* dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari dan masak lg sehingga garing dan tambahkan dengan jus asam jawa.
3. Masukkan air, diikuti santan masak sehingga mendidih. Setelah mendidih masukkan ikan. Masak selama 10minit.
5. Akhir sekali masukkan bendi dan tomato. Perasakan dgn garam, gula & pak aji secukup rasa. Sedia untuk dihidang.

Aku lg sekali nk habaq, kalo nk namanya melantak kari ker kormak ke yg ni mesti ada kalo x, ibarat lagu tanpa irama, tilam tanpa bantal, lesung batu tanpa ibu lesung... ekekekeke.... WAJIBBBB!!...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Papa+Dom= Papadom

Bendi Goreng Rempah

Ni sayur tok buka arini... Bendi Goreng Rempah... ini aje lah yg dpt disajikan tuk arini... mmg aku selalu wat bendi ni hahaha... Hanya ni aje lah bendi yg dapa diselamatkan untuk masak, banyak2 bendi madang tua jer semua... huhuhuhu... ni lah kalo org lelaki gi pasar... main ckp jer... hehehe... kalo kita mesti dh pilih2 or patahkan ujung bendi tu sket... hahaha...





Bhn2nya:-
- 12 – 14 biji kacang bendi - dihiris
- 1 biji bawang besar - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 biji lada merah – dihiris
- 1 sudu besar halba campur
- 1 biji telur
- sedikit serbuk kunyit

Cara2nya:-
-Panaskan minyak dalam kuali, pecahkan telur dan hancurkan.
-Masukkan halba campur, daun kari, bahan hiris dan serbuk kunyit, kacau rata dan sehingga naik bau.
-Masukkan kacang bendi dan akhir sekali perasakan dgn garam dan gula. Siapppp

Thursday, August 12, 2010

Putu Mayam

Putu Mayam!!!... siyes cakap aku dah 23 tahun x makan putu mayam nih... huwaaaa!!!... sekali dapat makan... nikmatnya Ya Allahhhhh... dulu, masa kecik2 masa duk kat barek polis lg, aku ingat ada org jual putu mayam ni pagi2 naik moto... kemain xcited kalo dia datang... biasanya, makan pg ngn putu mayam ni, dgr je bunyik moto ngn hon dia, aku apalg ngn adik beradik aku cepat2 berlari turun ngn bawak pinggan nk beli putu mayam ni... hehehe... pakcik!!!.. gula lebeyyyy... kelapa lebeyyyyyy... hehe... bole dikatakan hari2 makan putu mayam ni...


Setelah 23 tahun, aku berjaya jumpa putu mayam yg dh sekian lama aku x jumpa... x bererti aku telah melupakanmu cik putu... hehehe... yessss!!!!... akhirnyaaaaaa... aku jumpa n dah tau nk beli kat mana... hahaha... la ni, 1 minggu mau 2-3 kali aku pekena putu mayam nih!!!... aku lg suka mkn ngn gula+ kelapa dr ngn kuah kari or dhal... Buat????... mmg aku teringin nk buat, bukan aku x tau bahan2 nya, tp, biasa la kan... malas kemain besau lam badan ni... dan juga setelah hampa ingatkan putu maker yg suh Ahkak Mimi belikan rupa2nya bukan acuannya.... hahahaha... paling senang beli jerk!!... heheh... Tp, satu jari nanti aku akan buat jugak... Insyaallah...



Mekasih kang wahid, belikan putu mayam ni... lebiu laling... ;)

Ayam Merah Madu

Alhamdulillah... dengan izinnya, dalam ujian gas abis masa nk menggoreng ayam n masak sayur, akhirnya siap jugak menu iftar tok hari ke2 ni walaupon simple sesimple nya... huhuhu... Dgn badan x berapa nk sihat arini, hingus meleleh laju jer, ngn tekak lak sakit... kompom!!!... aku dh mula nk demam... x pe, aku gagahkan jugak masak lauk ni walaupon separuh jln gas abis... huhu... Abang!!!... gas abis!!! * ngn harapan selamat x payah nk masak... hehehe... * X pe, nanti abang tel zul suh anto gas... huhuhu... nasib badan... Ayam merah madu yer tuan2 n puan2... ayam yg bermadu k, jan org dah la yer... ekekeke... mmg mabeles resipi cik lela nigh!!!... aku mmg suka... suka banget!!!!... tq lela... ishhh!!!.. dh abis pantang kot si lela nih... lama x bertgur sapa ngn dia start dia berpantang aritu... hehehe.... maceh lela... ;)


Bahan-Bahan:
-Ayam 500gm (perap dgn garam & kunyit)
-Rempah tumis ( ni aku tambah)
-3 sudu besar cili kisar
-6 ulas bawang merah - dikisar
-2 ulas bawang putih - dikisar
-2 sudu besar sos cili
-3 sudu besar madu
-1 sudu kecil serbuk lada hitam
-2 biji lada besar - potong serong
-Air
Cara-caranya:
1. Ayam digoreng dulu, kemudian alihkan.
2. Tumiskan rempah tumis, bawang merah, bawang putih dan cili kisar, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan sos cili dan madu.
4. Masukkan sedikit air, tunggu hingga mendidih.
5. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi bersama-sama lada besar dan lada hitam.
6. Sedia untuk dihidang dan hias bersama daun bawang dan daun sup.
sayur????... aku belasah jer goreng blacan lg... mmg peberet kalo dh beli kangkong goreng cenggini jer... lupa pulak org yg berpantang dr makan blacan nih... aaaaahhhhh!!!!.. bole blah tok arini... hahaha.... anggaplah buat penawar tuk arini ye blacan ni... hehehe

Wednesday, August 11, 2010

Udang Supreme

Salam Ramadhan pada pengunjung blog yg x seberapa ini... di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat berpuasa pd semua, andai kata ada terguris kata2, maafkan ya... yg baik dtg drNya... dan yg buruk dr diri ini... semoga amalan bulan yg berkat ini membawa seribu erti tuk semua dn yg terbaik dr tahun2 yg lepas...

Oke lah, ni menu tuk berbuka arini... Udang Supreme... apsal namanya camtu... hehehe... suka2 aku jer nk letak camtu... hik3... rasa????... kompom best!!!!... x caya, tnya saya... simple n cepat disediakan... hehe. Mmg dh lama x buat masak ni, arini teringin sangatttttt... hahaha... ok lah, pada sapa2 yg nk resipi, aku letakkan kat sini ye... nk skogeng kat sini pon bole gak, layan jer la n slamat berbuka posa!...




Bahan2nya:-
1/2 kg udang - dibuang kulit dan tinggalkan kulit ekor shj dan di buang urat belakang udang
3 batang lada merah - di cincang
3 batang lada hijau - di cincang
1 biji bawang besar - di cincang
1 inci halia - di cincang
4 sudu makan sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
garam secukup rasa

Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dan goreng udang yg telah dibersihkan terlebih dahulu selama 5 minit setelah itu angkat dan toskan
2. Tumis bahan2 cincang seperti lada hijau, merah bawang besar halia sehingga garing
masukkan sos tiram, kicap manis dan kicap cair kacau sebentar dan masukkan udang yg telah digoreng tadi dan kacau rata
3. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedia untuk di hidang

Sayurnya lak, sayo ni jer... hehehe... Pak Choy oyster sauce

Bubur Jagung II

Ni pulak tuk manis2an berbuka arini... amik ngko!!.. muntah jagung aku pasni, mana x nyer punyalah banyak jagung aku dapat perberian jiya tuh!!!... mai aiiii... mcm la lam umah aku ni ada doploh org penghuninya... hahaha... apa2 pon thanks jiya..... :D... sedap wehhh pekene bubur ni pas2 buka... enak bangetttt.. 1 piuk besor aku buat tok bg mak aku ngn pak metua aku... hehehe... ada sapa2 nakkk x????.... hehehe...



Oke lah, slamat berbuka posa pd teman2 blog ye... semoga amalan posa kita tuk arini diberkati... aminnnn... pada sapa2 yg bole sembahyang tarawikh tu.. selamat menjalankan ibadat tarawikh anda... :) Hah!!.. layan bubur ni pas balik tarawikh pon oke gak.. hiks!!

Ayam Lemak Cili Api

Menu kedua tuk berbuka, ayam lemak cili api, aku mmg teringin nk mkan lauk ni... hahaha.. cam x de lauk lain erkkk aku ni... tah la apa rasanya, almaklum la posa.. hehehe... tah berpijar ke tak mulut ni kalo makan nanti... hehehe.. aku ok jer, tp cik abe tu.. mahap la ye kalo bikin panas mulut buka ni... hikhikhik... rasa???... lom tau lg tawar ke masin ke... hehehe... tp aku rasa ok n mabeles!... hahaha * masok lip tekan naik... hikhik!*... layannn...


Saturday, August 7, 2010

Semur Daging

Oke!.. ni pulak menu lg satu tuk arini... semur daging. Apakah semur daging, hanya org jawa jer yg tau, kalo org jawa x tau... huh!!!... murtad namanya... uhuk3... hahaha... Masak semur ni, ala2 masak kicap gak, tp bezanya dia ada buh santan... n rempah2 ada lebih sket la.... katanya lahhhh... aku buat ajer.. hiks!!!... wehhhh.... best jugakkkk... mmg jempol thoooo... hehehe. Bole jugak nk buat ayem, iwak@ikan pon bole... sedap... sedap... x bohong!!... jom mangan... ni kalo makan, mak or bapak mertua lalu kompom... mmg kompom x perasan... hehe


1/2 daging - dipotong n direbus hingga empuk
1 peket rempah tumis
1 biji bawang besar - dipotong bulat
lada hijau n merah dibelah 2
tomato dibelah 4
1 biji bawang besar* kisar
4-5 ulas bawang putih* kisar
2 inci halia n lengkuas* kisar
6 tangkai lada kering* dikisar
1 sudu kecil jintan manis/putih, ketumbar n lada hitam* dikisar
1 batang serai* diketuk
1/2 cawan kicap pekat manis
1/2 cawan santan
minyak - untuk menumis
gula dan garam secukup rasa (jika perlu... )
Cara-cara:-

- panaskn minyak di kuali dan tumis dahulu rempah tumis kemudian masukkan pula bahan2 yg telah di dikisar dan serai, tumis sehingga garing dan naik bau.
- masukkan pula kicap, bawang hiris, lada merah/hijau, tomato dan daging, gaul rata.
- akhir sekali masukkan santan, masak sehingga sederhana kering. kacau sehingga rata daging tersebut dan akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa ( jika perlu... )
sedia untuk dihidang dan dimakan
** dading ini tidak perlu menggunakan air dan kuah biarlah pekat ( kicap semata )

Sambal Tumis Petai

Slamat petang dan slamat sejahtera semua... arini cuaca mendung jer kat sini, pg tadi ujan selebat2 tidak... ok2... ni aje lah menu tuk lunch arini sempoi2 jer... hehehe... ni lauk tuk dak wahid, dia suka makan petai, aku suka gakkk... tp aku lg suka tgk dia yg balun lauk ni... hahaha... Makan petai bagos katanya, wat cuci buah pinggang n air kecik katanya... hehehe... Ok la, biarlah sesekali sambal tumis petai ni glamer masok blog arini yer, walaupon kureng encem@cun, dan bau nya kalo makan.. Ya Rabbiiii... hahaha... tp ttp best!... haha.... layan... eh... eh... nk tnya ni pd yg dok2 obersi ni... En Petai ada dok kat sana... muhahahaha... :D


Friday, August 6, 2010

Cabutan Bertuah 5 hari!!!... cepat!!!... cepat!!!!

Mariiii rapat!!!!!... mari rapatttttt!!!!... cepattt!!!!!... cepatttt!!!!... selagi blom terlambat!!!... sempena dgn bakalnya ketibaan bulan ramadhan al mubarak ni, toke kamben si Jiya tu dibawah label syarikatnya Little Colour Shop ada wat kontes tok bulan yg mulia ini... 5 ari je beb!!!... Sempena Ramadhan yang bakal tiba ni... Little Colour Shop nak wat Lucky Draw selama 5 hari saja. Bermula pada 6hb ogos jam 1.00 pagi sehingga 10hb ogos jam 1.00 petang (tamat).

Hanya 4 orang pemenang saja akan dipilih sebab hadiah ada 4 jek.

Setiap sorang akan menerima hadiah berupa "seketol" kartun dak pompan kiut montel chubby molat.... muehehehe!

~~ Syarat2nya mudah sajok:

Linkkan blog ini ke blog korank, boleh pilih samada nak link gambar seperti????? ... aku pilih gambo kamben... ekekekeke...





nk tau selanjutnya.... pi SKODENG sana ye... ekekeke

~~ Entrykan contest ini dan tagkan 3 geng kamceng tak kamceng korank :P

1. Mama Najla - aku rindu die
2. Mamalya - aku suka die
3. Checkmate - aku sayang dia

~~ Tinggalkan link kontes korank kat komen entry ni yer... senang aku nak terjah! (cbox tidak akan dilayan, makcik penin tengok cbox banyak iklan :P)

~~ Siapkan slogan "saya suka kambeng sebab..." <-- nak wat tanak wat pon boleh... Aiman tak kesah (bukan nama sebenar :P) *apa kena mengena slogan kambeng ngan littlecolourshop?? Kikikiki! Hah!!... ni pulak contoh2 adiahnya ye... * huh!!!... harap2 salah satu awek cun tu naik tok aku!... muhahahahaha

* SloGaN saya :- Saya suka kambeng kerana.... walaupon kebanyakkan kambeng kaler itam, hudoh, x encem tetapi kambeng suci dan tetap menawan dimata saya dan walaupon kamben takot air dan bau busyukkk @ hamissss... harga tetap mahal dan sedap dibuat pelbagai jenis lauk... hahaha.. hah! 1 laggggiiiii... dan kambeng jugak lah binatang peliharaan n ternakan Nabi junjungan kita Nabi Muhammad SAW pada zaman beliau... ;)

Contoh hadiah awek cun.... ekekeke

dannnnnnn... kad raya!... wahhhhhh!!!!