Sunday, November 28, 2010

Siakap Sweet Sour Wif Baby Kailan Oyster Sauce

Salam hujung minggu... lunch arini simple2 jekkk... x tau la badan ni... penat sungguh... paler bole lak arini penin2 lalat... huhuhu.... Menu siakap sweet sour jek arini... murah pulak beli siakap arini kat c4... by 1 pree 1... ok la tu kan... hehehe... tu yg layankan aja sweet sour ni... dh lama x pekene masak sweet sour ni... full stop... dh x de idea nk tulis.... hehe... layan jekkk... ;)



Sayurnya bb kailan masak sos tiram... yg ni tah dh berapa puluh kali buat tah aku pon dh naik lupa.... haha... so layan je la semua menu tuk arini... nk layan mata sat barang 20-30 minit.... heheh ...


Saturday, November 27, 2010

Peanuts Masala

Huh!... panas tol cuaca petang ni…mendobi cepat tol kering cucian… arini x de menu spesel2… menu jajan jek tuk kunyah depan tibi ke, depan lcd ke, depan plasma ke… hehe… pasal cuti sekolah dh bermula, so… keje kawen pun bnyak la kan… tu yg x de masak2 tu pasal pi makan kat kenduri kawen… hehehe… besok pon ada lg… heheh… kebetulan jajan tuk ngunyah dh abis, aku pon tgk kacang tanah pon byak lg, aku buat la resepi simple, sempoi n sedap ni… btol2 senang beb!... hahaha… resipi ni aku dpt masa aku gi skodeng2 rumah kwn2... hehehe... so, resipi ni dr Suhaina yg duk kat Singapore tu... thanks suhaina for the yummy snack recipes… I want to share this recipes with my blogger friends if u don’t mind and for my reference next time… thanks again dear.. ;)




Ingredients:
Peanuts- 2 cups
Garlic- 5
Curry leaves-3spring
Chilly powder- 1-1/2tsp
Salt- 3/4 tsp
Oil- 1/2 cup



Method:
1. Heat oil in a pan.
2. When its hot, add in the peanuts crushed garlic and curry leaves and fry in low frame until the peanuts turn golden brown. It will take approximately 6-8 minutes in medium flame.
3. Use kitchen towel to remove excess oil.
4. Sprinkle chilly powder and salt to taste and mix well.
5. Fry the next batch and repeat the same process.
6. Store in air tight containers after it cools down fully.

Thursday, November 25, 2010

Roti Jala Jekkk...

Selamat malam jemahat semua kepada pengunjung blog aku ni... ekceli, ni ajelah menu aku tuk arini ni, nk pos n3 pon malas jek, kekenyangan punya pasal... dr tmpat keje td aku dh terbayang2 roti jala... dh lama weh aku x makan... huhu... memandangkan kari daging korban masih ada baki lg yg wat masak pg td tuk bekalan kami gi keje ada lg... so, aku tinggal menjala je la... nak2 laki aku arini balik mlm, dia keje obertime... kalo dia obertime, mmg aku kene kenyangkan diri aku sendiri, dia mmg dh x mkn ler... jadik tu la aku menjala tu... itupon daging korban masih ada lg lam esbok tu, hadoila dh x tau nk masak apa dah... tggu weekend je la...



So, mlm ni aku layan roti jala ni ngn kari daging ngn neskepe panasss jekk... cukup la tu... hehehe... aku x cukup rajin nk mengirai arini main hentam kromok je... belasah aje lah labiii... x de nk gulung2 bagai, camni jelah paras rupa hasil jala aku ni... ekekeke... pengakhirnya masok mulut ngap!... yg penting sodap n konyang!...


Award from L.O.V.E with L.O.V.E

Ehem3... kembali bersiaran... arini takdak siaran masak memasak pasal tuan rumah x masak... tah la tunggu la balik keje nanti, kalo rajin masak la, kalo x, x lah... hehehe... hari ni bersiaran untuk angkut mengangkut awarad... hadoyaiiii... dh lama x mengangkut award... ni lah award pertama setelah pintu gua kembali terbuka setelah lama pergi bertapa... *mahapkan hamba penunggu gua... mahapkan hamba penunggu gua... hehe*... Award dari Amma Love... thanks a lot love pasal bg award kat akak ni... lovely blog ke tuk rumah yg suam2 kuku jek nih... hahaha... hopefully la ye... sori love lambat nk ambil n gantung award pasal tayar basikal pancit, dh tu lak macam2 rosaknya, tu yg kene hantar gi inspection dulu tu... hehehhe... Thank Again love untuk award yg cun ini... thanks love for da award... ;)


Tuesday, November 23, 2010

Daging Black Papper

Malam semua, Alhamdulillah… ini jek la yg dpt disiapkan tuk dinner arini… aii... 1 lauk jek… terkebil2 laki aku, bila bukak tudung saji masa aku panggil dinner td… hahaha… aku pon terkebil2 gak sambil sengih jek… ok la tu bang, dr dapor x berasap… kalo x berasap… banyak pulak bunyik nya nanti, pok…pek… malas la… pok…pek… mkn kat luar selalu x bgus la… pok… pek… pok… pek… telinga aku pulak yg berasap mendengarnya… adatlah kalo dh start keje… apa yg ada jer la… namanya nk menyinggah bagai beli apa yg patot mmg dh x sempat… heheh… jadik la masak ini jek… makan dlu daging ni, baru tau adakah perlu lauk lain ke tidak… ekekeke…. See???... ngn nasik panas jek 2 ½ pinggan tambah… hahaha… tu lah kan… ai tell u dah x yah lauk lain dah… hehehe… abis licin semua, yg penting tiada pembaziran… daging black papper yg sedap ni resipi Kak Nor lg… resipi peberet dah ni… thanks a lot kak nor… ai lebiu… ;)




Daging Black Pepper

Bahan2nya:-
500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
2 sudu besar black papper sos ( ni aku tambah )
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula
minyak utk menggoreng

Cara2nya:-

1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.

Monday, November 22, 2010

Kuih Tiram II

Salam bersiaran dimlm hari bg menu tok minom petang... ekekkeke... ptg td aku merajinkan diri meniram, melidah jin, membuaya kuih nih.. hahaha... pasal bnyak nama kuih ni kan3.. hikhikhik... aku panggil kuih lidah buaya... dasat lidah buaya aku ni, camni gamaknya rupa paras lidah buaya aku nih... hadoyaiii... x mcm org lain punya cun melecun.... tp kan... tp kan... mmg best weh kuih ni... lembut n rangup nak pas mekapkan ngn gula halus... sedap wehhh... aku wat 1/2 adunan jek kuih ni, itupon dh azam dibuatnya... hahaha... banyak gak dapat, 1 tupperware dapat nih... Resipi yg tiap kali aku buat adalah resipi Fida S_Shamen MyResipi... terbaik beb!... thanks fida... i like... hah... apalg erk nk ckp... hehehe... mati idea dh... haha... so, layan je la... haaaaa... nk tgk step by step... mai tgk sini.... ;)





Bahan2nya-:
500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**



Cara-caranya:-
1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

Bakso

Hari ni kita layan pulak menu org malas yer... yg malas aku eh, bukan menu hehe... bakso jek!... memandangkan hari ni masih lg cuti kat Johor sempena cuti Hari Jadi Sultan Johor, aku pon memalaskan diri la nk masak menu renyah2... cuma layan bakso jek... request my darling... mmg dh lama x mkn bakso, kalo kat bt pahat ni, bakso paling best bg aku kat restoran asam manis dekat2 ngan carre4 bt pahat... mak aiii... sambal cili api ijau dia, kemain berapi2 telinga dibuatnyer... huh!... bole bocor usus... tp yak aku punya, x la sampai berapi, cuma berasap telinga jek... resipi dari Che'Iza yg dia dapat dari pekerja indon mak dia ni mmg best!!... segar je anak tekak ni rasanya... thanks iza... lg 1, masa raya aritu, aku palun wat bakso ni tu dijamu pada sedara mara, ada la mate indon sepupu aku ni bgtau, pasal aku bertanya... ekekeke... katanya bakso ni kalo nk lg sedap buh daging sapi ngn tulang sapi sekali... tulang sapi takdak, so... aku x buh... sedap jugak... hehe




Bahan-bahan

Bebola daging
•400 gm daging lembu kisar
•2 biji bawang merah diracik halus
•2 ulas bawang putih diracik halus
•sedikit lada sulah
•1 sk tepung ubi / jagung
•2 sb telur (1/2 biji)
•sedikit garam

Kuah
•2 biji bawang merah dihiris
•*2 ulas bawang putih
•*1/2 inci halia
•*1 sk lada putih biji.
•1 batang serai diketuk
•1 sb pati daging / ayam
•sedikit serbuk lada sulah
•Garam n perasa

Cara -cara
1.Utk bebola, gaul semua bahan utk bebola. bentukkan bulat (ikut suka nak besar camana)
2.Siap buat bebola ketepikan dulu.
3.Utk Kuah, tumbuk bahan bertanda *. Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga garing. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi dan serai. Biar garing n naik bau, masukkan air. Masukkan pati daging, serbuk lada sulah, sedikit garam n perasa.
4.Bila mendidih masukkan bebola yg telah siap dibentuk tadi. Bila bebola timbul maknanya bebola dah masak dan sedia tuk dihidang...
5.Boleh gunakan mee kuning atau bee hoon.
6.Biasanya bakso dihidangkan dgn taugeh dan hirisan kobis halus..
7.Bakso sedap dimakan dgn lada n bawang putih yg ditumbuk... berasingan dgn kicap... Kicap yg diguna ialah kicap ABC. kat indonesia mcm tulah.....

Sunday, November 21, 2010

Nasi Serai

Salam tengah hari eberibadi... berasap lg dapor arini... hari ni dapor diasapkan dgn aroma nasik serai... den ni tau makan jek nasik ni, buat taktau... haha... aritu masa aidiladha nmpak mek siam ada tayang nasik serai ni... teros masok list nasik ni, ni baru berkesempatan nk buat... senang jek rupa2nya nasik ni... haha... Resipi amik dari dapor Kak Jun JC , mekasih kak jun diatas resipi yg best ni...



NASI SERAI
2 cawan beras basmati- basuh & rendam dlm 15 min kemudian toskan
1 helai daun pandan-simpul
2 cawan air

Bahan tumis:
1-1/2 sudu mkn butter
1 biji bawang besar-hiris
2 ulas bawang putih -hiris
1/2 in halia-hiris
2 sudu teh remph kurma
3 btg serai-ketuk
Setiap satu kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & pelaga
Garam secukupnya
Bawang goreng utk hiasan

Cara2nya:-
1. Panaskan butter, tumis bawang2 dan halia hingga naik bau, kemudian masuk rempah kurma, serai, daun pandan & empat sekawan kacau rata.
2. Kemudian masukkan beras dan air masak seperti biasa. Bila nasi dah masak peroikan dan tabur bawang goreng. Siap.

Daging Kandar vs Ayam Masak Merah Madu

Gandingan menu nasi serai tuk tgh hari hari ini... Daging Kandar ngn Ayam Masak Merah Madu... buntu nk masak apa, daging korban masih ada lg, tu yg dikorbankan tuk masak kandar tu... selalu masak kandar wat tuk ayam jek... hehehe... arini ni baru ngetess wat daging... Resipi Kak Asma daging kandar ni... besrt daging ni... x tipu... heheh... thanks kak asma.... ai lap u... hehehe



Bahan2nya:-
1/2 kg daging (potong, rebus, simpan air rebusan)
6 ulas bwg putih/1 inci halia (blend)
2 sudu besar kicap pekat (maggi)
2 sudu besar sos tomato*
2 sudu besar sos cili*
2 paket serbuk kari daging babas (1 1/2pn boleh)*
* gaulkan bersama
1 labu bawang besar mayang,
1 ulas bawang putih mayang,
kulit kayu manis, bunga lawang
daun kari

Cara2nya:-
1. tumiskan bawang besar, k.kayu manis, dan bunga lawang. daun kari
2. masukkan bwg putih dan halia..
3. masukkan campuran rempah
4. masukkan daging dan airnya.
5. masukkan garam, perasa masak hingga pekat..
sesuai makan ngan nasi atau roti.

Dan ayam masak merah madu yg mmg acapkali buat resipi by lela @ lelayong.... thanks again lela... mmg meletop bestttttttt.... ok2 semua, layan jer lah tuk arini... selamat menjamu selera... hahaha...



Bahan-Bahan:-
Ayam 500gm (perap dgn garam & kunyit)
-Rempah tumis ( ni aku tambah)-3 sudu besar cili kisar-6 ulas bawang merah
- dikisar-2 ulas bawang putih
- dikisar-2 sudu besar sos cili-3 sudu besar madu
-1 sudu kecil serbuk lada hitam-2 biji lada besar - potong serong
-Air
Cara-caranya:
1. Ayam digoreng dulu, kemudian alihkan.
2. Tumiskan rempah tumis, bawang merah, bawang putih dan cili kisar, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan sos cili dan madu.
4. Masukkan sedikit air, tunggu hingga mendidih.
5. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi bersama-sama lada besar dan lada hitam.
6. Sedia untuk dihidang dan hias bersama daun bawang dan daun sup.

Kuih Bakar Labu

Morning semua kawan2 blogger... harap sihat walafiat semuanya ye... akceli, kuih ni bakar semlm petang utk minom petang... last2 dapat merasa nak dekat kol 6 setengah, so... ada balance lg wat la makan tuk bekpes arini... hehehe... dh KIV punya lah lama resipi ni, barulah berkesempatan nk buat, baru2 ni, noorsha penah buat, pengembala kamben pon penah buat, ramai lg rakan2 yg penah buat kuih bakar yg best ni. Resipi asal dr rumah Jejaka Sedenak @ Mat Gebu anak Pak Ibrahim... hehehe... tersangat lah sedapnyerrrrr... lemak manis, lembut... rasa manis pon ala2 kadar jer... hehehe... Thanks mat resipi kuih bakar yg mabeles ni... amik resipi gak yer tuk rujukan akan datang... ;)



BAHAN-BAHANNYA :-)

5 biji telur
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus



CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
2. Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
3. Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.

nengok la... senyum sokmo kuih bakar ni... ekekekeke

Saturday, November 20, 2010

Chicken 65

Ada lg, ni lg satu lauk dr aku... tuk ratah2 jer pasal tersangatlah sedap, ingatkan nk wat lauk, ropa2nyer... ratah pon sodap... hahaha... dah lama aku menyekodeng resipi ni di mana2 blog kengkawan, tetapi hampa tadak... pastu teringatlah kat amma love, teros skodeng dapor amma love yg baru menyambut diwali minggu lepas... hah!... ada!... cantekkkkk!!!... selama ni aku dok tgk kat tv jer tamil movie kadangkala mesti ada lauk ayam 65 nih... hahaha... apalg, teros n haros aku mencubanya... psttttt... ai fanatik tamil movie ok!... ngeh... ngeh... ngeh... oh vijay, vikram, surya, ajith, sarathkumar, arjun.... hahaha... astarghfirullahhallazimmmm!!!!!... dah2 cukup2... hehe...Resipi dari dapur amma love sememangnya yg rajin memasak itu, amma pada rishie n ashika yg cute itewww... hehehe... thanks dear love for sharing da receipe... thanks again love!... mabeless!... copy resipi ya dear untuk rujukan... ;)




CHICKEN 65
Ingredients :~
3 pcs boneless chicken breasts ~ cleaned, skinned, cut into medium size (may also use any other part of the chicken)
2 tbsp garlic-ginger paste
150ml plain yogurt
2-3 tbsp chilli powder
1/2 tsp turmeric powder
salt
1 tsp vinegar
1/2 tsp orange/red food colouring
2 sprigs curry leaves
1 pc lime ~ juice extracted
2 onions ~ cut into rings (garnishing)

cooking oil Method :~

1. In a bowl, mix chicken with garlic-ginger paste, yogurt, chilli powder, turmeric powder, salt, vinegar, color and curry leaves. Leave to marinate for about 1 hour (the longer the better).
2. Heat oil in wok, deep-fry the chicken together with the curry leaves till cooked. Dish out.
3. Squeeze some lime juice over the chicken and serve together with onion rings.
This dish goes well with any rice/bread/naan.

Masak Lemak Labu wif Ikan Sepat Masin

Salam tengah hari... sihat x semua, dh mamam ke blom, aku dah mamam dah... baru je lepas... wohohohoho... x terkata... bertambah2 aku mkn tuk menu tgh hari ini... terbaekkkkkk!... bg aku ler... ekekeke... ni aje la menu x seberapa aku arini ni... terus leburkan jugak en labu ngn cik adik kacang panjang.... 2 in 1, senang baituu... haha... pasal aku arini x berapa nk rajin... muhahahahaa... nk bg lg kick kalo aku la... tumbukkan sket lada hitam kasar2... perghhhh... lalalalalalalala...


Monday, November 15, 2010

Sambal Ketuk vs Bubur Nasi

Menu dinner tuk mlm ni... otomatik layan makanan org sakit ala2 org demam gitu... arini, darling aku sakit, sian dia... huhuhu... tonsil dia dtg menyerang dia tanpa belas kasihan, terus terbongkang dia atas katil dn teros demam... sapa yg ada pengalaman kene tonsil tau la yerk camne azap kalo en tonsil tu menyerang.. hehe... katanya terus tangkap semua sendi2... tu yg bole terlepek merangkap terbongkang yer x???... Jadiknya... isteri dia yg penoh rasa kasih sayang buatkan dia bubur nasik... hahaha... * pehh... ayat x agak2 haku nih *... pastu aku layankan ngn sambal ketuk @ getuk @ lonte... banyak nama sambal ni... haha... uihhhh!!.. kejam x aku!... laki tgh sakit dilawankan bubur ngn sambal yg bole tahan azapnya kalo makan... yg kene tonsil bole hilang suara teros!... hahaha... aku x zalim wehhhh... ini sambal ana yg punyaaaa... ana yg punyaaaaaaa.... bukan wahid yg punyaaaaaaaa.... eh, kalo dia nk mkn pon apa salahnya, ai x kisah, tanggung sendirik yer.... aku kompom dia x berani nk mkn punya, pasal.... fuhhhh... kepedasan, kepijaran, kepanasan mmg tahap gunung merapi... wakakakaka... kalo dia sihat walafiat pon dia x kan sentuh x, jamah ujung sudu jerk ( dia x tahan pedas )... tp... mmg sedap beb!... nak2 pekene ngn bubur yg panas2.... wallaweiiiiii!!!.... wa cakap lu... jan kata bubur, mkn nasik panas ngn sambal ni jer pon dh sedap!... aku x kijam, ikan bilis goreng jek tuk dia n sanak saudara bubur, kalo dia nk amik laaaaaa... hehehe... sapa nk resipi... tgklah resipi versi aku ni yg diturunkan oleh kakal ipar aku.... hehehe




Bahan2nya:-

Segenggam besar ikan bilis ( dikopek dan digoreng terlebih dahulu )
20- 25 tangkai cili padi (digoreng terlebih dahulu )
1 sudu besar gula
secubit garam
pak aji ( optional )



Cara2nya:-
1. Goreng ikan bilis sehinggan garing dan ketepikan, goreng pula cili api sebentar dan angkat ( jgn sampai garing )
2. Masukkan cili api kedlm lesung batu, gula, garam dan pak aji, tumbuk sehingga lumat cili itu.
3. Basukkan pula ikan bilis dan tumbuk sehinggan hancur atau separuh hancur, ratakan dgn sudu bahan yg ditumbuk tadi. Siap.

Sunday, November 14, 2010

Yong Tau Fu

Salam petang hujung minggu semua… ekceli, ni menu sampingan tuk lunch arini selain asam pedas ikan pari… x dak mood aku nk hapdete blog arini pasal hati tgh menggelegak panas, geram dan penat… walaupon ptg ni tgh hujan lebat gilerrrrrr!...huhuhu… Aku x sempat nk snap pic bagai pasal tuan tanah dh lapar… nk jadikkan citer, pas makan tgh basuh pinggan mangkuk bagai, nampaklah my lalink aku tu ringan tulang jek nolong apa yg patot… bagos2!!... hehe… aku nampaklah dia masukkan balance ikan asam yg x luak lam piuk sambil aku nyambung basuh…



Nak dijadikan citer, turn aku pulak yg nk melantak YTF nih… dh siap bagai posing baikkk segala mcm benda lam pinggan, aku pon nk cedok la kuah YTF nih, bila bukak tudung periuk, awat ikan pari ada lam kuahYTF aku ni!... huhuhuhuhu… Teros aku…. ABANGGGGGG!!!... berlari laki aku dr depan ke dapor dgr aku menjeritttt… Hah!... apsal!!!… balance ikan n kuah tadi abang buh piuk mana????... piuk asam pedas laaaa.. jawab dia…. Tgk btol2!!... btol laaaaa piuk asam pedas la ni… Astargfirullahalazimmmmm!!.... terus dia menjerit sambil ketawa terbahak2… sori yang… sori yang , abang x sengaja…. Kaler asam pedas ngn kuah YTF lebih kurang sama… Huhuhu… nengoklah… ada ke patot dia jawab camtu sambil blah sambung tgk tv balik…. Huwaaaaa…. X pasal2 aku terus menggodak lg sekali kuah YTF tu… barulah leh snap bagai pic nih n ngap!… huhu… tu yg panas jek tu… mai sambung part II kat bawah.... heheh...


Kuah Yong Tau Fu

Mai sambung babak citer luahan perasaan kat sini lak yer... ekekeke... Kuah Yong Tau Fu masak tuk kali ke2 setelah kuah YTF yg per1 jadik kuah YTF asam pedas perasa ikan pari… huhuhu… pedih x pedih dibuatnyer aku nih… bertambah la penat… hehehe… Resipi kuah by Minami MyResipi lg… sedap3… mmg sedap kuah ni… Thanks Minami… mintak halal resipi yerrr…



Bahan-bahannya:- ( 5-6 orang )
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto



Cara-caranya:-
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
3. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain


Saturday, November 13, 2010

Nasi Baryani

Dah ada lauk baryani, mesti ada nasik baryani nya ye x???... Nasi yg dh sinonim ngn org Johor ni... dh x payah nk tunggu keje kawen, hari2 ada nasi baryani ni kalo duk Johor ni... Jan tepanjat, sarapan pg pon ada yg sarap nasik baryani ni... heheh... amacam!!!... ada bran!!!... hahaha... dah x pelik dh... hehehe... Hari ni aku memberanikan diri membuat nasik baryani ni, walaupon aku x berapa nk berani... heheh... Dah lama weh x wat, hampir ter forgot gamaknya... huhuhu... ok lah, ni lah hasil aku memberanikan diri membuatnyaaaa... ermmmm.... not bad!.... jadik!... Alhamdulillahhhhh... Resipi Nani @ Mrsdayat MyResipi yg rerantau ikot suami terchenta kat Kedah sana... psttt... org kg sebalah wa beb nani ni yg tgh bz menjadik toke cik corelle n corning ware nih... hahaha... thanks nani... best3... cop jempol tuk ngko nani... ai lap u dear... konyang den siang n malam ni



Bahan-bahan ( 4org )
3 cwn beras basmathi
sedikit rempah tumis
*6 ulas bwg merah (blend)
*5 ulas bwg putih (blend)
*2"halia (blend)
setengah biji bwg besar (hiris)
sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
2-3 tbsp minyak sapi
1tsp garam
sedikit pewarna kuning
gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
2tbsp rempah baryani
4 setengah cwn air
setengah cwn susu cair

Cara-cara
1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
3. masukkan air..tunggu sampai didih
masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
4. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
5. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
6. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
7. masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...

Daging Baryani

Selamat mlm semua, kembali bersiaran di mlm yg ujan rintik2 di bumi batu pahat nih... asalnya nk hapdate tgh hari masa pas melantak... tenet pulak penoh sopan santun lagaknya dia bergerakkkk... wa x bole tahan whoooo.... haha... banyak lagi menda nk buat, ishhh... x bole tahan... nk gi soping lagi... hahaha... kiv aje post nya dulu.... hehe... So, mlm ok lak line nya... jadi terhasil lah post tuk mlm ni... Ini dia menu tengah hari merangkum tuk dinner mlm ni Daging Baryani resipi dari Che'Iza yg tengah duk redah banjir kat Arau nun di utara... hahaha... Iza, mmg mabeles daging ni iza, tp akak ada derhaka sket jer, akak tambahkan madu lam daging ni bg lg kick rasanya yg dh terang2 mabelesss nih... thanks Iza... ai lap u...





Bahan2nya:-
1 kg daging lembu @ daging kambing dibersihkan dan di potong kecil.
1 labu bawang besar dihiris
10 gm rempah tumis
* 4 tangkai lada hijau
* 6 biji bawang merah
* 5 ulas bawang putih
* 1 inci halia
3 sb rempah baryani
2 sb tomato puree
daun saderi
daun bawang
daun ketumbar
daun pudina dipotong
4 tangkai lada hijau
2 biji tomato potong kecil
3 sb besar susu cair diperah dgn 2 biji limau kasturi utk dijadikan tairu
gajus dan kismis di goreng

garam , gula, pak aji secukup rasa

2 sudu besar madu * saya tambah sendiri*
sedikit minyak sapi ghee utk menumis

Cara-caranya:-
1. Kisar bahan bertanda *. Tuang sedikit bahan kisar kedalam daging dan diperap sekejap.
2. Tumis bawang besar yg dihiris dgn rempah tumis hingga naik bau. Masukkan lebihan bahan kisar dan tumis hingga garing.
3. Bila bahan tumisan sudah garing masukkan rempah baryani, tumis lg hingga betul2 garing dan naik bau. Masukkan daging dan masak daging hingga daging empuk. Masukkan sekali tomato puree, garam, gula dan pak aji.
4. Bila daging hampir empuk masukkan tairu, tomato, lada hijau, daun-daunan yg dipotong lbh kurang 2 inci.
5. Akhir sekali bila daging sudah masak masukkan gajus dan kismis yg telah digreng. Akan bangkit minyak bila daging masak, gunakan minyak itu utk buat nasi baryani.
** tips utk gunakan daging kambing, seeloknya perap dgg dgn tepung dulu sekurangnya 1jam utk menghilangkan bau hanyir.


Psttt... hiasan bunga daun bawang tu hasil tunjuk ajar dr sifu Kak Nor ganu kite tu... hehe x berapa nk cantik pasal tuan tanah dh lapar... wakakaka... nk tgk yg lg cantik, mai skodeng Rumah Kak Nor!!... Thanks kak nor diatas tunjuk ajar... ;)

Thursday, November 11, 2010

3 Layers Tea Ice

Selamat mlm jemahat semua... berasap lg dapor ai arini, tp tuk masak air jek... hehehehe... tah la... dh memalam teringin lak nk minom teh es yg ader layer2... ni pasal dh merasa minom kat kopitiam la nih... gara2 ngeteh semalam... hahaha... teros aku suh tukang buat air kat umah ni yg wat, aku tnya dia, penah minom x, dia kata penah... hah, apa lg buatkannnnnn.... hehehehe... ni lah hasilnya 3 layers tea ice by my lalink En Abdul Wahid... tp kan yg x bestnya, dia dok pegang remote control, yg bergerak buat aku gak, lagaknya ala2 Chef At Home jerkkk!!! hahaha... x kisah la bang, janji dpt minom!... abang mmg best banggg... i lebiu lah bang... lenkali tolong pulak buatkan yer... hehehe... alah bukannya apa, dia mmg pandai wat air, tp malas jekkk... haha... rasa gula melaka kat dlm air teh tu mmg menambahkan lg rasa teh es yg mmg dh sedap... oh teh ais!... oh teh peng!... ai lebiu ( aku mmg hantu teh es )... ermmmmm... nk tau camner rasanya x????... huh!... try la wat... hahaha... mmg sedap beb!... x caya tanya aku... hehehe


Bahan2nya:-

Untuk 1 gelas yg kat warung2 tu... hehe

Layer pertama ( paling bawah )

1/2 gula melaka/nipah/nisan - dihancurkan kecil2
1/2 cawan air
* masak kesemua diatas hingga sederhana pekat, tapis dan sejukkan *

Layer kedua ( tengah2 )

80ml - 100 ml susu cair

Layer ketiga ( atas )

2 uncang teh
1 cawan air
* dimasak hingga betol pekat dn sehingga jadi 1/2 cawan *

Air batu secukupnya

Cara2nya:-

1. Masukkan 3-4 sudu besar air gula yg telah sejuk kedalam gelas ( bergantung kpd manis yg dikehendaki ye... dan bergantung kepada gelas juga ye, gelas besar lebihkan lah gula... ), setelah itu tuangkan susu cair secukupnya perlahan-lahan dan anda akan nampak susu cair itu akan timbul di lapisan kedua.
2. Kemudian, masukkan air batu secukupnya dan akhir sekali masukkan teh kedalam gelas sehingga menutupi ais. Dan anda akan dapat 3 lapisan seperti didalam gambar... Siap!...Kacau sebelom minom...




Kacau dulu seblom minom... see!... lom kacau abis lg tu, masih ada gulanya kat bawah...

Dah kacau sepenuhnya... jemput minom!... bismillahirrohmanirrohimmmm...


Erkkkkkkk.... Alhamdulillah.... nikmatnyaaaaaaa... hehe






Tuesday, November 9, 2010

Garlic Bread With Mushroom Soup

Gud morning everybody... salam sejahtera semua... apa buang tebiat agaknya dak ana ni pg2 dh pose menu bekpes, kalo x jan harap la yerkkk!!... haha... akceli... arini aku terjaga dr tido awal sebenarnya selepas mengalami mimpi ngeri mlm tadik *mimpi nak iPhone 4... tapi lain yg dapat @ dptnya kene pok3... hehehe... jwpan org jeles nih... hehe*... pas solat aku terus kejekan roti prancis.. cis... cisss ni yg ada 2 btg kat dapor tu... hehehe... 1/2 btg dh luak tok bekpes semlm ( laki aku mkn cicah air milo... sian dia pasal bini dia rajin yg teramat )... arini ni bini dia rajin jugak, tu yg sedap sikit bekpes dia tu ( nk bodek iPhone 4 nih... ekeke ) ni je la yg terhasil... Jadik siaplah bekpes laki aku ngan aku sekali tuk bawak bentou gi keje... hehehe... poyo erk citer aku ni... haha... Resipi Garlic Bread ni, aku skodeng kat dapur Kak Fida MyR... hahaha crispy beb!... Thanks Kak Fida yg teramatlah rajinnya itu... hehe... jom layannn...



Bahan-bahan ( 4-6 orang )
1 batang roti perancis -(aku hiris 1 inci)
125 g mentega tanpa garam - lembut
6 ulas bawang putih
3 sb daun parsley - dihiris halus ( aku guna parsley kering )
secubit garam (jika menggunakan mentega bergaram,tak perlu bubuh)

Cara-caranya :-
1. Roti perancis dibelah dua.Ketepikan.
2. Rebus bawang putih hingga lembut.Toskan.
3. Lecek bawang putih menggunakan belakang sudu dan campurkan dengan daun parsley dan mentega dan garam.Gaul hingga sebati.
4. Sapukan garlic spread pd permukaan roti yg dibelah.
4. Tangkupkan semula roti yg telah disapu dan bakar dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu i60C selama 15 min atau hingga roti garing.
5. Keluarkan roti dr oven dan segera hiris mengunakan pisau yg bergigi dan sajikan...haaa..pisau ada gigi...heee....selamat mencube...:)

Dicicah lak pulak ngan Mushroom Soup by Minami MyR... sedap beb!... kalah pizza hut punya... hiks!... akceli, mmg dh selalu buat resipi ni cuma kali ni jer baru nk tayang menayang... mmg x penah beli yg dlm tin tu, guna resipi ni jekkk!!! hehehe... thanks Minami...



Bahan2nya:-
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
garam
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum

Cara-caranya:-
1. potong ayam kecil2.
2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
3. masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
4. masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.

Monday, November 1, 2010

Lempeng Roll

Selamat mlm semua, ni ajer lah menu tok dinner mlm ni... lempeng roll!... kenapa lempeng ni menjadik lempeng roll cuba pikir... ekekekeke!!!... huh!... yoyo oooo jer haku ni.... ekekeke... padahal lempeng biasa jek... kehkehkeh!!!... aku saja jer nk kasik lempeng ni glamer sket walaupon hakikatnya dh vateren lempeng ni, agar lempeng ni menjadi bertambah glamourous atau glamouristikkkk aku gulung jek lempeng ni... hahaha... kalo nk bagi cun lempeng ni, pakaikan ajer lipstick or skirt... hahaha... jan marah yer, melawak jer... hehe....
Aku layankan lempeng yg x seberapa ni ngn sambal sardin, sebenarnya, aku kecur tgk kak Am Flora dok tayang lempeng dia kat aku 2 minggu lepas... hehehe... sambil tu aku memecahkan dara pan yg aku beli ngn Kak Mimi... hehehe... so jadik lah lempeng glamour ni pasal dia dok lam pan baru... hahaha... ada sesiapa ke nk resipi lempeng aku ni x????... haha... tgk je la yer aku boh sini, kalo ada yg terberkenan nk try amik la resipinya... hehe



Bahan2nya:-
2 cawan tepung
2 cawan air * sukatan cawan yg sama ngn tepung *
1 biji telur
1 sudu kecil garam

* nak mkn cam biasa pon bole gak... hehe *

Cara2nya:-
1. Masukkan semua bahan2 diatas didalam blender, blender hingga sebati adunan.
2. Panaskan kuali leper yg disapu sedikit minyak masak or non stick, ambil 1 senduk adunan tadi dn tuangkan kedalam pan tersebut. Buat bulatan senipis yg boleh, terbalikkan permukaan bahagian atas kebawah dan angkat apabila sudah masak. Siap

* jikalau hendak gulung, setelah angkat gulung seperti menggulung kuih ketayap or laksam dan potong ikut suka*