Thursday, August 18, 2011

Belinjauflakes Madu

Assalamualaikum semua... diam x diam kalau diizinkan Allah, genap hari ni kita menjalani ibadah puasa selama 18 hari... ishhhh... begitu pantas masa berlalu, bagai x de rasa apa2 pon, rasa mcm baru je puasa... dlm pd masa yg sama jugak, situ sana sini dh dok tayang kukis raya... adoiyaiii... yg kita lak masih blom pi blanja nk beli barang2 tuk buat kukis, bukan apa, dok buntu butter apa yg nk dipakai... situ sana sini haram... huhuhu... alamatnya, thn ni mmg kepek2 la yg penoh atas meja... hehe... tp, teringin gak nk amik mode raya gak, sambil dgr radio yg dh berkumandang lagu raya, semangat tu dtg jugak... haha... ni lah hasil kukis pertama yg berjaya disiapkan belinjauflakes madu by Kak Fida Myr... Siyes mmg sedap!!... 2 thumbs up... sumpah sedap giler, nk2 bg peminat kepek belinjau ni, mkn gitu je dh sedap, korang bayangkan... bayangkan ok... hehe... kalo dibuat cenggini... ishhh... susah nk kaborkan... cuba try kalo korang minat ngn kepek belinjau ni, sure x nyesal.... tengs kak fida, tuk resepi yg sedap amat yg amat ni... halalkan resipi ni ye kak, tuk rujukan masa depan... :D

Bahan2:
175 g keropok belinjau yang telah digoreng dan dihancurkan kasar2
  • 100 g mentega - saya tukar planta
  • 60 g gula pasir
  • 2 sb madu
  • mangkuk kertas yg kecil secukupnya
  • 1 sudu besar bijan putih dan hitam - yg ni saya tambah

    Cara2:
    1. Satukan mentega,gula dan madu di dlm kuali.Kacau.
    2. Masak di atas api sederhana panas hingga gula larut.
    3. Masukkan pula keropok belinjau dan gaul hingga sebati.Matikan api.
    4. Bubuh adunan belinjau di dlm mangkuk2 kertas.Buat hingga habis dan susun kan diatas dulang pembakar.
    5. Bakar selama 8-10 min atau hingga keperangan.
    6. Sejukkan belinjau madu di atas redai dan simpan di dlm bekas kedap udara.

  • Iftar 17 > Ayam Black Papper

    Assalamualaikum... blur lg... hehehe... oklah, menu request en suami... ayam black papper, rencah bahan biasa gunakan rencah bahan sepanjang zaman dr dpur kak nor, resipi tu tuk daging, kali ni saya gunakan ayam jek... mmg sedap dah x yah nk guna resipi lain... hehehe... tengs kak, wat ayam je kali ni.... ;) nk tgk resipi, klik je kat nama kak nor tu ye... heheh...


    Wednesday, August 17, 2011

    Iftar 16 > Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry

    Assalamualaikum dan selamat ptg tuk semua, hr ni bru dapat pose menu berbuka semalam... x tau nape ngn blog semalam x bole masok... huhuhu... so, menu ni jan ditnya ada lg ke x... heheh... dh jadik baja pon... heeeee... Oklah, salah 1 menu yg best penah dicuba, sedap diratah je udang ni... reispi dari adik manis sapa lg kalo bukan my love, Love... tq darling untuk resipi yg sedap ini... dan Lia lah yg berjaya buat ai kecur tuk menu ni... tengs love n lia... ok semua selama memasak dn menyiapkan juadah tuk berbuka... sampai jumpa lg pas buka... hehehe



    Ingredients :~
    (A)
    • 1 kg large prawn ~ skinned & veined, leave the tail intact
    • 1 egg ~ beaten
    • 1 tbsp oyster sauce
    • 2 tbsp cornstarch
    • 1 tsp salt
    (B)
    • 2 cm ginger ~ chopped
    • 5 lemongrass stalks ~ sliced lengthwise
    • 10 - 15 nos bird's eye chilli ~ chopped ( reduce or add as you wish )
    • 3 - 4 tbsp chilli sauce / Thai chilli sauce
    • 1 tsp sweet soy sauce
    • 1/2 cup water
    • salt
    • 1 1/2 tbsp mayonnaise
    • cooking oil
    Method :~
    1. In a bowl, mix together ingredients (A) and let to marinate for 15 minutes.
    2. Fry the marinated prawn in oil until golden. Drain on a separate plate.
    3. Reduce oil, stir fry ginger and lemongrass until fragrant. Add bird's eye chilli and mix.
    4. Add chilli sauce and sweet soy sauce, stir. Add water and salt, let the gravy boil.
    5. Mix in the fried prawns.
    6. Quickly add mayonnaise and mix thoroughly. Ready to serve. ;)

    Tuesday, August 16, 2011

    Iftar 15 > Kuih Lapis Kacang Merah

    Assalamualaikum dan selamat pg tu semua, alhamdulillah… syukur kehadrat Allah, kalo sampai arini posa, dh ari ke 16… ishhh… cepatnya masa berlalu… dah nak raya… hehehe… oklah x nk celoteh panjang, x de idea… heeee… Cuma nk cakap, ni lebihan inti kacang merah yg buat aritu… tu yg wat kuih lapis kacang merah ni semalam, kuih aje yg sempat post, menu lain takdak... x sempat, dh azan... heheh... bila masok rumah izah, ada kuih ni, kemain lawa posing kuih dia… mmg x penah try lg kuih lapis cenggini, dia nampak dr dpur kak ayu s’pore, skodeng la rumah kak ayu, pon bkn main mengancam kuih lapis dia, nampak seketul2 kacangnya… mmg gerek sehhhh…. Hehe…. Resipi hasil eja@Myr... Ishhhh… x bole link pulak nama eja ni… huhu… apa2 pon, tengs ya pada semua n pada empunya resipi… kopipes resipi dr rumah kak ayu tuk rujukan masa tua nanti… heeeee… layan… ;)

    Ingredients:-(27cm tray- I used 26cm)
    1 cawan tepung gandum-(1 cup plain flour)
    1 cawan tepung beras-(1 cup rice flour)
    200ml santan -(200ml coconut milk-small box)
    sedikit garam-(some salt)
    3/4 cawan gula-saya gunakan 1/2 cawan saja kerana pes kacang dah manis-(3/4 cup sugar, I used 1/2 cup only since the red bean paste are already sweet)
    400 gram pes kacang merah-(400g red bean paste)
    pewarna merah dan kuning star brand-(red and yellow colouring)
    1 cawan air panas untuk larutkan gula-(1 cup hot water to dissolve the sugar)
    3 cawan air biasa-(3 cups room temperature water)

    Method:-
    1.Larutkan gula dengan 1 cawan air panas.Masukkan santan dan 3 cawan air.
    2.Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.Tapis adunan untuk hilangkan bintil-bintil yang tidak larut.
    3.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Pertama, warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna merah, yang kedua ditambahkan dengan pes kacang merah dan dikacau hingga sebati, dan yang ketiga warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna kuning.Sapu loyang dengan minyak masak supaya kuih tak melekat pada loyang nanti.
    4.Masukkan setengah daripada adunan warna merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
    5.Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan yang dicampur pes kacang merah. Kukus 5 minit.Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan warna kuning. Kukus 5 minit.Ulang langkah di atas untuk lapisan pes kacang merah, kuning dan akhir sekali merah.Setelah selesai semua lapisan, kukuskan lagi selama 30 minit.

    1.Dissolves sugar in 1 cup hot water. Add in coconut milk and the other 3 cups of water.
    2.Add in flours and stir till incorporated. Strained mixture so that it wont cuddle. 3.Divide mixture to 3 parts. First add 1/4 tsp red colouring, 2nd add in the red bean paste and stir till incorporated. 3rd, add in 1/4 tsp yellow colouring. Grease tray with some oil so that it wont stick.
    4.Add 1/2 of the red mixture into tray and steam for 5 minutes.
    5.Uncover the lid and wipe away the vapour. Add in 1/2 red bean paste mixture. Steam for 5 minutes. Uncover lid and wipe away vapour. Add in 1/2 of yellow mixture. Steam for 5 minutes. Repeat the steps, red bean paste, yellow and lastly red. After finish the last layer, steam for another 30 minutes.

    Monday, August 15, 2011

    Iftar 14 >Tepung Gomak

    Gud morning... ini pencuci mulut posa semalam, tepung gomak menu peberet bln posa... ngidam nk mkn dr 1 puasa aritu... nk carik bhn bknnya susah, tp bz... semlm baru sempat buat, suruh tuan tanah kalo balik keje beli kuih ni, maklom la, dia jaga bazar ramadhan, mesti byak kuih muih jual ye x???... tp balik keje yg dia bawak tepung kacang hijau...sabo je la... aikkk... apsal tepung, kuihnya mana????... buat sendirik jawap dia... hahahha... hampeh!... so, ni merajinkan diri buat kuih peberet ni, penah buat dlu, resipi tgk sini kalo nk cuba try test ye... puas hati kalo buat sendiri, inti sukahati nk buh berapa banyak, kalo selalu buat inti kelapa, mai la try inti kacang merah... mmg terbaek laaaaa... ni lah hasil projek inti kacang merah semlm... hehe... x de la projek mega bagai bila buat inti kacang semalam hehe... hah!... lg 1, kalo nk mkn kene sopan santun, jaga percakapan ketika mkn, ada yg tersembur muka org depan nanti kalo mkn sambil mencece... hahaha... inti kacang merah mai cek- in sini ye... ;)

    Bahan2nya:- ( 6 - 8 keping )
    2 cawan tepung pulut
    Secubit garam
    Air secukupnya
    Tepung kacang hijau secukupnya - utk menggolek

    * Bahan untuk inti *
    2 sudu besar gula merah
    1 sudu besar gula pasir
    1 1/2 cawan kelapa parut
    1/2 sk tepung gandum
    * manis ikut memasing yer*

    Cara-cara:-
    1. Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut.
    2. Masukkan kelapa parut dan tepung gandum dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
    3. Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang boleh dibentuk.
    4. Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan dan masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula. Ulang sehingga habis.
    5. Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
    6. Masak hingga timbul barulah diangkat dan ditoskan
    7. Golekkan dalam tepung kacang hijau. Siap.


    Sunday, August 14, 2011

    Iftar 14 > Kari Sotong

    Assalamualaikum selamat mlm semua... menu apa agak2nya di rumah korang yek, menu rumah saya kari sotong jek... heheh... balik nyoping ada la beli sotong, lama dh x mkn sotong, maksudnya bln posa blom penah la mkn hehehe...lauk sotong jek, ada la sayur sket ngn ayam goreng, tu aje lah yg sempat siapkan... oklahkan... heheh... ok lah, selamat menjamu selera n selamat beristirehat, ada keje lain yg menunggu, lipat kain n gosok baju... nk BW pon x sempat2, nengok la camne kalo setel cepat seblom tido BW la jap... ekeke... oklah, layannnn...

    Bahan:-
    7-8 ekor sotong
    10 biji telor puyuh - direbus (optional)
    10 batang kacang bendi
    2-3 sudu besar rempah kari ikan
    1 sudu besar rata halba campur
    1 biji bawang besar*
    3 ulas bawang putih*
    halia sebesar ibu jari* (bahan bertanda * dimayang)
    1 biji tomato dibelah 4
    daun kari
    200ml santan
    1/2 cawan jus asam jawa
    800ml air
    garam n gula
    minyak untuk menumis

    Cara2:-
    1. Tumis halba campur, daun kari, bahan dimayang dan rempah kari sehingga naik bau dan garing, masukkan air dan jus asam jawa masak sehingga mendidih.
    2. Setelah mendidih masukkan santan, biar sebentar sehingga santan mendidih dan masukkan sotong dan tomato. Masak sehingga sotong masak, jangan terlalu lama, anggaran dalam 5-10 minit.
    3. Akhir sekali masukkan kacang bendi dan telur puyuh, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Siap.




    Inti Kacang Merah

    Apsal ek tetiba jek ada n3 pasai inti kacang merah... hahaha... adoiii la... mai tunggu apa akan jadik ngn inti kacang merah ni... resipi dr Mama Kastam Tioman... aku derhaka buat inti kacang merah ni... x sanggup aku ikot cara mama... hehehe... ada yg aku kene tido tepi dapur pasal nk tunggu kacang empuk, maklom la, aku x de pressure cooker cam mama, huhuhu... mmg sedapppp... kalo sapa sanggup mkn camtu je ok gak... hahaha.... tengkiu mama, derhaka sket bab step by step jek... pd sapa yg ada pressure cooker tu, bolehlah ikot cara mama yer, yg xdak cam aku ni ha, kalo nk ikot style ai, ikot je, ai x kesah hehe... halal donya akhirat resipi ni ye mama... :)... byak jugak dapatnya buat 1/2 adunan dr resipi mama tu... hehehe... pd yg malas nk buat, untuk tempahan sila hubungi saya melalui public phone berdekatan rumah anda ye.... haha...

    Bahan-bahan:
    500 gm kacang merah (saya guna 250gram )
    11/2 cawan gula pasir ( saya guna 4 sudu besar gula )
    1 keping gula kerek ( saya guna 2 sudu besar brown sugar )
    1 helai daun pandan
    1/2 cawan minyak masak ( saya guna 2 sudu besar minyak masak )

    Cara2:
    1.Kacang merah di rebus sehingga empok. Mama guna pressure cooker, rebus selama 20 minit. sejukan kemudian rebus lagi sekali sehingga betul2 empok.
    2.Tapis buang airnya kalau berlebihan. Masak lagi sehingga airnya kering.
    3.Masukan gula pasir, gula kerek, minyak masak dan daun pandan. Masak lagi sehingga terasa berat nak mengacau..pekat lah tu..Bolih lah tutup api..dah siap.

    cara2 saya:
    1. kacang merah digoreng terlebih dahulu tanpa minyak sebentar, anggar2 5-7 minit (tujuan menggoreng kacang terlebih dahulu adalah untuk x perlulah terlalu lama nk tunggu kacang empuk, kalo x bertahun... hehe)
    2. Rebus kacang bersama air secukupnya menggunakan api sederhana, jikalau air kering dn kacang masih belom empuk sangat, tambahkan air lg.
    3. Setelah kacang empuk, kandungan air dlm periuk tg agak pekat. Matikan api, sejukkan sebentar dan kisar kacang tersebut bersama airnya sekali hungga lumat.
    4. Masukkan semula kedalam periuk, tambahkan gula pasir dan brown sugar masak dgn menggunakan api kecil hendaklah sentiasa kacau agar kacang tersebut x mudah hangit. setelah btol2 kering dn berkilat, masukkan minyak masak, kacau rata dan siap.

    Iftar 13> Lontong goreng Kampung

    Assalamualaikum... selamat pagi dan selamat berhujung minggu semua... dh shopping baju, tudung, kasut, handbag raya lom... hehehe... ni saja nk tayang menu simple je semalam punya, lontong goreng kampung... heheh... sempoikan menu berbuka kami... ekekeke... layan ngn sup sempoi jugak n telor dadar jek... ni ajelah yg dpt disediakan, sama je cara cam buat nasik goreng kg, cuma ni gantikan ngn lontong jek... Maklom lah, dh sibuk2 mengemas rumah, nk rayalah katakan... hahaha... oklah, selamat beristirehat... tuan rumah nk gi nyoping jap, dh abis barang dpur, stok dh ellekkk... hehehe

    Bahan2:
    2 bugkus ketupat segera ( direbus dn dipotong2 apabila sejuk )
    15-20 tangkai cili api*
    1 biji bawang besar*
    3 ulas bawang putih*
    1 cawan ikan bilis*
    sedikit belacan* ( bahan kisar bertanda * )
    1 cawan potongan isi ayam
    1 biji telor
    1 ikat kangkong
    1 kuib ikan bilis
    garam secukup rasa
    bahan perasa (optional)
    minyak untuk menumis

    Cara2:
    1. Panaskan minyak didalam kuali, tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan sedikit garing dan masukkan isi ayam bersama kiub ikan bilis, kacau rata dan pecahkan telor.
    2. Masukkan garam dan bahan perasa secukup rasa dan masukkan lontong yg telah dipotong.
    3. Akhir sekali masukkan kangkong, gaul rata sehingga kangkong sedikit layu. Siap.





    Thursday, August 11, 2011

    Iftar 11 > Rojak Buah Nusantara

    Selamat mlm khamis pd rakan2 semua... Alhamdulillah... genap posa hr ke 11 arini... Alhamdulillah jugak, masih blom sambut raya dlu... heeee... ok lah, ni aje yg nk ditunjukkan... nak sambung mkn lg rojak buah ni... heeee... kemain lg nama rojak ni ek, padahal rojak buah biasa jek... pasal buh kuah rojak nusantara, pasal tu la buh nama rojak buah nusantara... hahahaha... stok kuah rojak mak bee dh abis tu yg pakai kuah rojak nusantara je, ni pon kwn bg... haha... jan marah yeeee... siyes, makan x ingat dunia, x bole berenti... :D... Ok lah, selamat beristirehat tuk semua... ;)

    Bahan2:
    Buah2an secukupnya ( saya guna 1 epal merah/hijau, 1 pear n 1 jambu batu )
    2 sudu besar kuah rojak
    1-2 sudu besar kacang tumbuk (optional)
    Sedikit garam
    1 mangkuk air ( utk merendam buah2an yg telah dipotong)

    Cara2nya:
    1. Bersihkan buah2an, potong buah2 mengikut citarasa masing2 dan rendamkan sebentar bersama semangkuk air dan garam.
    2. Toskan buah2an tidak perlu bilas lagi dan masukkan kedalam bekas, tambah kuah rojak beserta kacang tumbuk, gaul rata. Siap.



    Nilah rupa kuah rojak ramuan nusantara

    Wednesday, August 10, 2011

    Iftar 10 > Sambal Tumis Telur Cemplok

    Assalamualaikum di mlm rabu... salah 1 dr menu mlm ni... buntu... no idea... blurrrrr... wordless wednesday... tengs to Mamahawa utk idea telo ni, biasa goreng dlu, kali ni cemplok tros dlm sambal... n tengs to Kak Dzana utk inspirasi menu mlm ni... heeee... tengs pd ke 2-2 kakak ini... tengssss...


    Tuesday, August 9, 2011

    Iftar 9 > Onde-Onde

    Selamat malam semua... alhamdulillah... genap 9 hari dh kita berpuasa... sapa yg dh raya dlu angkat tgn... hehe... onde-onde... ni je yg sempat dibuat tuk pembuka posa ngn pencuci mulut selepas buka... heheh... ramai yg tau buat, tp saja je nk share gak... hahaha... nk wat onde-onde pulut itam, x de masa nk carik tepung pulut hitam hahaha... buat je la yg ni... ekekeke... apa lg ek nk ckp... ermmm... erkkkk.... blur dahhhhhh... hahaha... so, layan je la... :D

    Bahan: ( dpt la dlm 20-25 bijik)
    1 cwn tpg pulut
    1 cwn pati air pandan
    gula melaka / gula merah
    pewarna hijau (optional)
    kelapa parut putih di gaul dgn secubit garam *saya kukus sebentar selama 5 minit bg kelapa tahan lebih lama*




    Cara:
    1. Didalam bekas, bancuh tepung pulut bersama pati air pandan & sedikit pewarna, sendiri adjust, jgn terlalu lembik, anggar boleh dibentuk.
    2. Ambil adunan sebesar guli & tepekkan di atas tapak tgn, masukkan sedikit gula melaka/gula merah & tutup kembali menjadi bulat.
    3. Didalam periuk, panaskan air sehingga mendidih & masukkan adunan td sehingga timbul * timbul tu tanda adunan dh masak*
    4. Angkat adunan didalam tapis dan toskan airnya, golekkan adunan td di dlm kelapa yg telah digaul dgn sedikit garam. Siap.




    8 Iftar > Ayam Mentega Rangup

    Assalamualaikum n gud morning semua… 2-3 arini mmg x de n3 baru, kalo x de n3 baru paham2 sajalah, mmg dapo x berasap… heeee… alah bukannya pasal mls nk berasapkan dapor, pasal bermuka dirumah mertua… hehehe… oklah… x tau nk ck pape, Cuma ni nk tayang salah satu menu mlm td Ayam Mentega Rangup, resipi Si cantik manis Melleymey a.k.a Diana… dpt resipi ni masa dok bukak tudung piyuk rumah Kak Ayu S’Pore again… jan muntah dh la yer, bln posa ni menu ayam jek… heeeee… bkn apa, pasal tuan rumah bln posa x lalu nk mkn ikan… hahaha… oklah, tengs Diana untuk resipi yg simple n sedap ini… oke!... selamat menjalankan xtvt harian pada semua… sampai jumpa lg besok2… hehe…

    Bhn²
    2 keping dada ayam _ d hiris
    2 tangkai daun kari _ d hiris
    4 biji cili padi _ d cincang
    60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
    1/2 biji bawang besar _ d cincang
    Tepung jagung secukup kegunaan
    Minyak untuk menggoreng
    Sedikit gula


    Bhn² Perap
    1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
    2 tsp gula
    1 biji telur
    1 tbsp tepung jagung
    1/2 tsp serbuk lada hitam
    1/2 tsp serbuk lada putih
    Garam secukup rasa

    Cara²
    1. Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
    2. Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
    3. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
    4. Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
    5. Angkat dan hidang.












    Thursday, August 4, 2011

    Iftar 3 > Ayam Goreng Nyonya

    Morning everybody... ekekeke... ni lg 1 lauk berbuka semlm sambil makan ngn nasik kari ayam n air asam... yg ni ketinggalan nk posing pasal dh lepak semalam... huhuhu... ni pon baru upload gambo pas sahur td... line pulak lemau... sib baik sempat donlod kat dlm posting, teros save... ekekeke... sampai opis masok sini jap, teros publish... wakakaka... bkn curik tulang yer, pinjam masa jap... ekekeke... Ni lg 1 menu dugaan bulan posa by Kak Ayu S'pore... sedap jugak digandingkan ngn nasik kari ayam tu... sampai cik abe jamah seketol jek, dia ckp, simpan tuk sahur nanti... haha... senang koje, x yah masak sahur nanti... Siyes!... sumpah sedap resipi ayam goreng nyonya ni... try la kalo x caya, jan sampai nyesal x cuba... Tengs Kanda Ayu... i lap u dear tuk resipi lazat nih n sumber akak dpt dr citarasa istimewa akak itew...

    Bahan2:-
    500g ayam - dipotong sederhana
    8 biji cili padi -diketuk
    1 biji bawang besar -dipotong bulat
    1 sudu besar sos plum masam - * yg ni abis, saya ganti 3biji asam boi direndam dgn 1/2 cawam air panas sampai kembang then hancur2kan dan buang biji *
    1 sudu besar sos tiram
    1 sudu besar sos tomato - saya ganti 1 biji tomato
    1 sudu besar jus asam jawa - ni saya tambah
    sedikit daun kari
    garam
    perasa secukupnya
    minyak - untuk menggoreng

    Bahan Perap:-
    1 batang serai*
    4 ulas bawang merah*
    3 ulas bawang putih*
    2cm lengkuas*
    sedikit halia*
    (*dikisar halus)
    1 sudu kecil sebuk kunyit
    1 biji telur
    1 sudu besar tepung jagung
    sedikit garam

    Cara membuatnya:-
    1. Bersihkan ayam dan keringkan dengan kain.
    2. Gaulkan dengan bahan perap hingga rata. Biarkan selama 20 minit
    3.Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tos.
    4.Panaskan minyak dan goreng bawang besar, cili padi dan daun kari hingga naik baunya.
    5. Masukkan ayam, sos plum masam, sos tiram dan sos tomato, garam & serbuk perasa. Kacau sebati.

    Wednesday, August 3, 2011

    Iftar 3 > Nasi Kari Ayam vs Air Asam Baekk Punyaaa..

    Assalamualaikum n selamat mlm semua, menu berbuka apa dirumah korang, umah den arini Nasik Kari Ayam yg menunya di KIV dari semalam... haha... arini den dh buat... Mmg sedap mmg mabeles nasik ni... nak2 dilayan ngn Air Asam Mek Jah... hikhikhik... Resipi asal dr Ibundo, den kopipes dr Rumah Mek Jah dn org yg membuatkan masalah tido mlm den terganggu sapa lg kalo bukan Kak Nor... hahaha... ok lah, terima kasih sayang tuk semua... pd yg punya resipi dn pd yg membangkitkan perasan teruja nk mencuba... hahaha... sedap dan baekkkkk punyaaaaa.... hehe... dh2... layan je la ye, pala den da cinoning rasa nk pingsan pon ada, mana x nya non-stop dr balik kije td, pastu ditambah lak ngn kekenyangan berbuka, ni pon tggu nk membongkang jer, tp nk layan tv dlu, pastu... alamak!... nk pikir lauk sahur lom masak lg.... huhu... rehat bdn jap la... wakakaka... so, selamat menjamu selera dan mata... tataaaaa...

    Bahan:
    3 cawan beras basmathi
    1/2 ekor ayam ataupun lebih dipotong biasa
    4 sudu besar butter atau majerin
    8 cawan santan dari sebiji kelapa
    3 sudu besar rempah kari
    4 ulas bawang merah dihiris
    2 ulas bawang putih dihiris
    1 inci halia dihiris panjang
    rempah tumis empat sekawan
    1 cube stok ayam kalau suka
    sedikit daun ketumbar
    daun kari ~ yg ni tambah sendiri ikot kak nor
    garam


    Cara2nya:
    1. Beras basmathi dibersihkan dan di tos kering airnya. Ketepikan.
    Panaskan butter/majerin dalam periuk. Masukkan bawang merah, bawang putih, rempah empat sekawan, dan halia. Tumis sehingga naik bau. Masukkan rempah kari. Tumis sehingga rempah kari masak. Masukkan ayam. Kecilkan api dan biarkan air ayam keluar. Apabila air ayam kering, masukkan santan, garam, stok ayam dan daun ketumbar( k.nor letak daun kari sbb daun ketumbar k.nor masukkan dlm nasi bersama ayam). Masak sehingga ayam lembut dan masak. Padamkan api

    2. Kemudian curahkan kesemua bahan yang dimasak tadi ke dalam penapis. Ambil kuahnya dan masukkan ke dalam beras di rice cooker. Pastikan kuah itu cukup untuk menanak nasi sebanyak 3 cawan beras itu. Kita dah biasa masak nasi dan tentu tahu berapa banyak air yang nak digunakan. Tapi untuk nasi ini, sila lebihkan sedikit airnya daripada ukuran biasa. Kalau kuah tak cukup, tambah sikit dengan air. Kalau kuah terlebih, jangan habiskan. Boleh buat kuah untuk makan nasi nanti.

    3. Apabila nasi sudah 3/4 masak, masukkan ayam dan segala macam tok nenek yang ada bersama ayam itu ke dalam periuk nasi. Gaul dan tanak nasi hingga masak.

    Nasi ini boleh dimakan dengan lebihan kuah kari, sayur salad sempoi dan sambal belacan.



    Air Asam Mek Jah
    Bahan2 :
    4 biji Cili > terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili
    1 biji Lada Merah Besar
    1 ulas Bawang Putih
    1 inci Belacan yg di bakar
    1 sb sos tomato
    1 sb sos cili
    1 sb sos ikan
    60 ml air asam jawa>>kalau nak cair boleh tmbhkan air
    1 sk gula >> terpulang nak manis mcm mana
    secubit garam

    **Kesemua bahan di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali. Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang bersama nasi daging :-)

    Bahan Hiris
    Sedikit hirisan bwg merah
    Sedikit tomato di hiris dadu
    Daun ketumbar di hiris halus
    1 biji cili di hiris bulat

    Iftar 2 > Puding Tembikai

    Selamat pg rabu semua, salam ramadhan tok rakan2 semua... alhamdulillah, dh 2 hari selamat menjalani ibadah puasa, ari ni kalo diizinkan, dptlah 3 hari... heeeee... arini saja nk tayang salah 1 menu berbuka semalam... haha... masih belom basi lg yer... lam 1 loyang masih ada baki suku loyang lg, kalo dipotong2 adalah dlm 10-12 ketul... haha... sapa nak!!... x boleh... hikhikhik... sedap wehhh... x tipu. Maklomlah, bulan posa ni, tgk tu sedap, tgk ni sedap... apa pon x boleh... hehe... kalo nk diikotkan hati, mcm2 nk dibuat, tp apakan daya, x terdaya dibuatnya, boleh pengsan... haha... Semlm menu biasa2 je, plan memula nk buat Nasi Kari Ayam, apa bole buat, x jadik pasal tuan tanah request lauk lain, layankan ajelah lauk org dh ada selera nk makan baru baik dr demam nk mkn ayam sambal n masak lemak kobis, menu biasa je, so, x payahlah berposing bagai, kita posing pencuci mulut je yer... Puding yg membuatkan ramai yg kene demam berjangkit... haha... org semua dh kebah, aku baru nk terasa demam puding nih... wallaweiii... sedap beb puding ni... buat tergoda tgk puding ni, bila masok makcik ika, ada tembikai kunen... ekekeke... jadi teros teruja tengok... ni pon kaler kuning pasai dh lama x mkn tembikai kunen, biasa merah jekkk... tq makcik ika, bg idea tembikai kunen ngn bijik tembikai sekali... heheh... part resipi pulak, bukak tudung periuk rumah Kak Nor... haha... ikot sukatan untuk rujukan dan peringatan dia akan datang, x ikot sukatan asal.... hasilnyaaaa... baekkk punyaaaaaa.... Kak Nor, ana amik ngn resipi kak... hehehe... terima kasih pd kedua2 olang ini, termasok jugak tuan empunya resipi asal puding ni yg bole penin2 lalat dan menjadik tanda tanya siapa orgnya ni... alahai... hahaha... terima kasih banyak2 ya... dn x lupa jugak buat sesiapa yg dh try resipi ni yg x tersebot namanya, maklomlah ramai sangat yg dh try n arrow... Akhir kata, mmg sedap dn paling sedap dinikmati bila puding ini sejuk dn dimakan time cuaca panas... nyamannnn... heeeee...



    Bahan2:-
    1 pkt agar2 12gm
    3 kpg roti (buang kulit)
    4 1/2 cawan air
    6 sudu besar gula
    1/2 cawan susu pekat
    1 cawan susu cair (saya guna 1 tin )
    2 sudu besar butter
    1 sudu teh vanila
    cincau dipotong kecil
    pewarna merah/hijau



    Cara-Cara:
    1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.
    2. Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.
    3. Blend halusSetelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
    4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
    5. Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit.
    6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.