Friday, November 7, 2008

Mee Hailam

Semalam petang ingat nak bersenang lenang... almaklumlah... Tuan Besar lum balik dari kursus... agak2 kalo sampai pon malam katanya la... mana tau ptg jer remote control dh sampai dulu... kwang.... kwang... kwang... masak apa yg ader jer la ye...

Bhn2nya :- ( utk 3-4 org )
- 1/2 kg mee kuning
- 1/2 liter air
- 1 biji bwg besar - di hiris
- 3 ulas bwg putih - di ketuk
- 2 keping isi @ dada ayam - di potong kecil
- 1/2 pek fish ball - di belah 2
- 2 sudu kecil lada hitam - di tumbuk... kalo nk pedas tambah sendiri
- 2 keping tauhu - dibelah 6
- sos tomato, sos cili, kicap pekat manis & sos tiram - yg ni saya agak2 jer.. hehe
- lobak, sawi & taugeh
- minyak bijan - secukup rasa
- garam & pak aji - pon sesedap rasa
- minyak untuk menumis

Cara2nya :-
1. Panaskan kuali dan masukkan isi ayam dan goreng separuh masak dan masukkan bwg besar & putih tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tomato, cili, tiram, kicap, minyak bijan & lada hitam kacau sehingga sebati.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit ( ikut kepekatan yg dikehendaki yer.. ) biarkan sehingga mendidih dan setelah mendidih masukkan fish ball, tauhu, sayur2ran. Perasakan dgn garam & pak aji.
4. Akhir sekali masukkan mee, kacau rata dan siap untuk dimakan.

** Nama pun masak apa yg ader... tu yg kaler kurang cun pasal kehabisan dan kekurangan kicap. Hentam sajalah labuuuuuuu....**

No comments:

Post a Comment