Thursday, November 6, 2008

Nasi Tomato

Resipi ni adalah turun temurun dari family, sama je ngan resipi2 yg dah ader kat mana2 ... mungkin ader sesetengah bahan yg x sama kottt...Dah lama x buat ni... ni pon buat masa nak jamu rakan se "cyber" dtg umah masa raya aritu... dah buntu sangat x tau nak masak apa...haaa jom layan jerrrr...


Bahan-bahan ( 7-8 orang )
- 4 cawan beras basmati
- 2 biji tomato - potong dadu/dibelah
- 4 cawan air - cawan yg sama
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu besar rempah kurma
- 1 senduk sos tomato
- 1 helai daun pandan
- gajus digoreng tanpa minyak / di panggang
- garam & pak aji secukup rasa

** Bahan tumis **
2 sudu mentega/ minyak sapi
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
4 ulas bawang putih - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
1 inci halia - dikisar

** Hiasan **
Bawang goreng & Daun sup

1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan.
2. Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau setelah naik bau masukkan rempah kurma dan kacau sehingga garing sedikit.
3. Masukkan beras. Kacau sebentar, kemudian masukkan sos tomato, tomato, gajus, susu, air, daun pandan dan sedikit garam & pak aji secukup rasa.
Masaklah nasi macam biasa.
** Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng dan boleh dimakan bersama ayam masak merah/kari/kurma atau daging kari/kurma dan pencuk atau acar mentah.**

1 comment:

  1. salam kak,
    apa khabar? lama tak bersiaran. lauk pauk resipi dari bonda, kak? meeesti sedap tu

    ReplyDelete