Friday, December 19, 2008

Apam Mentega


Sori dori stoberi yer kengkawan... asyik jamu apam jer... saje jer, nk kasi muntah... wakakakaka... bz tahap mega, almaklum ler nk masuk akhir tahun, bz giler, kalo x angpau x besorr... heheheh... ni projek mlm tadi, apam lg, tp apam mentega lakss... muhahahaha... ok lah tu. Adusss best giler apam ni wa cakap lu, x sia2 arini wa jd bionicwomen pasal maleh nk basuh mixer punya pasal. Resipi Raja Lawak MyR, sapa lg x lain x bukan Kak Fiza ahak.. ahak.. ampon kak fiza jgn marah pasal akak lah penghibur kami, thanks Kak Fiza, dlm bz menjahit sempat tepek resipi apam yg mabeles nih, nk bg grade pd Kak Fiza... I lap u....

Bahan2nya:-
A)Bhn2 utk gula hangus
11/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250gm mentega
B)
1 cawan gula pasir
4 biji telur
3 cawan tepung gandum diayak bersama
2 sudu teh soda bikarbonate1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla



Cara2nya:-
1. Cara buat gula hangus. MAsuukan gula dlm periuk, msk dgn api perlahan hingga gula menjadi larut dn perang.
2. Padam api dan masukkan air, nyalakan semula api dn kacau hingga semua larutdan masukkan mentega, kacau rata dn ketepikan.
3. Putar gula, telur dn esen vanilla hingga kembang dn masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
4. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung, gaul semua hingga sebati.
5. Perap selama 1/2jam.
6.Panaskan pengukus dn acuan lompang, tuang adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh ke dlm acuan pun x mengapa sebab semasa masak dia x akan melimpah.
7. Jika guna acuan lompang, kukus selama 15-20minit. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh kebawah.

No comments:

Post a Comment