Thursday, December 11, 2008

Kung Pao Chicken

Sebut betul yeee.. kung pao chicken tawww... bukan "kung taw" ahakkksssss.... sapa agaknya eekkk yg nk makan penendang kung taw, mau duduk dkt wad kalo mkn kung taw... hahaha. Dok terpikir-pikir nk msk apa blk keje ni, stok ayam ader teringat ler resipi Diana yg dh peram lama dlm tempayan.. hehehe apalagi try jer la... not bad, bole bg 5 bintang gak.... tp ader gak bhn2 yg ditambah-tambah... lg lah bertambah sedap, En Hb siap kata hebat bini aku arini... heheh kembang jap... apa yg hebatnyer, itulah yg paling pantas nk disediakan. Lepas solat maghrib turun jer bwh, nk prepare dinner lauk dh tinggal 1/2.... dia dh ratah dulu... bertuah punya suami... Thanks Diana ...mmg best... rugi sape x try....

Bahan2nya:-

Bahan A

600 gm isi ayam - potong dadu

tepung jagung

garam

Isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B

100gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak

30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang

2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2

4 ulas bawang putih - ditumbuk halus

2 inci halia - ditumbuk halus

1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit

3 sdm sos tiram

2 sdm cili sos

1/4 cwn airminyak untuk menumis

garam - kalau perlu

sedikit minyak bijan dan seasoning Maggi - ni tambah sendiri

Cara-caranya

1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan.

2. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.

3. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air dan perasakan dgn sedikit minyak bijan dan seasoning. Garam jika rasa perlu.

4. Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api. Sedia untuk dihidang. Enakkkkkkkk...

No comments:

Post a Comment