Wednesday, January 14, 2009

Cencaru Masak Terutup

Cencaru masak terutup.. menu dinner.. ader jgk yg sebut kerutup apa2 aje la… mkn ngan nasi panasss… panassss… lazatnyaaaaa… memang sesuai ngan ikan jaket nih… bertambah-tambah… ni aje la yg dpt disediakan tuk dinner…jemput makan yer….

Bahan2nya:-
4 ekor ikan cencaru – digoreng terlebih dahulu bersama garam n kunyit
10 tangkai lada kering – dikisar
1 biji bwg besar- dikisar
4 ulas bwg putih - dikisar
1 inci kunyit – didkisar
2 inci halia – dikisar
2 inci lengkuas – dikisar
2 batang serai dikisar
Sedikit air asam jawa
2 sudu besar gula melaka – dicincang halus
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar madu – ( Optional )
Air secukupnya
Garam n Pak Aji secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara2nya:-
1.Panaskan minyak didalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing n jikalau agak kering tambahkan air sedikit.
2.Setelah garing, masukkan air asam gula melaka, gula pasir masak lg sehingga garing.
3.Perasakan dgn garam dan pak aji secukup rasa dan akhir sekali masukkan ikan yg telah siap digoreng kacau rata sehingga semua ikan terlasut. Siap

No comments:

Post a Comment