Monday, January 5, 2009

Ebi Mayo

Heheh...Ebi Mayo @ Udang Mayones... ni pon sama hari meratah lauk jerrrr... buat untuk diri sendiri jer... apalagi laju jer bedal... mmg pasni makin mcm belon laaaaa.... wakakakaka... pakkal tuan tanah elergi pd seafood nih... dia dok jeling2 jerrrr.... sesekali tgn panjang gak... ekeke... mana x nya setengh nikmat dh ditarik. Bahan sayuran ellekkkk... ader kobis jer... ituje lah yg dibuat ulam... Thank Kak Hani @ Ringo pasal share resipi yg mabelessss nih... simple, senang, jimat masa dan paling sesuai untuk org yg malas cam saya... Thankssss...


Bahan-bahan ( 4 orang )
30 ekor udang (kupas kulit belah belakang)
garam secukup rasa
1 sb air perahan halia
2 sb tepung ubi
minyak untuk menggoreng
5 sb mayones
1 sb condense milk
salad (lettuce, cucumber, celery - potong nipis memanjang)
Cara-caranya:-
1. Basuh bersih udang, gaul dengan garam dan air halia. Ketepikan sebentar.
2. Potong sayuran, letak dalam pinggan.
3. Dalam bowl, kacau mayones dengan condense milk.
4. Panaskan minyak. Gaul 1 dengan tepung ubi. Goreng hingga kekuningan, tos minyak.
5. Masukkan kedalam 3, gaul rata. Hidangkan diatas 2. Siap

2 comments: