Sunday, January 4, 2009

Kari Ikan Kurau Masin

Menu lunch arini... x tau la nape teringin nk makan ikan masin dh lama rasanya x mkn.. blk dr ganu aritu ader beli ikang masing kurau.. pikir2 nk masak apa yer... lemak cili api?... baru jer makang semalam... pi skodeng kat MyR jumpa la resipi kari oleh kak fida yg bole dikatakan 5 in 1 la... huahahahaha... pasal malas nk masak sayur... w/pon msk 1 jenis jer... tp bahan2nya meriah bangeettt... Thanks yaaaa.... nk kopipes gak resipi pasal malas nk tulis... ekekeke..


Bahan2nya:-
250 g ikan kurau kering bhgn tulang dan isi - di rendam
10 tangkai cili kering *
1 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
segenggam ikan bilis - dicuci
3 lembar daun kari
4 sb serbuk kari ikan dibancuh dgn sedikit air menjadi pes
3 biji kentang - potong 4
1 btg lobak merah - potong ikut suka
8 kcg panjang - kerat 2 inci panjang
1 biji terung - belah 2 dan potong serong
3 biji tomato - belah 4
2 tangkai lada hijau - belah 2
1/2 biji bwg besar,3 ulas bwg putih - dihiris
2 sb kerisik
garam,gula,perasa secukup rasa
1/2 cwn air asam
minyak utk menumis
Air secukupnya
10 biji telur rebus - digoreng hingga berkulit dan kelar2 sedikit
Cara-caranya:-
Kisar halus bahan bertanda*
1. Panaskan minyak secukupnya dlm periuk dan tumis bahan hiris,daun kari dan ikan bilis hingga layu dan masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan masukkan rempah kari dan tumis lagi hingga garing.
2. Tambah sedikit air supaya tk hangit.
3. Masukkan pula ikan kering, perasa,air asam,kerisik dan kacau hingga rata dan masukkan pula sayur2an bermula dgn yg keras dulu,tambah air secukupnya utk buat kuah dan masak mendidih.
4. Akhir sekali masukkan telur rebus dan tomato dan kacau sekali dua dan renihkan 10-15 min.

No comments:

Post a Comment