Wednesday, January 14, 2009

Kuih Peria

Kuih peria... pelikkan nama kuih nih... ekekeke... bukan sayur peria dibuat kuih eh... ni lah projek petang semlm n sebelum subuh tuk hb bawak bekal tuk pot luck... bukan senang nk dapat resipi kuih nih dari jiran mak yg pure siam tuh, puas kecek... biasalah kasi basic jer.. pepandai la menggayakan... dia ni wat meniaga kuih ni anto kat warung2... mmg sedap kuih nih fisrt time mkn mmg jakun... sapa penah mkn n lihat kuih nih... angkat tgn tinggi2... hahaha... selalu kalo masa kenduri mesti order kuih ni utk kasi sapa2 yg wat kenduri tu... semua pon jakun x penah mkn... dn akhirnya... jadikkk... walaupun x sebiji mcm mek siam tu punya... apa2 pon ok... hehehe... kene pandai edjust tepung tu yer tuk dpt lembut n kenyal2 gitu... nanti la nk korek lg ngan mek siam tu supaya jd sebiji cam dia punya....kekeke... apa2 pon tq kerana dh sudi bagi resipi...




Bahan2nya:
350gram keledek- dibuang kulit dan dihiris nipis dan direbus hingga empuk
1 cawan tepung keledek
3 sudu besar tepung pulut
50ml jus pandan
Sedikit pewarna hijau
Sedikit minya masak
Daun pandan secukupnya – dipotong 3-4cm

Bahan inti:-
½ biji kelapa parut ( putih )
1/2 ketul gula melaka
1 sudu besar tepung gandum – utk lekatkan kelapa supaya mudah dikepal
Sedikit air
** Masukkan kesemua bhn kedlm kuali dan masak sehingga kering**

Cara2nya:
1. Lenyek keledek hingga hancur dan masukkan tepung keledek dn tepung ubi dan gaul rata sehingga berderai.
2. Masukkan garam, jus pandan dan pewarna sedikit demi sedikit hingga doh mudah di uli dan tidak lekat ditangan
3.Bahagi doh kpd beberapa bahagian dan celupkan hujung jari kedlm minyak masak dan leperkan doh di tapak tangan da masukkan inti kedlm doh dan tutup rapat. Kalo nk cepat dn senang kerja sediakan dulu seperti gambar dibawah.


4. Kepal perlahan-lahan doh dan buat bentuk bujur, selepas itu kelarkan doh menggunakan belakang pisau buat 4-5 garisan disekelilingnya dan dialas dgn daun pandan.


5. Sementara itu panaskan kukus, ulangi langkah 3-4 sehingga selesai.
6. Kukus selama 8-10 minit sehingga masak. Setelah siap sejukkan sebentar dan siap







4 comments:

  1. mmg tak penah tgk apalagilah makan...
    cumey2 jek...
    korek, korek jgn tak korek...of coz la dia tak mo bg resepi sbb dia takut awok potong line dia, kan...

    ReplyDelete
  2. Ni kuih peria KODOK ni.. akekeke! Sib baik kuih... kalo rupa sebijik cam peria katak. mesti jiya cakap 'eeeeeeeee'. akekeke! Geli tengok rupa peria katak. mengerutu! hahaha

    ReplyDelete
  3. Wah cantik and comel lote aje kuih mu ini. Memang tak pernah makan lagi and kat mana nak cari tepung keledek tu ye? Kaler tepung ni kaler apa ye? Oren ke? Memang mcm orang jakun,hehehe

    ReplyDelete
  4. fiza:- iyo lah tuuu... ekekeke

    jiya:- ok lah mulai skunk akak nk panggil kuih kodokkkk... kakkaka

    Kak LG:- kak, tpung keledek ni rupanyer sama cam tpung ubi, beras n tpung putih, kaler putih.. biasa jual kat kedai runcit jer.. kat shopping x penah lak jumpa..

    ReplyDelete