Bahan2nya:-
1 ekor ayam/1kg daging
*1 biji bwg besar
*5 ulas bwg putih
*2 inci lengkuas
*2 inci halia
*1 inci kunyit hidup
*1 btg serai
*15-20 tangkai cili padi
kisar bahan-bahan diatas yg bertanda*
1 sudu besar rempah kari
1 keping asam keping
2-3 sudu besar kerisik
1 sudu gula
200ml pati santan
garam dan bhn perasa secukup nya
daun kunyit dan daun limau purut dihiris seperti bunga rampai
Cara-cara:-
1. sediakan bhn untuk dikisar yg tertera diatas
2. masukkan semua bahan2 yg dikisar tadi ke dlm kuali baserta pati santan rempah kari,daun kunyit, daun limau purut dan asam keping
3. masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit
4. masukkan ayam dan kacau rata
5. tunggu sehingga sedikit kering dan masukkan pula kerisik dan gula
6. akhir sekali masukkan pula garam dan bhn perasa secukup rasa
** klu sesiapa yg suka kering masak sehingga kering dan pada yg suka sederhana kering pun boleh ikut selera memasing **
selepas siap di masak matikan api dan siap untuk dihidangkan
rendang...ayam..rendang...ayam....slurrpppp!!!
ReplyDeletetersiksa jiwa raga...cikmin selalu colek gan ketupat daun palas ni...
nak muntah jugakkk!! blehh?? akekeke... ni rendang kong xi ker kak?? kalo rendang kong xi leh la kongsi2 sini.. akekekeke
ReplyDeleteendasku mumet! delok ayam rendang ki bertambah2 mumet! arep gaie males seeeey.............
ReplyDeleteper ke benda tu kak hana? hehehehe..ayam pun ayam ler kak, janji slurrpppp
ReplyDeletecikmin -> alahaiiiiiiii cikmin nape sebut ketupat tuh.. cam nk rebus ketupat segera jerr..ehehe
ReplyDeletejiya -> muntah la jiya.. nanti yg kuar ciskek itam legam cam ank kelen.. wakakaka... sedap jiya ooiii... nkk!..nak! meh pindah Bt Pahat
Hana -> mak yong junior... aku paham pasal mumet nih.. x per ehehe...sedap hana oiii..
lelayong -> mmg slrruuppplela oii.. cop jempoll...