Thursday, January 1, 2009

Roti Sosej


Sambil menyetim ikan sambil menguli roti untuk bekpes esok... semenjak dh pandai buat roti nih dh malas nk beli2 lagi roti kat kedai... ekekeke... eksennyer jawapan aku nih... :D. Roti nih utk bekpes esok ker??... eh.. eh.. berbau jer laki aku ni... tau ajer nk wat bekpes esok...Resipi pon angkut dr MyR dn resipi oleh Fendi ehem... ehem... kepada tokey MyR... heheh... Lembut, gebu mmg sedap la. Nk bagi 5 bintang... Thanks yaaaaaaaa...

Bahan2nya:
175gram tepung roti
25gram whole-wheat flour (brown colour) - saya x letak pon... hehe
10gram gula halus
3gram dry yeast
12gram butter
3gram garam
130ml air/fresh milk
6batang sosej
telur utk sapu

Cara2nya:-
1. Masukkan semua bahan kedlm breadmaker. Setkan utk buat doh. ON! - saya la BM nyer.. :-)
2. Keluarkan angin dn bahagikan kpd 6 bahagian. Buatlkan bentuk bulat. Rehatkan selama 10-15 minit.

3.Sementara itu rebus sosej sekejap dn sejatkan, atau boleh bakar sekejap dgn toaster.
4. Ambil 1 doh roti, buat bentuk panjang lebih kurang 20-30cm dan lilitkan pd sosej. Buat sampai habis.
5.Rehatkan roti sehingga 2x ganda sebelum bakar.

6.Sapukan roti dgn telur dn bakar pd suhu 180C selama 12-15 minit.

7. Sejukkan roti diatas radar kek. Siap.

No comments:

Post a Comment