Bahan-bahan ( 3-4 org )
1/2 ekor ayam (1kg)
* 3 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 batang serai
* 1 sk ketumbar
* 1 sk jintan manis
* 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
2 sb santan pekat (optional)
1 sb madu
garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
daun pandan
Cara-cara:-
- Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
- Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
- Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
- Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
- Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
- Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.
dah lama teringin nak wat ayam nih...bile ler nih...adehhh....
ReplyDeletek ana... i like... lama dah tak buat.. daun padan abiss :( ... hehhe...
ReplyDeleteowhh..che iza dh bsalin ker patut la lama x hupdate blog dia hehe. cingrats..
ReplyDeleteayam pandan tu sy dah buat sedap kan tambah plak klu mkn panas2.inctiv
Aishah> buat ech jgn x buat
ReplyDeleteAymy > tunggu daun pandan ader yeeee... hehehe
halen > a'ah halen dh bersalin... sedapkannnn...