Saturday, March 21, 2009

Ayam Pandan

Haaaa... menu sambilan jugak tuk lunch arini... ayam pandan... Waiting list yg dh berabuk, mana x nya asyik kene potong Q jerkkk... pasal memandangkan wat kuah kacang arini tu yg wat ayam ni gakkkk... tersangat la sesuainyaaa , sedapppp cam makan sate... hehehe.... resipi dr Che'Iza yg baru selamat melahirkan bb boy dia pd 19/03/2009... tahniah yer Iza.


Bahan-bahan ( 3-4 org )
1/2 ekor ayam (1kg)
* 3 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 batang serai
* 1 sk ketumbar
* 1 sk jintan manis
* 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
2 sb santan pekat (optional)
1 sb madu
garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
daun pandan

Cara-cara:-
- Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
- Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
- Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
- Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
- Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
- Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.

4 comments:

  1. dah lama teringin nak wat ayam nih...bile ler nih...adehhh....

    ReplyDelete
  2. k ana... i like... lama dah tak buat.. daun padan abiss :( ... hehhe...

    ReplyDelete
  3. owhh..che iza dh bsalin ker patut la lama x hupdate blog dia hehe. cingrats..

    ayam pandan tu sy dah buat sedap kan tambah plak klu mkn panas2.inctiv

    ReplyDelete
  4. Aishah> buat ech jgn x buat

    Aymy > tunggu daun pandan ader yeeee... hehehe

    halen > a'ah halen dh bersalin... sedapkannnn...

    ReplyDelete