Bahan2nya:- ( Perap )
(A)
1 ekor ayam – potong ikut suka dan dibersihkan
2 sudu teh lemon jus
¼ kicap cair
1 sudu teh seasoning Maggi
½ teh lada hitam – tumbuk kasar
1 sudu the garam
1 sudu besar madu- yg ni saya derhaka pd resipi… muhahaha
* perap kesemua bahan sekurang2nya selama 2jam atau lebih, semalaman lg sedap*
(B)
¼ cwn minyak masak
¼ cwn butter – dicairkan terlebih dahulu
4-5 ulas bwg putih – diketuk atau dibiarkan seulas – saya ketuk
1 sudu teh serbuk Oregano
1 sudu teh serbuk Basil
1 sudu teh serbuk Cili
½ sudu teh serbuk lada hitam
Cara2nya:-
- Perap kesemua bahan A selama paling kurang 2 jam. Panaskan Oven 190C.
- Sementara itu susun ayam yg telah diperap ke dalam dulang pembakar bersama air perapan td, jgn dibuang ari perapan.
- Taburkan rata serbuk oregano, basil n cili ke atas ayam tadi dan sementara itu campurkan minyak masak dan butter yg telah dicairkan td dan tuang rata ke atas ayam.
- Akhir sekali taburkan bawang putih yg telah diketuk ke atas ayam atau seulas- seulas, bakar pd suhu 90C selama 1 jam 30 minit atau sehingga masak ( saya guna kepak ayam, jadi saya kurangkan tempoh membakar iaitu selama 50minit). Siap
ayam kelinnnnnnnnnnnnnnnn!! ayam kelinnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!
ReplyDeletejiya -> ayam utk jiya kelinnnn... jiya, amik laaaaaaaaaaaaa.. muhahaha
ReplyDelete