Bahan2nya:-
20 biji telur puyuh, rebus dan digoreng
3 ulas bawang putih – cincang kasar
2 sudu makan kicap inggeris - saya gantikan dgn kicap cair
1 sudu makan kicap manis
¼ sudu teh serbuk lada sulah
3 tangkai kucai – dipotong 3cm
50gram majerin/mentega untuk menumis
Garam, gula jika perlu – saya x letak
Cara2nya:-
- Panaskan majerin/mentega, tumis bwg putih hingga terbit aroma.
- Masukkan telur puyuh dan kacau rata. Masukkan kicap inggeris, kicap manis dan serbuk lada sulah. Masak sehingga matang.
- Masukkan kucai dan gaul rata. Siap
weiihh na! kicap inggeris tuh kicap apa? kicap jepung tak bleh er? kicap jawa ker? wakakakakakaa...
ReplyDeletekicap inggeris tu kicap mat salleh la kak hana... akekekekekeke! (gelak guling2)
ReplyDeletehana -> ntah la hana camne ghupanyerrrr... lupa nk bgtau... x letak ponnn... aku rasa kalo letak lg sedappp... wangiiiiii jer laaaaa.
ReplyDeletejiya -> lastik idung jiyaaaaa...
Wow! Nampak menarik hidangan tersebut! Buat yang ingin tahu, apakah kicap Inggeris tersebut? Sebenarnya kicap ini ada terjual di pasaraya. Contohnya 'Lee & Perrins'. Walau bagaimanapun, tahniah dari kami team SEDAP kerana telah mencuba resipi dari Majalah SEDAP.
ReplyDelete