Sunday, April 19, 2009

Ayam Kasturi

Ni jugak menu tuk lunch Ayam Kasturi... sumber limau kasruri yer... bukan nama Aci sebelah umah dak Jiya ye hehehe... resipi angkut dr rumah Kak Liza, pasal stok limau kasturi kat kebun depan tgh berbuah… amik ngko!! Banyakkk.. sapa nk borong kira murah member2 nyer pasal… tp kene petik sendirik laaaa… hehe… amik la berapa bnyak nk amik… foc jerk.. amik laaaa.. 10Q Kak Liza… sedap rasanyaaaaa….. layan td ngan nasik hangat2… aduiiii… sodappppp…



Bahan:
300 gm isi ayam [hiris nipis tetapi agak lebar] - saya goreng dulu ayam ngan kunyit
3 biji limau kasturi [ambil air]
2 sudu besar air
minyak untuk tumis
garam
kunyit

Bahan mayang /hiris
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
5 biji cili api
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara:
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang. [Kalau nak pedas boleh tambah ciliapi]
3. Bila dah layu dan wangi masukkan ayam dan sedikit air.
4. Bila ayam telah lembut masukkan jus limau kasturi dan gaulkan rata.
5. Boleh angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment