Bahan-bahan ( 4-6 org makan )
250gm tepung gandum
150gm udang
1 sudu kecil yis kering
1 biji telur
1 biji bawang dihiris
taugeh secukupnya
daun kucai-potong2 secukupnya
air dan garam secukupnya
sedikit pewarna kuning @ serbuk kunyit (optional)
Minyak secukupnya
Bahan untuk sos:-
1 sudu besar cili boh
3-4 ulas bawang putih-cincang @ ditumbuk
50gm cili sos
20 gram tomato sos
2sudu besar rata gula
100ml air
Untuk cucur:-
1. Satukan tepung dengan yis. Masukkan taugeh, daun kucai, garam, pak aji, pewarna kuning dan air. Bancuh hingga rata dan pekat. Saya rehatkan paling kurang 1/2 jam hingga 40 minit sebelum menggoreng.
2. Panaskan minyak. Celupkan senduk besar kedalam minyak panas. Tuang adunan kedalam senduk, 3/4 penuh. Letak seekor udang dan masukkan kembali kedalam minyak panas, biar terendam senduk dan cucur akan tertanggal dari senduk. Goreng hingga masak. Hidang bersama sos.
3. Pastikan minyak betul2 panas, kalau x cucur akan serap banyak minyak. tp jgn terlalu panas..nnti hangus..
Cara-cara Untuk sos:- satukan semua bahan, masak atas api hingga pekat. Ketepikan.
nak! nak!!! kalo tak kasik jiya kasik ingus kang kang! ugut nighhh!! akekekeke
ReplyDeletejiya-> dh la jiyaaaa, org demam x bole mkn minyak2 sangat.. nanti lambat baikkk.. dh sihat bancuh tepung n pancing udang sendirik yer!!!
ReplyDelete