Bahan2nya:-
2 biji kentang - potong berbaji
2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
1 sudu teh serbuk cili
1 biji putih telur - dikocok
Tepung gandum secukupnya untuk salut
Garam
Cara²nya:-
1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk.
3. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
4. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
5. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
6. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
7. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis
wah nih mmg tak leh tolak nih...sesambil tgk tv... sure tak sedar dah losap...
ReplyDeleteuwaaaaaaaa... wong kene pong wes gaie! jalok okeh2!!!
ReplyDeleteana...tq..bagi idea bole tiru ni..sume kat umah ni suka makan kentang..
ReplyDeletea, ari tuh baru jer jumpa resepi yang sama dari buku Betty Saw.. ader ala2 yang kat KFC Cheesy Wedges tak..nak cuba nak cuba yeah
ReplyDeleteaishah-> compom ecahhh... compom dh lesap x sedar... hehehe
ReplyDeletehana-> wes gaie yo wes!!! arep yo mareng nang kene...
Datin El -> tiru datin tiru la... kita pon tiru orang gakkk... hehehe
Ana Ali -> ana, nk taw kene torai.. kikiki
terase nameku disebut2 kat sini...hehehe...maceh kak ana krn memberi kepercayaan penuh utk mncube resipi ku itew.... (cam mnang anugerah le plakz...)
ReplyDelete