Thursday, April 16, 2009

Puding Laici Dangdut

Mari kira berdangdut beramai-ramai... pencuci mulut mlm nih puding dangdut... akibat mkn kat rumah Kak Zana aritu... terus nk buat... nk mkn bnyk maluuuuu... huhuhu... mmg gebusssss... lembut gilosss puding nih... lebih kurang mcm puding tauhu Kak Nor Ganu tp puding kak nor lg lemak2 gitewww pasal ader santan kannn... pembawak wabak puding nih dari rumah Kak Ummi, masa dia jamu Hana kat rumah dia aritu... pehtu berjangkit ke sekian makhluk Tuhan yg lain2 termasuk ambo nih... Resipi asal dari Kak Liza... sodap kak.. sodapppp... Terima Kasih daun keladi Kak Lizaaa...


Bahan:-
10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici (asingkan airnya)
1 tin susu cair



Cara-Cara:-
Masak agar-agar hingga mendidih.
Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
Kemudian sejukkan dalam fridge.
Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

5 comments:

  1. (tengok akak makan puding laici sambil berdangdut) larikkkkkkkkk!!!

    ReplyDelete
  2. nak nak nak...lepas ni leh goyang2 lah

    ReplyDelete
  3. jiya -> tu lah pasal jiya.. inul dh x bole carik makan nanti...

    ela -> amikkk!!.. amikkk!!.. meh kita goyang sesama... heheeh

    ReplyDelete
  4. Salam..
    alamakkk..sedapnyaaaa....
    makan masa panas..mmg tak hengat orang lain laa....:D

    ReplyDelete
  5. hehehe... tul tuh kak liza... semlm hb request suh buat lg...10Q kak...

    ReplyDelete