Bahan-bahan ( 3-4 org )
1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
4 sudu besar lada boh / cili giling
* 3 biji bwg merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 btg serai
1 sk halba
1/3 cwn santan pekat
2 sb air asam jawa
garam, gula and perasa
Cara-cara
1..Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
2. Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
4. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji.
5. Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.
ini masakan kesukaan kak e dan en. hb... bestnya!
ReplyDeleteko dh bulan mengambang blom?? klu blomm haaa tuh la jwpannyer kot! hahahahahaaa...
ReplyDeleteahaks...lawo ler akak hana tu...tp kalu betui ape salahnye...rezeki tu....
ReplyDeleteorg lain dah bikin aishah belum lg nih...
malas masak sbb kena tinggai ngan encik wahid kan kan kan.. hehehe! nak upahhhh!! sbb jawab betul kikikikiki
ReplyDeleteumi-e -> sedap kan kak e, dh jatuh cinta ngan lauk nih lerr.. hehe
ReplyDeletehana -> bulan menganbang dh lepasss.... salah la weeeeeiiiiii.. eheheh
Aisyah -> wakakaka mmg lawak hana tuh ecahhh... apa lg bole try pasnihhh...
Jiya -> wakakakaka pandai la ngko jiyaaaaaa betuii...betuiii.. dh kene tinggai ponnn.. nk upah... amik la ank kucen yg melambak kat umah nih.. hehehe pilih yg mana nak!!!...
"masak kuali"...? hmm, nama yg menarik, hehe :)
ReplyDelete