Thursday, May 7, 2009

Serunding Kelapa

Yang nih gak bawak tuh bekpes pagi... mmg suka sangat mkn serunding kelapa nih... nk buat malas Ya Rabbiiii!!!!... arini nih dh nk punya pasal rajin la pulak pg2 nih... sabo jer laa... hehehe... ingat lg kalo mak masak mesti ader letak daging cincang or hiris nipis2... wohohoho lg mabelessss... kalo mkn nasi ambeng, serunding nih kalo sikit mmg x cukup melantak... kuikuikui... masa wat nih, daging mlm td lupa nk kuarkan hehehe... x do pon sodappp!!! kalo ader daging lagi laaa... sedapnyaaa... mekasih mak, i lebiuuu... Pada Mak Yong Fida... nah amik resipi nih!!... harap anak ngko x ngencesss nanti... hehe




Bahan2nya:-
1/2 biji kelapa parut
150gm daging- di cincang ( optional )

Bahan Kisar (*)
*1/2 cawan udang kering
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*sehiris lengkuas
*1 batang serai
*1 inci halia
*6-7 tangkai cili kering - pedas ikut suka
* 1/2 cawan ketumbar
1/2 cawan air asam jawa
1 helai daun limau purut (optional)
Gula & garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara2nya:-
1. Panaskan kuali,tumis bahan2 yang telah dikisar, setelah naik minyak dan bau masukkan daging dan daun limau.
2. Masukkan garam gula & air asam jawa, setelah daging empuk masukkan kelapa. Gaul hingga rata dan agak kering. Siap.

2 comments:

  1. haah btol btol btollll!!! mak aku pon suka ltk daging kecik2 lam serunding kelapa nih! letak kat nasik ambeng perghhhh!!! sedap wooooooooo!!! kan ana kan kan kannnn!!!

    ReplyDelete
  2. hana, sedap kannnnnnn!!!!.... kita serupaaaa..

    ReplyDelete