Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Cara2:
1. Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
2. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.
sorang lg kena jangkitan virus butter prawn ya.. jd dah tu ana.. cantik jer ana buat.. bak la utk k.nor sepinggan.. :)
ReplyDeleteadoiiiiiiiiii... lg ler tergugat imankuuuu!!! cantik sehhhhh!! tk sabo nk suh hmzh bli udang! muahahahaha
ReplyDeleteok ye aku tgk mcm kranci jek.. yatt pernah buat jadi telur hancur dan tak keranci geram..
ReplyDeletehana apa yg cantik kikikiki
Butter prawn dengan tomyam campur gitew alahai sedapnye...
ReplyDeleteNor -> jadik eh kak... wuhahahaha... hepiiiii
ReplyDeleteHana -> apa yg cantikkkkk!!!!.. aku keee???.. hehehehe... dh dpt udang lum???
princessharyati -> ntah la yatt, ana main belasah jer masa kirai tuh... selamat jadikkk!!
blogresipi ->sedapppppp ijannnnnn x tipuuuuu..