Bahan-Bahan
1/4 cawan minyak masak
air perahan daripada 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu kicap pekat
garam dan gula
1 ekor (600 gm) ikan bawal, dibersihkan
daun pisang
Dikisar Halus
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah, dikupas
1 batang serai, dihiris halus-halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut
Sebelum rumah terbakar panggil bomba |
Cara-Cara
1.Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. Tambah air limau nipis, kicap, garam dan gula.
2.Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkus ikan dengan sekeping daun pisang .
3.Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180c/350F selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak.
Ikan bakar nie memang nampak mengancam habess... buat kite telan air liur jer nengoknye...
ReplyDeletemenu nih dh naik berkulat kat note book aku! sbb asyik kene potong Q jerk! muahahaha... bak mai ckittttttt!!!
ReplyDeletesedapnya ikan bakar portugis. Memang sedap. nak buat lah minggu ni. nanti akak amik resepi ana ya. Lagu blog pun best. lagu sapa tu.
ReplyDeleteada tak rasa2 makan ayam ni kat portugis? akekekkekeke
ReplyDeleteblogresipi -> tengok... tengok!!!... dn bayangkan taw ijan.. hahahahaha
ReplyDeletehana -> weiii ina, ngko kan sebelum notebook ko tuh kene mkn bubuk baik ngko test... compom x nyesal... wa ckp lu...jempollll...
geraugebang -> amik la kak gerau, kita pon amik resipi org hehehe... lagu tuh lagu afgan
jiya -> jiya, ngko ngandung nih mabuk2 pening2 ngko teruk x???... nape sengal ngko tuh 24jam jer... wakakakaka... mana ada ayam!!!!... ikan la enduk2!!!... wakakakaka