Friday, August 28, 2009

Ayam Masak Bali

Menu berbuka tuk puasa ke 6, jgn muntah yer pasal sepanjang bolan posa nih menu ayam jer memanjang pasal tuan beso selera dia ayam jer posa2 nih, padahal dia mmg peminat setia ikan!!!... heheh... letak datuk makanan apa sekali pon dpn mata tetap ikan dia tuju... tp, tiap kali bulan posa angin dia dgn sendiri berubah cam org dtg bln gak tp dia setahun sekali jerk... kehkehkeh... menu Ayam Masak Bali jauh diimport dari rumah Kak Nis Singapore isteri kepada Ismet Ulam Raja... betul2 terbako dapor Kak Nis nih, mana la peginya Kak Nis nih... mmg dh bnyak kali masak lauk nih semua rasa ada... sedap!!!... TQ mak daro sanggul melintang... amik resipi sekali tuk rujukan masa akan datang...

Bahan2:
1 kilo kepak ayam, cuci bersih & toskan
1 tbsp gula melaka
3 tbsp perahan air lemon
1 biji kelapa parut dijadikan 2 cawan santan
Beberapa helai daun pandan, disimpul
3 urat daun limau purut
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Hirisan buah tomato

Bahan Kisar:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 size ibu jari halia
6 biji lada merah hidup (boleh tambah pada yang suka pedas)
8 biji buah keras
2 tbsp kicap manis

Cara2:
1. Gaul ayam yang telah dibersihkan, dengan kunyit & garam dan goreng separuh masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan daun pandan dan rempah kisar. Tumis hingga garing dan wangi.
3. Masukkan gula, air lemon, garam dan santan.
4. Biarkan mendidih, setelah itu masukkan ayam dan renihkan dengan api yang kecil hingga kuahnya agak pekat. Taburkan daun limau purut.
5. Apabila kuah sudah agak pekat, tutup api dan masukkan hirisan buah tomato.

10 comments:

  1. ayam ni dtg dari bali naik flight ke naik feri?

    ReplyDelete
  2. jom pi Balii...hehe!

    Akak..sy pindahkan link2 kat blog tu kat blog lain..bukan blog yg tu..hehe

    ReplyDelete
  3. aku pong nk ikut la p bali! tmbg pree nih! kan ana kan! kikiki

    ReplyDelete
  4. hihihi... suka toi tuan beso makan ayam yerk. kat sini plak daging daging jekk sepanjang2 posa. petang ni dah cakap nak makan kepciii! lama tak mkn ayam nighh!!

    ReplyDelete
  5. ala ana jauhnya nak p bali baru leh makan ayam ni ka?

    ReplyDelete
  6. akak pulak time posa2 trlebih suka makan jenis mee2.. x kiralah sup ke, goreng ke? dan sebagainya.. tapi hb lak x jauh dgn nasi w/pun dah masak mee/laksa. itu yg double letih dua2 kena masak!

    ReplyDelete
  7. ana....sedapnya ayam tu...wah jauh no ayam tu mai.....

    ReplyDelete
  8. Ana... byk nye guna buah keras tuu... tak sakit perut ke..

    Tak pe nnti akak nak cuba, nampak sedap kan

    ReplyDelete
  9. Azita -> kak, dia naik flight Airasia... kihkihkih...

    Anese -> jom!!!.. tiket sendirik!!!.. oke2.. paham2 cikgu... kihkihkih

    Hana -> a'ah tambang pree... sendiri kuar oke!!.. heheh

    Jiya -> akak ngidam mkn dging ngko ngidam mkn kepci cantik la tu jiya oiii!!!

    ChikMi -> skunk x yah g bali kak mimi, kat umah sendiri pon leh mkn!!!.. heheh

    Am-flora -> tu la pasal kak, apa bole buat nasib badan!!!.. hehehe

    petera2puteriv-> haaaa.... jgn memain kak made in Bali nih... kakakakaka

    Noorhodza -> x kak kompom x sakit perut don wori... kikikiki

    ReplyDelete
  10. hi..nak tanya
    kalu tak nak guna lemon leh tak guna yg lain..?apa erk.?tak suka lemon but nak try masak ni.

    ReplyDelete