BAHAN-BAHAN:
1 kg beras basmati - saya guna 3 pot
150 gm rempah kurma - saya guna 3 sudu besar
200 gm minyak sapi - saya guna 4 sudu besar
30 gm kulit kayu manis
75 gm serbuk jintan manis - saya guna 11/2 sudu besar
75 gm serbuk jintan putih - saya guna 1/1-2 sudu besar
5 helai daun bay - saya guna 2 helai
Air secukupnya saya guna air 4 pot
Sedikit garam
BAHAN HIRIS:
100 gm bawang besar - saya guna 1 biji
100 gm bawang kecil - saya guna 5 biji
30 gm bawang putih - saya guna 3 ulas
50 gm halia - saya guna 2 inci
3 batang serai - saya guna 1 batang
kismis n biji gajus secukupnya - ni sendiri tambah
CARA MENYEDIAKAN:
1. Beras basmati dicuci, kemudiannya tuskan airnya.
2. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan hiris bersama kulit kayu manis sehingga naik bau. Masukkan jintan manis, jintan putih dan rempah kurma. Tumis lagi sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan air. Biarkan mendidih. Selepas itu, masukkan beras dan tambahkan garam secukup rasa. Masukkan sekali daun bay. Tanak sehingga masak.
1st pose ko dh mem'buli' si wahid yer!! bijak bijakkk! buli suh makan banyak! wakakakaka
ReplyDeleteIngat Nasi Kempunan..haha!
ReplyDeleteResepi ni lebih kurang mcm nasi yang my MiL selalu masak sbb pki rempah kurma cuma dia ada masuk daging skit.Mmg sedapkan kak...lagik best kalau ada org buatkan...haha!
sepinggannnnnnnnnnnnnn!! takk takkk.. nak 2 pinggan. king satu... hikhikhik!
ReplyDeleteKempuli pulak dah... syok dpt mkn ngan hati kandar sama ayam merah tuh... ado lagi ke ni kak? ke basi dh? heheh
ReplyDeleteNasi Kempuli? Wah kalau macam ni sedap, harus jadi nasi Kempulun. kih kih kih.
ReplyDeletehana -> haaa.. betul2 tau x per... kihkihkih
ReplyDeleteanese -> ooo yer ke anis, apa nama nasik MIL amis tuh.. bole terai nanti.. heheh
jiya -> weiii jiya ngko dh watkan patutnya kasik akak terai sedap x??.. kalox sedap akak nk sekeh pale ko!!
blogresipi -> ijan, kalo arini akak jwp, jwpan nya dh jadik baja indah water.. wakakaka
Kak Gerau -> x kira la kak nk jadik apa2 pon bole... wakaka