Saturday, August 22, 2009

Nasi Kempuli

Alhamdulillah... slamat malam semua... syukur dpt menunaikan puasa dgn jayanya... hehehe... cam budak kecik jer jwpan erk!!!... Nilah menu tuk berbuka tuk 1 Ramadhan hari ni Nasi Kempuli... jgn tnya apa makna nasi kempuli nih yer, jwpannya mmg x tahu mana asal usul nasik nih... yg tau asal usul nasik ni ialah amik resipi ni kat Saji Online... heheh... sedap weiiiii... wa cakap lu... terus terang ckp mmg 1st time mkn nasik nih... mmg membuka selera... 10Q Saji Online n pd sapa yg punya resipi asal nih... Ermmm... mmg mendapat pujian dr bos beso... ada ka posa baru 1 hari dia dh suh wat tuk ngunjung masa raya nanti nasik nih... ekekekeke.... layannnn...


BAHAN-BAHAN:
1 kg beras basmati - saya guna 3 pot
150 gm rempah kurma - saya guna 3 sudu besar
200 gm minyak sapi - saya guna 4 sudu besar
30 gm kulit kayu manis
75 gm serbuk jintan manis - saya guna 11/2 sudu besar
75 gm serbuk jintan putih - saya guna 1/1-2 sudu besar
5 helai daun bay - saya guna 2 helai
Air secukupnya saya guna air 4 pot
Sedikit garam

BAHAN HIRIS:
100 gm bawang besar - saya guna 1 biji
100 gm bawang kecil - saya guna 5 biji
30 gm bawang putih - saya guna 3 ulas
50 gm halia - saya guna 2 inci
3 batang serai - saya guna 1 batang
kismis n biji gajus secukupnya - ni sendiri tambah


CARA MENYEDIAKAN:
1. Beras basmati dicuci, kemudiannya tuskan airnya.
2. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan hiris bersama kulit kayu manis sehingga naik bau. Masukkan jintan manis, jintan putih dan rempah kurma. Tumis lagi sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan air. Biarkan mendidih. Selepas itu, masukkan beras dan tambahkan garam secukup rasa. Masukkan sekali daun bay. Tanak sehingga masak.

6 comments:

  1. 1st pose ko dh mem'buli' si wahid yer!! bijak bijakkk! buli suh makan banyak! wakakakaka

    ReplyDelete
  2. Ingat Nasi Kempunan..haha!

    Resepi ni lebih kurang mcm nasi yang my MiL selalu masak sbb pki rempah kurma cuma dia ada masuk daging skit.Mmg sedapkan kak...lagik best kalau ada org buatkan...haha!

    ReplyDelete
  3. sepinggannnnnnnnnnnnnn!! takk takkk.. nak 2 pinggan. king satu... hikhikhik!

    ReplyDelete
  4. Kempuli pulak dah... syok dpt mkn ngan hati kandar sama ayam merah tuh... ado lagi ke ni kak? ke basi dh? heheh

    ReplyDelete
  5. Nasi Kempuli? Wah kalau macam ni sedap, harus jadi nasi Kempulun. kih kih kih.

    ReplyDelete
  6. hana -> haaa.. betul2 tau x per... kihkihkih

    anese -> ooo yer ke anis, apa nama nasik MIL amis tuh.. bole terai nanti.. heheh

    jiya -> weiii jiya ngko dh watkan patutnya kasik akak terai sedap x??.. kalox sedap akak nk sekeh pale ko!!

    blogresipi -> ijan, kalo arini akak jwp, jwpan nya dh jadik baja indah water.. wakakaka

    Kak Gerau -> x kira la kak nk jadik apa2 pon bole... wakaka

    ReplyDelete