Monday, August 31, 2009

Sambal Kentang Hijau

Ni lak menu sampingan mlm td, tah la mmg peberet sambal ijo ni kalo mkn ngan keli berlado kat Nasi Padang nun kat Kluang tuh!!!.. kali ni wat sendirik jer... xtra kentang... ikan bilis!!!... malas nk citer pasal ikan bilis tuh alahaiiii... kemain 'beso' lg... itu la kalo suruh org lelaki pi beli... kihkihkih... sedap weiii x tipu!!!... senang... sedap... errrmmm.. mmg berbaloi!



Bahan2nya:-
Segenggam besar ikan bilis - dikopek
3-4 biji kentang - dibelah 4 n hiris
8 biji lada hijau - ditumbuk kasar
1 biji bawang besar - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit serbuk kunyit
1 sudu besar gula
garam n pak aji secukup rasa

Cara2nya:-
1. Goreng kentang dn ikan bilis sehingga kekuningan dan garing terlebih dahulu dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau dan sedikit garing dan masukkan serbuk kunyit. Masukkan pula gula, garam dan pak aji secukup rasa.
3. Akhir sekali masukkan kentang dan ikan bilis, gaul rata dan siap!

7 comments:

  1. uishhhh sodap jugak nih kan kaler ijooo!! nnti harus dcoba!

    ReplyDelete
  2. ye la harus ku coba gak ana,wong jowo ni sure sukeee

    ReplyDelete
  3. salam ramadhan utkmu sekuarga
    maaf org tua tumpang singgah
    sambal kentang tu beri ilham utk aunty la wat lauk bersahur nanti
    thanx yea

    ReplyDelete
  4. sedapnya ana. warna pun sweet aje. harus makan tambah 3 pinggan nasi ni. he he he. sekarang ni buka air je 4 jelas. Yang lain, sikit-sikit je. bukan main panasnya.

    ReplyDelete
  5. hana & Chik Mi -> kene coba oke.. sedap!!!..( paksa ni...)... kihkihkih

    QueenJah -> singgah queenjah singgah laaa... mmg sesuai tuk sahur laik nih...:D

    geraugebang -> tul tu kak gerau, plak tu kalo mkn bnyk mau muntah balik!!!.. kak minum 4 gelas membobok x???... hehee

    ReplyDelete
  6. waduh ana, membobok tu apa? memboyot ade la.ki ki ki

    ReplyDelete
  7. wah! sedapnya..selamat berpuasa dan selamat hari raya..hati2 dijalanraya.

    ReplyDelete