Bahan:-
500gm hati lembu - dihiris nipis (*)- saya guna hati ayam
1 sudu besar lada hitam - disangai dan ditumbuk halus (*)
8 sudu besar kicap (*)
2 ulas bawang merah - dihiris ***
1 ulas bawang putih - dihiris ***
1 kuntum bunga lawang ***
5 kuntum bunga cengkih ***
1 batang kulit kayu manis ***
2 biji lada merah - dibelah 2
Sebiji bawang besar - dipotong bulat
Gram dan perasa secukupnya
Cara-cara:-
1.Perap bahan bertanda (*) selama lebih kurang 15-20 minit.
2.Panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bahan bertanda *** hingga kekuning-kuningan.
3.Masukkan hati yang telah diperap tadi dan kacau hingga sebati. Tutup sebentar hingga mendidih.
4.Tambahkan air jika perlu dan biarkan mendidih lagi.
5.Masukkan garam dan perasa. Kacau hingga sebati.
6.Akhir sekali masukkan cili merah yang telah dibelah dan juga bawang besar. Masak hingga bawang layu.
7.Siap untuk dihidangkan. Jika suka boleh tabur daun bawang/sup semasa menghidang.
atiiiiiiiiiiiiii!!! ellehhhh ko pong tk nk ajak aku makan!! huh!!
ReplyDeleteIni pun sodap. Menyelerakan untuk orang yang kuatmakan macam kak gerau.
ReplyDeletehana -> aleh yung!!!... ati tinggal 4 ketui jer... aku sewang ajer 4 ketui... ko lak 2 orang campur lam pewut!!!... muhahahha... nanti la kalo masak lebih haku panggil...hehe
ReplyDeletegeraugebang -> sama la kak, lauk ni org yg kuat mkn cam kita jer... kakakaka