Wednesday, September 2, 2009

Hati Masak Kicap Lada Hitam

Ni menu 11 Ramadhan yer Puan2 n Saudari2 sekelian!!!... x sempat nk menepek siang hari sampai la dibawa ke malam hari... Hati Masak Kicap Lada Hitam, ni menu haku jer sowang, wat 4 ketui jer hati tuh!!!... resipi asal tuk hati daging, tp bo liao hati moooo tu, tu yg tuko hati ayam jerk!!!... ni wat pasal dh gian lama x mkn kicap... kehkehkeh... Resipi yang sedap ini adalah kepunyaan Kak Ita a.k.a Rossitamz den cilok kat Myr... Sedap Kak Ita, Berpoloh2 den mkn penangan lada ireng tuh!!!.. 10Q very much!!!... lazatttt!!!...



Bahan:-
500gm hati lembu - dihiris nipis (*)- saya guna hati ayam
1 sudu besar lada hitam - disangai dan ditumbuk halus (*)
8 sudu besar kicap (*)
2 ulas bawang merah - dihiris ***
1 ulas bawang putih - dihiris ***
1 kuntum bunga lawang ***
5 kuntum bunga cengkih ***
1 batang kulit kayu manis ***
2 biji lada merah - dibelah 2
Sebiji bawang besar - dipotong bulat
Gram dan perasa secukupnya

Cara-cara:-
1.Perap bahan bertanda (*) selama lebih kurang 15-20 minit.
2.Panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bahan bertanda *** hingga kekuning-kuningan.
3.Masukkan hati yang telah diperap tadi dan kacau hingga sebati. Tutup sebentar hingga mendidih.
4.Tambahkan air jika perlu dan biarkan mendidih lagi.
5.Masukkan garam dan perasa. Kacau hingga sebati.
6.Akhir sekali masukkan cili merah yang telah dibelah dan juga bawang besar. Masak hingga bawang layu.
7.Siap untuk dihidangkan. Jika suka boleh tabur daun bawang/sup semasa menghidang.

3 comments:

  1. atiiiiiiiiiiiiii!!! ellehhhh ko pong tk nk ajak aku makan!! huh!!

    ReplyDelete
  2. Ini pun sodap. Menyelerakan untuk orang yang kuatmakan macam kak gerau.

    ReplyDelete
  3. hana -> aleh yung!!!... ati tinggal 4 ketui jer... aku sewang ajer 4 ketui... ko lak 2 orang campur lam pewut!!!... muhahahha... nanti la kalo masak lebih haku panggil...hehe

    geraugebang -> sama la kak, lauk ni org yg kuat mkn cam kita jer... kakakaka

    ReplyDelete