Sunday, September 6, 2009

Puteri Salat @ Seri Muka

Laki aku ngemas stor, aku ngemas gobok dapur n apa yg patut... jumpa pulak beras pulut dlm tupperware masih ada sket x berusik, sebelum tamat riwayat, sempat haku mensalatkan kuih nih... hehehe... Puteri Salat atau Seri Muka... kompom bertambah jelita kalo rajin amalkan mkn kuih nih... kehkehkeh... resipi amik kat umah orang bujang sapa lg kalo bkn Mat Gebu... puas hati aku mat jadik!!!... pestime aku wat guna loyang beso... seblum ni guna acuan lompang joooo... Alhamdulillah... jadik!!!... 10Q!!!!... sedap!!!!... sempat jamahkan jiran kuih nih... Amik resipi sekali mat yooooo!!!... 10Q...



BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
250 g beras pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
200 ml santan cair*
1/3 camca teh garam*
1/2 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau rata)
1 helai daun pandan, disimpul
Beberapa titik pewarna biru (optional)

BAHAN LAPISAN ATAS :-)
60 g tepung gandum
1 1/2 camca besar tepung jagung
90 g gula pasir
2 biji telur
1/3 camca teh garam
375 ml pati santan santan*
4 helai daun pandan*(*dikisar dan tapis)
1 camca teh pandan paste

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK LAPISAN ATAS :-
1.Panaskan kukusan, tuang pulut ke dalam tin yang berukuran 8 x 8 x 3 incii, tuang bancuhan santan cair dan gaul rata, letak daun pandan atas pulut dan kukus 20 minit. 2.Bila pulut masak, keluarkan 1/3 bahagian, dan campur dengan beberapa titik pewarna biru, gaul rata.
3.Masukkan pulut bewarna ke dalam loyang berisi pulut biasa dan gaul rata. Kemudian tekan padat. Ketepikan sebentar. (kalau tak suka pulut ada warna, biarkan putih saja).

UNTUK LAPISAN ATAS :-
1.Bancuh semua bahan2 untuk lapisan atas, kacau dengan whisk hingga gula hancur dan larut. Tapis adunan dan ketepikan.

UNTUK KUIH SERI MUKA/PUTRI SALAT :- Tuang bancuhan tadi atas pulut dan sambung mengukus selama 40 minit - 1 jam. Bungkus tutup kukusan dengan kitchen towel yang bersih untuk mengelakkan wap menitik atas kuih atau tutup permukaan tin dengan aluminium foil. Gunakan api sederhana kuat semasa mengukus. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dipotong...

8 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. lawooooo sehhh kuih ko! nak makan! tp malas nk buat! buatkannnnnnnnn!!!

    ReplyDelete
  3. Memang mengancam la ana. Karang tunggu kat simpang empat depan rumah tu ya. Akak datang amik. Sebelum maghrib.

    ReplyDelete
  4. enggak pernah buat ini kuehhh...suka makan tapi tak suka buat..posla sini!!

    ReplyDelete
  5. Ana ade lagi tak kuih tu nak sikit,akak ni asyik duk niat je tapi tak gerak2 jugak camne tu?nampaknya kena makan kat umah ana lah ye

    ReplyDelete
  6. hahaha bab nak masak pulut tuh yang malas..sedap tuh..boleh kita berjiran tak hehehe...

    ReplyDelete
  7. dijamin sirim kompem sedappp!! siap puji ni. x dpt papa ker kak? akekeke

    ReplyDelete
  8. Waaa..best la blog u ni..terpegun saya!
    Nak la share resipi2 ni..byk yg boleh saya belajar dari u nih..sudi ajar tak?
    salam kenal.

    ReplyDelete