Bahan - Bahan
Bahan A
1/2 kg daging
1 inci lengkuas diketuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
Bahan B
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci kunyit
*2 sb campuran ketumbar, jintan putih dan manis
*1 batang serai
*5 batang lada merah (lada hidup)
2 sb cili boh
2 sb sos tomato/cili
sedikit garam n gula
perasa kalau suka.
Cara-cara
1. Rebus daging dgn semua bahan A hingga daging empuk. Ketepikan daging dan biarkan sejuk sebelum dihiris
2. Kisar semua bahan bertanda * pada bahan2 B
3. Tumis cili boh hingga garing. masukkan bahan yg sudah dikisar, tumis hingga garing dan terbit minyak.
4. Sementara menunggu rempah yg ditumis garing... hiris daging, nipis-nipis... Simpan air rebusan daging.
5. Bila bahan ditumis sudah terbit minyak masukkan air rebusan daging, biarkan kuah mendidih. Masukkan daging.
6. Masukkan sos cili, garam, gula n perasa kalau suka... Tumis hingga kuah agak pekat n kering.......
Daging is my paveret.ehehhe... masak ape pun jalan... terliur tgk akak punye daging ni.hehehe
ReplyDeletetak pernah lak akak buat. Bila mau buat? kasik idea.
ReplyDeleteblogresipi-> sama lah jan, ahkak masa mkn lg la meleleh2 air liur ngan air mata... hehehe
ReplyDeletegeraugebang-> bahan semua ada jalan terus kak gerau jgn tunggu lagi, kasik gegar jer... kompom x nyesal!.. heheh