Tuesday, January 12, 2010

Nasi Tomato II

Menu pertama untuk tahun baru setelah berbulan x berasap dapor, bukan x berasap terus, ader tp yg simple2 jer, malas yg teramat susah nk ngomong dibuatnyaaaa... bz pon yer jugak akhir thn 2009 aritu... masak Nasi Tomato jer ni pon update pasal rasa spesel sket laaaa... hehehe... penah buat sebelum ni n mmg suka makan nasik ni banding ngan nasi lain2, mai cek resipi kat
sini resipi turun temurun dr mak, bila mkn teringat lak kat arwah abah pasal dia suka mkn nasi ni... iskkkk... sebelum tu kekadang nk rasa kelainan nasi ni suka guna resipi Choppy MyR... saja tukar selera... ok, layan jer la... hehe... letak jugak la resipi kat bawah ni kalo sapa2 berminat...




Bahan-bahan ( 7-8 orang )
- 4 cawan beras basmati
- 2 biji tomato - potong dadu/dibelah
- 4 cawan air - cawan yg sama
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu besar rempah kurma
- 1 senduk sos tomato
- 1 helai daun pandan
- gajus digoreng tanpa minyak / di panggang
- garam & pak aji secukup rasa

** Bahan tumis **
2 sudu mentega/ minyak sapi
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
4 ulas bawang putih - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
1 inci halia - dikisar

** Hiasan **
Bawang goreng & Daun sup

1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan.
2. Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau setelah naik bau masukkan rempah kurma dan kacau sehingga garing sedikit.
3. Masukkan beras. Kacau sebentar, kemudian masukkan sos tomato, tomato, gajus, susu, air, daun pandan dan sedikit garam & pak aji secukup rasa.
Masaklah nasi macam biasa.
** Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng dan boleh dimakan bersama ayam masak merah/kari/kurma atau daging kari/kurma dan pencuk atau acar mentah.**

Kari Daging Kerisik

Gandingan mkn ngan nasi tomato, wat kari daging kerisik jer... perghhh!!!... marbeles!!!... resipi sapa lg kalo bukan Cik Mat yg fofular itewwww... sedap mat oiiii, tp wat x letak santan pon... menu sihat!... adeh boleh 2-3 pinggan mkn saja jer... sedapnyaaaa, weiiii... kalo dah belasah bole marathon 2-3 pinggan kira sihat ker???.. hehehe... penah try sebelum ni tp guna ayam kat
sini pon ader resipi gak, ayam pon sodap jugak!!!... mekasih Mat...



BAHAN-BAHANNYA :-)
600 g daging batang pinang, dipotong kiub
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
2 biji tomato, belah 3 setiap biji
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
250 ml pati santan
1/2 camca besar gula melaka
3 camca besar rempah kari
1 1/2 camca besar kerisek
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah lagi)
1/2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
2. Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
3. Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang pati santan, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..

Ayam Goreng Berempah II

Ni pon salah satu menu sampingan tuk layankan menu nasi tu.... ada balance ayam 5-6 ketui ok la tu... huhuhuhu... ayam goreng berempah resipi yg sedap dan lazat ni adalah resipi kepunyaan
Che'Iza wat tuk kali ni, penah wat sebelum ni tp layan ngan nasi lemak jer... aku derhaka sket letak daun kari, pasal ada balance setangkai masa masak kari daging tuh sayang lak nk buang, masuk jer la tuk perap ayam tu... hehehe... sedap gak.. heheh... thanks Iza... So, layannnnn...



Bahan-bahan
• 1/2 ekor ayam
• * 1 inci halia
• * 1 inci kunyit
• * 3 ulas bawang putih
• * 1 inci lengkuas
• * 2 batang serai
• * 1 sk jintan manis
• * 1sk jintan putih
• * 1sb ketumbar
• sedikit garam n perasa

Cara-cara :-
1. Potong ayam kecil2 dan bersihkan... keringkan airnyer
2. Tumbuk semua bahan bertanda *. Gaul bahan tumbuk ngan ayam tadi...
3. Biarkan dlm 30 min.... Goreng hingga kekuningan.....

Selamat Tahun Baru... Buka Buku Baru... Rumah Tetap Lama...!!!!

Assalamualaikum semuaaaaaaa !!!... salam sejahtera pada semua kengkawan yang dirinduiiii.... lama tul x bersiaran langsung... Masyaallahhhh... sekali masuk rumah... Ya Rabbi!!!!... paham2 jer la ye... tp walau mcm mana pon tetap sayang kat umah usang nih!!!... hehehe... Siap buang semua apa yg x patut ada, bersih sana sini, mak aiiii... bole demam dibuatnyaaaaa... oke la malas nk membebel manjang, cuma nk habaq jer... rindu korang semua... pada yg sudi singgah lagi kat umah yg x berpenghuni hmpir 2 bulan neh!!!!... TQ bebanyak... la ni dlm bz camne sekali pon tetap nk jenguk korang semua walaupon dapor dh jarang berasap....

Akhirkata di lembaran baru ni, selamat tahun baru walaupon dh terlewat nk ucap... :D... sayangggggggg korang!!!...