Monday, February 22, 2010

Ayam Bakar Black Papper Bermayonis

Salam pagi isnin semuaaaaa... hehe.. apa la nk jdik ngan aku ni yer, tenggelam timbul... tenggelam timbul... sian umah aku ni... bole jadi rumah hantu lama2 nih... hehehehe... kepada teman2 yg x jemu2 sudi singgah, dn pada yg baru2 cuba nk singgah. jan la jemu2 skodeng apa yg ada ye kat umah ni...hehe... Oke, ni menu weekend aritu, jan mintak, nk rasa2 semua dh abis!... kalo teringin pi wat sana... mmg best resipi ayam dari Cik Ros Rupawan nih... sodap ros, akak x tipu doooo... habis abg mkn ros, sebelah ayam tu dia belasah sorang yo, ahkak mkn kopak yo rossss.. sian akak!... hehehe... mmg masuk list lg resipi ni... thanks ros, jg kesihatan baik2 tau... akak cilok resipi sekali tuk rujukan... hehehe... layann...



Bahan-bahannye
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil blackpaper
2 cm halia ( agak-agak je)
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.

2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)


Ni akunyer... sian aku mkn kepak jer... heheh

No comments:

Post a Comment