Sunday, May 23, 2010

Sotong Hitam Manis

Menu arini ni... hehe... sian nya tgk dpur aku ni yg dah makin suam2 kuku nih.. hahha... tp x per la, janji x teruk sangat ropanya yer dak... Hasil mencandat soton di pasar, kemain besar soton nih... hehehe... errr... x de berar lg ke bang???... Ni la yg paling besar... heheh... apa leh wat, terhengen nk mkn nyer pasal... layan kan ajer la soton ni, pasal aku yg belasah sorang2... cik abe x belo mkn soton2 ni... Arini aku teringin nk mkn soton dakwat... hah!!!... apsal namanya dakwat erkkk... cam x best jer... so aku kasik tukar namanya, bg manis dn org x takot n tekojot nk try n error... hikhikhik... Sotong Hitam Manis, cam tuan nya gak, yg hitam maniss.... hehehehe... huh!... perasan tol aku... kehkehkeh!!!... so, layan jer la yer... :)


Bahan2nya:-
1/2kg sotong- dibersihkan ( amik 3 dakwat sotong sahaja dr 1/2kg sotong, nk lebih pon bole, jgn sampai pecah )
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih- diketuk
1 inci halia - diketuk
lada merah/hijau- dihiris
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam- tumbuk kasar
sedikit serbuk kunyit
garam, gula secukup rasa

Cara2nya:-
1. Panaskan minyak kedalam kuali, dan tumis, bawang besar, putih, halia, lada, lada hitam, serbuk kunyit dan 3 dakwat sotong tadi hingga naik bau. Setelah naik bau, masukkan sos tiram.
2. Masukkan sotong, gaul rata dan masak sehingga masak sotong itu td, sotong jgnlah dimasak terlalu lama jikalau tidak mahu ianya liat.
3. Akhir sekali perasakan dgn gula dan garam. Siap.


Cara2

2 comments:

  1. ishhhh... lod, aku pon memula gelik gak... tp aku teringin sangatttt.... aku amik 3 ketui je dakwat soton tu... huhuhu... best gilerrrrr.... resipi aku sendirik... try n errorrr... itam2 sangat aku x suka... ada org wat conton 10 ekor soton, 10 dakwatnya, aku x, aku amik 3 jer, itupon dh legam... wakakaka... try la, bestttt.... x caya tanya aku... hehe

    ReplyDelete