Sunday, July 4, 2010

Kuih Kaswi II

Jom makan kuih kaswi jom3... aku panggil kuih kent*t... prooootttt.. ekekeke... hahaha... pasal ghau2 baunya... sedap weh kuih nih!!!... petang2 yg syahdu ditemani cuaca yg dr semalan baikkkk punyaaaaaaa... best tu... Da lama gile x pekena kuih kaswi ni... teringin nya dah berbulan2... baru ni berkesempatan buat... resipi cam biasa resipi Cik Mat Gebu dimana Cik Mat amik Kat umah Bro Rozzan... hehe... dan aku amik dia rumah Mat... tp aku ada adjust, aku buh kicap manis!!!... percaya tau jgn x percaya... lg best n lemak2 manis gitu... tujuannya nya dapatkan kaler gelap gitewwww... hiks... don wori bebeh... x kan apa2 pon kalo buh sket kicap tu, lg sedap ada la... x caya tanya saya.. ekekeke... dan kalo x percaya lg try buat... jom makan jom3... ;)



Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )
BAHAN A :-)
350 g gula melaka (mat guna 300 g)
240 g gula pasir
450 ml air
2 helai daun pandan, disiat dan simpul
BAHAN B :-)
190 g tepung gandum*
120 g tepung ubi*
60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
900 ml air
2 camca besar air abu (alkaline water)
3/4 camca besar air kapur
1 camca besar pewarna coklat
BAHAN C :-)
1 cawan kelapa parut putih
Secubit garam



Cara-cara
Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
1. Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
2. Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
3. Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. 4. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel. Harap maklum..

** Pewarna coklat tu saya tukar ngan kicap pekat.. makcik bgtau.... lg lemak rasanya **

1 comment:

  1. akak dtg bawak popia pisang nih.. nak wat balik kaswi dgn teh tu.. best!

    ReplyDelete