Sunday, August 22, 2010

Pecal @ Janganan II & Sambal Pecal

Menu ke2 tuk malam ni, Pecal @ Janganan... wahhhhh... mmg bertambah2 aku meratah pecal ni... huahuahua... mmg best, puasnya mkn kalo buat sendirik kan.. kan.. kan.. jap lg, lam 1-2 jam lg aku nk sambung makn lg... hahahaha... sabarrr... tggu mendak dlu tangki nih... hehehe... biasa la, tangki kecit jer, walaupon badan beso... hahaha... Resipi cam biasa by Fidadaud yg tgh begitu gigih menjadi pertani berjaya kat FB tuh... muhahahaha... Fida!!!... mmg jempol resipi kuah ngko ni fida... akak mmg dh jatoh chenta ngn resipi sambal pecal ngko nih... thanks yaaa...



Bahan-bahan ( Boleh dimakan untuk seisi keluarga )
• 300 gm kacang tanah
• 10 biji bawang merah
• 10 biji bawang putih
• 6 biji cekur @ kencur
• 30 gm asam jawa
• 1 1/2 inci persegi (@ sebesar ibu jari) belacan
• 100 gm cili api
• 150 gm gula
• 1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
• Minyak masak untuk menggoreng



Cara-cara
1. Terlebih dahulu : Goreng kacang tanah sehingga keemasan (betul-betul masak) dah kisar sehingga benar-benar halus. Ketepikan dahulu
2. Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
3. Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
4. Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)
5. Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)
6. Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air 3/4 panas. (Air bergantung kepada kepekatan pencicah yang diinginkan. Tp, kalau cair, rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)
7. Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan di tempat sejuk tp kering (peti ais ler). Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.
8. TIPS: Sambal pecal ini biasanya untuk dicicah dengan sebarang ulam-ulaman seperti timun, pucuk ubi rebus dan kacang panjang.

1 comment:

  1. waaaaa pecelllllllll!!!... arep arepppp! sak besen yooooo... hahahaha

    ReplyDelete