1/2 daging - dipotong n direbus hingga empuk
1 peket rempah tumis
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 peket rempah tumis
1 biji bawang besar - dipotong bulat
lada hijau n merah dibelah 2
tomato dibelah 4
1 biji bawang besar* kisar
4-5 ulas bawang putih* kisar
2 inci halia n lengkuas* kisar
4-5 ulas bawang putih* kisar
2 inci halia n lengkuas* kisar
6 tangkai lada kering* dikisar
1 sudu kecil jintan manis/putih, ketumbar n lada hitam* dikisar
1 batang serai* diketuk
1 batang serai* diketuk
1/2 cawan kicap pekat manis
1/2 cawan santan
minyak - untuk menumis
gula dan garam secukup rasa (jika perlu... )
gula dan garam secukup rasa (jika perlu... )
Cara-cara:-
- panaskn minyak di kuali dan tumis dahulu rempah tumis kemudian masukkan pula bahan2 yg telah di dikisar dan serai, tumis sehingga garing dan naik bau.
- masukkan pula kicap, bawang hiris, lada merah/hijau, tomato dan daging, gaul rata.
- masukkan pula kicap, bawang hiris, lada merah/hijau, tomato dan daging, gaul rata.
- akhir sekali masukkan santan, masak sehingga sederhana kering. kacau sehingga rata daging tersebut dan akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa ( jika perlu... )
sedia untuk dihidang dan dimakan
** dading ini tidak perlu menggunakan air dan kuah biarlah pekat ( kicap semata )
sedia untuk dihidang dan dimakan
** dading ini tidak perlu menggunakan air dan kuah biarlah pekat ( kicap semata )
sedapnya..............
ReplyDeleteSalam Kak Ana...
ReplyDeleteBestnye nampak semur daging tue.. boleh buat lauk sahur jap lagi best gak ni...
Selamat berpuasa ye buat akak sekeluarga :)
Ijan
salam... kita tumpang ngendap² kat sini cari idea menu buka n sahur, hehe... boleh ya! :)
ReplyDelete