Saturday, August 7, 2010

Semur Daging

Oke!.. ni pulak menu lg satu tuk arini... semur daging. Apakah semur daging, hanya org jawa jer yg tau, kalo org jawa x tau... huh!!!... murtad namanya... uhuk3... hahaha... Masak semur ni, ala2 masak kicap gak, tp bezanya dia ada buh santan... n rempah2 ada lebih sket la.... katanya lahhhh... aku buat ajer.. hiks!!!... wehhhh.... best jugakkkk... mmg jempol thoooo... hehehe. Bole jugak nk buat ayem, iwak@ikan pon bole... sedap... sedap... x bohong!!... jom mangan... ni kalo makan, mak or bapak mertua lalu kompom... mmg kompom x perasan... hehe


1/2 daging - dipotong n direbus hingga empuk
1 peket rempah tumis
1 biji bawang besar - dipotong bulat
lada hijau n merah dibelah 2
tomato dibelah 4
1 biji bawang besar* kisar
4-5 ulas bawang putih* kisar
2 inci halia n lengkuas* kisar
6 tangkai lada kering* dikisar
1 sudu kecil jintan manis/putih, ketumbar n lada hitam* dikisar
1 batang serai* diketuk
1/2 cawan kicap pekat manis
1/2 cawan santan
minyak - untuk menumis
gula dan garam secukup rasa (jika perlu... )
Cara-cara:-

- panaskn minyak di kuali dan tumis dahulu rempah tumis kemudian masukkan pula bahan2 yg telah di dikisar dan serai, tumis sehingga garing dan naik bau.
- masukkan pula kicap, bawang hiris, lada merah/hijau, tomato dan daging, gaul rata.
- akhir sekali masukkan santan, masak sehingga sederhana kering. kacau sehingga rata daging tersebut dan akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa ( jika perlu... )
sedia untuk dihidang dan dimakan
** dading ini tidak perlu menggunakan air dan kuah biarlah pekat ( kicap semata )

3 comments:

  1. Salam Kak Ana...
    Bestnye nampak semur daging tue.. boleh buat lauk sahur jap lagi best gak ni...

    Selamat berpuasa ye buat akak sekeluarga :)

    Ijan

    ReplyDelete
  2. salam... kita tumpang ngendap² kat sini cari idea menu buka n sahur, hehe... boleh ya! :)

    ReplyDelete