Wednesday, September 1, 2010

Biskut Mazola

Biskut raya ke2 tuk arini, biskut mazola jer... pon biskut pabaret aku gak ni... hehehe... senang, mudah dan sedap... rasa x cukup kalo wat 1 jer adunan... hehe...x de daya nk hapdate mlm semlm, dh rasa nk tumbang je mlm tu... hehehe... apa la aku ni erkkk... baru 2 jenis dh nk tumbang... hehehe... Resipi Kak Lily MyResipi... kompom x nyesal kalo torai buat... tq kak lily... bestttt!! ... hah!!!... seblom ni pon penah buat biskut mazola ni, mmg gunakan resipi ni je... x penahnya tukar2... heheh... layannn...




Bahan-bahan
200gm tepung gandum
200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
100 gm gula -kisar halus
1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
Kuning telur



Cara-cara
1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*saya bakar suhu 160 selama 15-20min.

5 comments:

  1. salam lebaran buat ana & family. maaf zahir batin.minta halal recipe2 yg telah akak cuba ya..

    ReplyDelete
  2. Saya cuba resepi awak untuk kuih raya tahun ni, sangat sedap
    http://bobozap.blogspot.com/2011/08/first-biscuit-raya-peanut-biscuit.html

    ReplyDelete
  3. biskut mazola,mmg sedap!!! saya salah seorang pengeluar di kawasan sg.petani..

    ReplyDelete