Bahan-bahan ( 4-5 orang )
2 ekor sotong kembang - dipotong dan dicelur dgn air panas selama 10 minit..( celur ni ikut petua CMG MyR...ekeke..thnxs CMG)
**Bahan Kisar**
* 12 tangkai cili kering- direbus hingga kembang
* 1 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
* 2 inci halia
1 batang serai - diketuk
3-4 sudu kacang tumbuk
1 sudu besar gula
1 sudu kecil gula merah
air asam jawa- jus
garam - secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara-cara
1. panaskan kuali dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing
2. masukkan air asam jawa, sotong dan serai dan masak sehingga sotong masak. ( kalau kering tambah sedikit air .)
3. masukkan gula, gula merah dan kacau hingga sebati
4. akhir sekali masukkan kacang tumbuk, kacau rata dan perasakan dgn garam dan pak aji ( kalo suka ) sesedap rasa. Siap untuk dihidang.
salam maal hijrah buat ana & family.
ReplyDeletesemuga tahun baru akan membawa 'rezeki' buat ana & hubby ya..
makcikkkkkkkk..vungkus satukkkk! kekekee... salam maal hijrah mek.. ko nak hijrah g mana tuh? sungai lembing ker? kekeke
ReplyDeletekak ayu-> thanks kak, aminnnnnn... semoga akak n family dikurniakan limpahan kurniaan jugak... aminnnn...
ReplyDeletehana-> uikkkk... jauh naw sg lembing mek... nang pt jek lom abis redah... muhahaha
salam ana,
ReplyDeletemy email, curlybaby69@hotmail.com
Wahhhhh terliur je tengok sambal ni kak!!! Mesti dah licin kan? hahahah :D
ReplyDelete