Bahan-bahan:
500 gm kacang merah (saya guna 250gram )
11/2 cawan gula pasir ( saya guna 4 sudu besar gula )
1 keping gula kerek ( saya guna 2 sudu besar brown sugar )
1 helai daun pandan
1/2 cawan minyak masak ( saya guna 2 sudu besar minyak masak )
Cara2:
1.Kacang merah di rebus sehingga empok. Mama guna pressure cooker, rebus selama 20 minit. sejukan kemudian rebus lagi sekali sehingga betul2 empok.
2.Tapis buang airnya kalau berlebihan. Masak lagi sehingga airnya kering.
3.Masukan gula pasir, gula kerek, minyak masak dan daun pandan. Masak lagi sehingga terasa berat nak mengacau..pekat lah tu..Bolih lah tutup api..dah siap.
11/2 cawan gula pasir ( saya guna 4 sudu besar gula )
1 keping gula kerek ( saya guna 2 sudu besar brown sugar )
1 helai daun pandan
1/2 cawan minyak masak ( saya guna 2 sudu besar minyak masak )
Cara2:
1.Kacang merah di rebus sehingga empok. Mama guna pressure cooker, rebus selama 20 minit. sejukan kemudian rebus lagi sekali sehingga betul2 empok.
2.Tapis buang airnya kalau berlebihan. Masak lagi sehingga airnya kering.
3.Masukan gula pasir, gula kerek, minyak masak dan daun pandan. Masak lagi sehingga terasa berat nak mengacau..pekat lah tu..Bolih lah tutup api..dah siap.
cara2 saya:
1. kacang merah digoreng terlebih dahulu tanpa minyak sebentar, anggar2 5-7 minit (tujuan menggoreng kacang terlebih dahulu adalah untuk x perlulah terlalu lama nk tunggu kacang empuk, kalo x bertahun... hehe)
2. Rebus kacang bersama air secukupnya menggunakan api sederhana, jikalau air kering dn kacang masih belom empuk sangat, tambahkan air lg.
3. Setelah kacang empuk, kandungan air dlm periuk tg agak pekat. Matikan api, sejukkan sebentar dan kisar kacang tersebut bersama airnya sekali hungga lumat.
4. Masukkan semula kedalam periuk, tambahkan gula pasir dan brown sugar masak dgn menggunakan api kecil hendaklah sentiasa kacau agar kacang tersebut x mudah hangit. setelah btol2 kering dn berkilat, masukkan minyak masak, kacau rata dan siap.
nak buat projek apa ni ana.. jgn lupa bahagian akak setipuware ya :)
ReplyDeletePasal apa ada n3 ni kuar ya?? ada ke tanyer org dia tu yg kurang kerja wakakakaka... achooommm! aduhhh asyik bersin2 jerrr, sedap ni buat inti sendirik kita suke, kalau yg beli tu manissssssssss sgt! nantilah kalau rajin cuba buat sendirik :D sejak2 ni asyik nak landing kat bahu LMH jerr wakakakaka...
ReplyDeleteko nak wat mende? pau kacang ek
ReplyDeleterajinnya ana buat inti kacang...apa la agaknya projek si ana nih..hehehhe...
ReplyDeletekak nor-> alah kak projek biasa2 jek... hehehehe
ReplyDeleteika-> oiiii... nk bersin bagai jan kat sini, nk selsema, selsema la sorang2... huh!... :P
lela-> x la, ada laaa... hahaha
Q-> projek biasa2 je bg tekak yg mengidam... hehe
ReplyDeletesalam, kenapa saya buat inti kacang merah tidak berwarna merah gelap seperti yang dilihat didalam blog. Hasil yg saya dapat berwarna pucat
ReplyDelete