Saturday, December 13, 2008

Daging Masak Mamak

Kes nk perabiskan stok daging korban agar x jadi air batu kat dalam esbok la ni... bak kata maklang daging masak mamak tawwww..... bukan daging mamak wat masak mamak. Cuma kat sini isteri tuan tanah ni jer anak mamak... aku ler tuuuu.... wakakakaka.... resipi Penang mari... oghang2 Penang betul ker ader resipi nih... bbbeeeeesssstttt giler resipi ni.... sib baik x giler.... nk bg 5 bintang gak la.... tq very much maklang.... hah layannnnn...

Bahan :-

1kg daging lembu (direbus sampai lembut)

2sbm serbuk cili kering (cap babas/allagapas)

1sk serbuk jintan putih

1sk serbuk sajira (btk spt jintan)

Bhn kisar:-

Halia

10 ulas bwg putih

10 ulas bwg merah

5-10 labu bwg besar

2 btg serai - titik

Daun kari

Daun pandan (simpulkan)

Daun pudina (optional)

3/4 cwn kicap manis

1/4 cwn tomato puri - saya letak 1biji tomato didadu dan sedikit sos tomato

1sb minyak sapi (optional)

1cwn bwg goreng (tumbuk halus)

sedikit air asam jawa

4 sekawan (bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/cengkih)

Cara2nya:-

1. Cara Panaskan minyak + minyak sapi.

2. Masukkan bhn kisar, 4 sekawan, daun pandan, serai, serbuk cili, jintan putih dan sajira...kacau dan biar hingga naik aromanya.

3. Masukkan daging dan airnya sekali. Bila daging dah lembut dan rempah dah naik minyak, tambahkan bwg besar hiris, kicap, daun kari dan biarkan daging itu empuk sekejap.

4. Masukkan tomato puri, daun pudina dan air asam jawa. Tambahkan garam secukup rasa.

5. Agak2 kuah dah naik kering, masukkan bawang goreng yg ditumbuk tadi utk pekatkan kuah.


No comments:

Post a Comment