Saturday, December 13, 2008

Kek Coklat Molten

Muhahahahaha... kek coklat molten, buat tuk minum petang yg dh masuk senja.... hahahaha.... akibat dari jiwa yg kacau melihat Zaliana buat dan resipi asal dari Hudahana.... x tahan... x tahan... x tahan... terus buat... za, dah buat dah....ehehe. Korang rasakan, jadi x kek ni... teka...teka??? Sebenarnya jd, tapi... huhuhu... masa nk kuarkan tu yg mencabar... mmg betul kene mkn panas2... coklat yg cair didlm tu.. peeerrrggghhhh.... penakkkk... Maap la yer tekstur kek kureng cun pasal nk kuarkan tu payah sket, nanti la nk wat lg se cun gambo tuan punya resipi punya... thanks Hudahana. Saya mkn ngan stoberi jer... pasal ader cekelat yg cairkannnn... pehtu stoberi celup la ngan cekelat tu... apalagi... sesekali nk gak jg cam Datuk K n Siti... kakakakakka... muhahahaha.

Bahan-bahan:- ( 6 biji (bekas bulat berdiameter 3") )

* 400g coklat masakan

* 10 sudu makan butter* 1 cawan gula icing

* 3 biji telur (whole eggs)* 3 biji telur kuning

* 1/2 cawan tepung gandum

Cara-cara:-

1. cairkan butter dan coklat, kacau rata

2. masukkan gula tepung, kacau rata

3. masukkan kesemua telur, kacau rata hingga bancuhan menjadi likat & licin

4. tuang bancuhan ke dalam acuan yang telah di sapu butter hingga memenuhi +/- 80% bekas

5. bakar pada suhu 170celcius selama 10 minit

6. kek sepatutnya menjadi keras di bahagian tepi/luar tetapi cair di dalam

7. selepas dikeluarkan dari oven, berhati2 terbalikkan kek ke dalam piring layan dan hiaskan mengikut citarasa atau cedok sesenduk aiskrim vanilla ke atas kek

8. * hidangkan semasa ia masih panas

9. nota : bancuhan boleh disediakan lebih awal dan disimpan di dalam peti sejuk, supaya boleh dibakar just in time utk dihidangkan panas2 ;-)

No comments:

Post a Comment