Wednesday, December 10, 2008

Kuih Tiram



Teringat zaman kecik2 dulu... rajin tgk kakak2ku membuat kuih ni... tapi kami adik beradik panggil kuih ni lidah buaya... pegi jalan2 umah fida jumpa la resipi ni... tu yg flash back balik citer zaman kanak2 dulu. Tapi yg kelakawww nya, bdk2 la katakan... ader ker masa letak smooth paste ni kitaorang ingatkan letak kanji pasal teringat masa kecik2 mak buat gam guna tepung ubi a.k.a kanji... hahahaha... Memula tu bila tgk cara buat nampak mcm rumit n rewel, tp bila terkenang-kenangkan zaman kanak2 dan masih ingat lg step2 nya... jadilah mudah. Buat malam... takut gak x terbuat nanti tu yg wat 1/2 adunan jer.... itu pon bnyk kalo wat kecik2... apa2 pon mmg mencabar masa buat kuih ni lg2 part menggulung, nk tau camne kene try. Resipi ni mmg bole bg 5 bintang la pasal rangup... lembut... dan enak dimakan. Tak macam yg jual kat kedai tu keras nk mampussssss... dh namanya made in kedai, bayangkan la kalo org tua yg mkn cam mak saya tu... huhuhu mau tanggal gigi pelesu dia..... hahhaha...

Bahan2nya:-
500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin - saya guna butter
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak** - saya guna minyak jagung

Cara2nya:-
1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air) - saya tutup doh dgn tuala basah dan rehatkan lebih kurang dlm 15 minit.
3. Uli doh supaya jadi nipis dan akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai.
4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.


5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.



6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara. Siap n Sedappppppp......

No comments:

Post a Comment