1 ekor ayam (Dipotong 8,10 atau 12)- saya guna 7 keping ayam
30-40 gm ketumbar - dikisar halus
1 sudu besar jintan putih - dikisar halus
6 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
Kunyit - sebesar saiz ibu jari
1 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit disimpul ( optional ) - yg ni tambah sendiri
2-3 biji kentang ( optional) - di hiris 4 n digoreng dahulu - ni pon tmbh sendiri... lg sedap
3 sudu makan gula- saya guna 1 1/2 sudu
Garam - secukup rasa
2 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:-
1.Panaskan minyak. Tumbuk bawang kecil, bawang putih dan kunyit.
2.Tumis bahan-bahan yang ditumbuk. Masukkan bersama ketumbar, jintan putih serai dan daun kunyit.
3.Apabila tumisan telah betul-betul kering/garing, masukkan garam dan gula. Gaul sebati.
4.Masukkan ayam. Gaul sebati sehingga ayam agak mengecut.
5.Masukkan air. Gaul lagi.
6.Tutup kuali dan masak sehingga ayam benar-benar empuk dan kuahnya sedikit pekat.
7. AKhir sekali masukkan kentang yg telah siap digoreng. Siap
nak ayammmmm!! hehehe..
ReplyDeletejiya.... dh selamat berlepas ke indah water. sanaaaaaaa... huahuahua.....
ReplyDeletekejammm!! Hehehe!
ReplyDelete