Bahan2nya:-
300gram tepung gandum
6-10 sudu besar gula pasir
1 sudu besar yeast
280-300ml air
3 sudu kecil eno utk warna berbeza ( 1 sudu kecil utk 1 bahagian )
Pewarna merah, hijau
Cara2nya:-
1. Tepung dibancuh dgn air sedikit2, kemudian masukkan yeast dan gula, kacau sebati.
2. Bancuhan tepung td dibiarkan semalaman ( bancuh mlm, kukus keesokan harinya)
3.Bancuhan tepung dibahagi 3, 1 letak warna merah, hijau n warna asal
4. Masukkan 1 kecil eno dlm setiap satu warna kacau biar berbuih
5.Sementara itu panaskan periuk kukus dan kemudian tuangkan adudnan td kedlm acuan yg telah dipanaskan.
6.Akhir sekali bolehlah dihidangkan bersama kelapa parut putih yg dicampur dgn sedikit garam.
** Seeloknya kulapa parut dikukus debentar supaya tidak cepat basi **
sy pun pnah buat apam eno ni beberape lame lepas.emppp tak jadi tp merekah tak hingat tp tengahnya seroi (bderai) & tak masak...sian kite...
ReplyDeleteapam ni mmg sedap. 1st time akak buat dah merekah sakan. cantik cam bunga sdg mekar! rasanya pun sedap.. anak2 suka, apalagi klu kalerful....
ReplyDeletefiza: tu la pasal x tau nape jd camtu... huhuhu...
ReplyDeletekak ita: kak, rasa2 kenapa leh jd camni erkk... padahal selalu ok jerr.. leh bg petua x? n apa yg salah.. ehehehe