Bahan2nya:-
400gram mee kuning
1 biji bawang besar- ditumbuk kasar
3 ulas bawang outih – ditumbuk kasar
4 tangkai cili padi – ditumbuk kasar
15 ekor udang/sotong
Fish ball/Fish cake ( optional ) – saya letak
1 sudu besar lada hitam – ditumbuk kasar
2 sudu besar sos tiram
80ml-100ml kicap pekat manis
½ sudu besar tepung jagung – saya letak
400ml-500ml air
Sayur2an
Bahan perasa n garam jika perlu – saya x letak
Cara2nya:-
1. Panaskan minyak dan tumis sebentar bhn2 yg ditumbuk kasar tadi dan masukkan udang/sotong n fish ball/cake.
2. Masukkan sos tiram n kicap, kacau sebentar dan masukkan air biarkan sehingga mendidih
3. Masukkan tepung jagung, mee n sayur2an. Kacau lg sehingga kuah sedikit pekat dan sehingga masak. Siap.
kahkahkah... ngko nih jiyaaaa...salah org laaa... akak nih keling ala2 putih giteewww... ngko tu yg kenan keling ala2 rentung cam arangg... keling kat tamil nadu sana... wakakaka
ReplyDeletewallah Ana,
ReplyDeletememang bojo mithali, sambil baca surat khabar sambil cari resipi, hahahaha. Tak sia2 lah dpt suratkhabar tu masa beli sayur kan :P
mek ana..esok kalu en hubby dapat ikan yg besor jangan lupa tayang tau..sekali ngan ikan yg lepas dimasak..pehtu antor kat sepang barang setalam dua ...............:D
ReplyDelete