Saturday, January 31, 2009

Asam Pedas Ikan Pari

Menu lunch arini asam pedassss…. Ni bukan hasil hb memancing semlm terrr… ni pangcing kat pasar pg td… wakakaka… nk tergelak pon ader tgk ikan dia wat blk hasil mincing mlm td… ikan duri alahai… wakakakaka.. x yah tunjuk la kat sakit usus yer gelak… sambil aku perli dia dpt ikan apa?? nk msk nih.. alah ikan kecik jer… x yah la… wat kasik kucenn jerr… wakakaka… aku siap ckp lg nk snap gambo nk boh kat sini kengkwn nk tgk… dia senyummm jer.. x yah la wat malu jerr… haaa pandai ponnnn.. panncing kat pasar lg bagusss… layannnn…


Bahan2nya:-
bahan kisar *
* 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
* 1 labu bawang besar
* 4 bawang putih
* 2 inci halia
6-8 keping isi ikan pari - di bersihkan
segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawam air
1 sudu besar halba
1 sudu besar lada hitam- ditumbuk halus
1 batang serai - diketuk
daun kesum - ikut suka banyaknya
1 biji tomato - di belah empat
1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara-caranya:-
1. panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
2. masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
3. masukkan ikan, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula, garam dan bahan perasa secukup rasa
* masam dan pekat atau cair kuahnyer ikut selera masing2*
siap untuk di hidang dan dimakan

3 comments:

  1. tunjuk la ikan dari mancing tu kak.. nak gak gelak sama. akekekeke!

    ReplyDelete
  2. wakakaka jiya.. x yah ler wat tertanggal usus jer gelakkk... wakakaka

    ReplyDelete
  3. kira ok ler kalo gelak tertanggal usus drpd tertanggal bontot! wakakakaka

    ReplyDelete